středa 31. prosince 2014

Rekapitulace ročníku 2014 na Jižním svahu

spern_steiner_sklenkaJako každý rok i letos přináším jakési shrnutí celého ročníku mého blogování, pod názvem Jižní svah už sedmého, na jednom místě. Rok 2014 byl pro mne dost náročný… druhé dítě, hodně práce, všemožné vinné (krom psaní i jedna základní certifikace, na další zatím není čas) i další činnosti. Třeba už nehubnu, ale podařilo se mi zlepšit čas na půlmaraton na hodinu a tři čtvrtě, v něco takového bych loni ani nedoufal. Vzhledem k ostatním koníčkům je pohybu třeba :-) V prosinci jsem seznal, že pokračovat s psaním o víně v podobném rozsahu je ekonomicky neúnosné a místo snahy o napojení nějakých výdělečných aktivit se pokusil zachovat nezávislost a zahájil sociální experiment s dobrovolným financováním blogu ze strany čtenářů. Jak to (ne)funguje ukáží následující dva až tři měsíce, z úvodní sady příspěvků v prosinci zatím těžko soudit. Ale jsem optimista :-) V nezpracovaných poznámkách mi zůstává kvanta degustací a společně s jednotlivými lahvemi i různými sety doma stovky vín, na to prostě už nebyla kapacita, docela mne to mrzí. Ale co naděláte. Čím déle od ochutnávky to je, tím větší pravděpodobnost, že na ně nedojde už vůbec, maximálně se zmíním při další přechutnávce stejného vína či nového ročníku. Pro zájemce o trochu statistiky… za loňský rok se na blog zadařilo sepsat 253 článků + tento souhrn a podobně jako loni je to přes 150 tisíc slov, 965 tisíc znaků s mezerami.

vino_vajicka_rybyTémata, průvodci, fotoseriály, větší záležitosti

Letos toho bylo trochu méně. Asi nejobsáhlejším a nejpropracovanějším letošním článkem byl Víno na dotek, víno daleko ideálu, ve výsledku o plýtvání penězi domácích vinařů a nás všech na zbytečnou aplikaci pro mobilní telefony. Aplikace byla částečně upravena dle toho, co jsem psal, ale stále není dvakrát zajímavá a že by mne výpomoc nějak dvakrát hřála u srdce, to se říct nedá. Stále se věnuji proseccu (část 1, část 2 + další samostatné články), psal jsem něco o anglickém vínu či snoubení sherry s jídlem. Kudy se budou ubírat kvasinky? Nebezpečné bubliny? Na otázky o pančování mi odpovědělo pár mladých vinařů. Věnoval jsem se tématu Svatomartinské a ti druzí a také sepsal něco o alergenech ve víně.

 

lahev_tagyPodvody etc.

Stáčeno v ČR! Obarvená voda? Výsledek soudu s templáři? Slovensko-mikulovský glycerol? Otevřený dopis o prasárnách, spíše nepovolený postup a medvěd přídavkový? Průvodní doklady? Značení lahví v regálech? Dosycená šlechtitelka? Nebezpečná práce pro SZPI? Sbírka šmejdů. Kalichy s vlaječkou, dovozy, kontroly, pančeři… I letos bylo živo :-)

 

Kaltersee-Keil-Schiava-ManincorPovedená vína a degustace ve velké zkratce

Zaujalo mne Tenuta Rubbia al Colle Rumpotino 2004, Sangiovese školené v terakotových nádobách, tak trochu předzvěst výrazně vyššího počtu italských vín tento rok. Opakovaně jsem ujel na Kaltersee Keil Schiava 2012 od Manincoru a taky Neuburském 2012 od Tomáše Čačíka. La Stoppa Ageno je výtečná oranžáda, o přehlídce vín tohoto typu jsem tu též psal. Champagne Deutz se rozhodně dá pít :-) Články jsou vždy delší u vín z Německa, už jen pro jména vín… Dr. Kauer 2011er Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Spätlese trocken Alte Reben. Spáchal jsem Sherry degustaci pro pokročilejší a nadšené a tahle španělská vína mne zatím drží. Sérii ochutnávek Jiřího Hrona v sýrárně na Jiřáku jsem zahájil už v lednu a pak tam byl hodně pravidelně, napoprvé mne oslovilo třeba Domaine Rimbert Saint-Chinian Berlou 2011, od stejného dovozce zaujal Riesling Schlossreben vinařství Jacques Iltis. Znovu jsem vypil a rozdal kupu lahví Château Bois de Favereau. Na konci ledna jsem si užil Clemens Busch Riesling trocken 2011 a Von Winning Win Win Riesling 2012, hlavně k Winningovi jsem se pak vracel i v průběhu roku u dalších vín.

La-Raia-Gavi-2012Potěšila mne láhev Château de Chamirey Mercurey 1er Cru „Les Ruelles“ 2005, nadchlo La Raia Gavi 2012, znovu bych si s chutí dal MOVIA Veliko belo 2007. Od Natur Wine Štefan Kasnyík mne vína baví obecně, nejen Frankovka modrá 2011. Virginie de Valandraud 2008 taky není blbá. Sem tam jde vzít na milost i Pálavu… Sonberk Pálava 2011 pozdní sběr :-) Zaujala solidní oranžáda Christian Tschida Himmel auf Erden II Maische Vergoren 2010, u té jsem hodil i pár řádků o restauraci Geranium. Jaroslav Springer v Blue Wagon představil průřez sortimentem. O něco více jsem ujel na frankovkách od Franze Weningera, nakonec i vinařství navštívil, společně s nedalekým podnikem Ráspiho . Obludomilci ocení Viña Errazuriz Carménère 2010 Max Reserva. Zaujal mne opakovaně Péter Wetzer, třeba jeho Ság Furmint 2012 ale hlavně Frankovka.

chorizoŠpatný nebyl Languedoc v podání Mas Coris, téměř ledový Košer Ryzlink rýnský 2007 české zemské víno z Českého vinařství Chrámce, postarší Cahors od Château Haut-Monplaisir, zaperlil jsem kalným proseccem Col Fondo Garbara. Přihodil pár řádku k vinařství a vínům Marqués de Riscal, bavilo mne Domaine des Deux Vallées Coteaux du Layon Le Clos de la Motte 2011 i další vína od nich, společně se slaďáky od Château Peybrun, Château Simon, Château Caillou či A. Richard nebo Domaine Le Sablon. Pil jsem sherry, hodně. A chutnal bezva frankovky. Zaujal mne Clément Weck & Fils Muscat 2012.

tissot_jura_empreinte_chardonnay_2012Rozhodně bych neměl problém pít častěji Champagne Franck Bonville, ale i Bio Prosecco Perlage je fajn. Hodně mne oslovila stará vína Colares a bavil se na degustaci Von Winning i mladých alsaských ryzlinků. R&L Legras Champagne Brut Saint Vincent 1996… kdykoliv znovu! Ne že bych si neužil i bubliny třeba od Louis Picamelot , ale… že jo :-) Bavil mne Winepunk, Ota Ševčík, ale i Domaine Sainte Léocadie nebo mladé základky od Errazuriz. Valdespino Fino Inocente, mňam! Nebo Arbois Chardonnay „Empreinte“ 2012 z Domaine André et Mireille Tissot (podruhé zde), možná jsem trochu vinný úchyl :-)

chramce_rose_zweigelt_koser_barrique_2007Hollóvár Furmint 2008! Potešilo Domaine de la Haille Cuvée L’Authentique de 1937, zmátla Azienda Agricola Denis Montanar, ujel jsem na hodně svérázných šumivkách od Camillo Donati, zaujala láhev z Českého vinařství Chrámce kabinetní Rosé Zweigeltrebe Private Selection košer 2007 barrique. Kasnyik rodinné vinárstvo Svätovavrinecké selection 2011, Sedmnáct mladých alsaských Grand Cru ryzlinků, Novinky od Milana Nestarce.

spigle_sklenkaNebo snad alsaské sylvány? Bavilo mne Yves Cuilleron Côte-Rôtie „Terres Sombres“ 2007, Rully 1er Cru „Grésigny“ 2008 z Domaine Jacqueson, moc si užil degustaci vinařství Müller-Catoir. Sem tam i muškát zvládnu, Cuvée Špigle-Bočky oranžové 2012 Richarda Stávka je skvělé, Emilio Hidalgo Cream Morenita bezva sladší sherry, taky gin jsem pil, na Krug furt nemám. Bordeaux Clos du Jaugueyron 2010 mne docela bavilo a došlo též na saké, jednou dokonce v podobně bezva degustace autentických kousků.

Chablis-Premier-Cru-Vaillons-2011-Jean-Paul-Benoît-DroinOslovila mne bílá i červená Sancerre z Domaine Serge Laloue, ujížděl jsem na Silleru 2012 od Ráspiho, střihnul si degustaci Chablis a Chalonnaise aneb 16x bílé Burgundsko, stále fajn byl Riesling Hohen-Sülzen 2010 trocken vinařství BattenfeldSpanier. Pil jsem Madiran a Cahors, hlavně Clos Triguedina je docela „objev“. Fajn jsou crémanty z Jury od Domaine Rolet, za požadované peníze skvělé Vittorio Innocenti Chianti Colli Senesi 2010. Aliance V8 mne furt nějak nepřesvědčila, že jde o domácí špičku. Naopak Chablis Jean-Paul & Benoît Droin jsou parádní. Fajn bylo několik vín z Wachau na degustaci vinařství Lagler a Högl. Sassaia 2012 ale i 2013! Desítka z Moravského Žižkova, vypil jsem několik půllitrů a bavit nepřestala. Parádní byla vína od Domaine Dominique Gruhier.

vermentino_comte_peraldi_vin_de_corse_2012Riesling trocken 2012 Duttweiler z Weingut Bergdolt-Reif & Nett či Vermello 2009 od Dalibora Osičky, oboje zaujalo na jednom večírku. Košt v Roudnici byl podnětný. Nyetimber Classic Cuvée 2004. Na léto ve větším byla bezva Milerka cuvée 2013 od Jaroslava Osičky. Mason Pinot Nero 2011 z Manincoru je povedený, ostatně jako další jejich vína. Podfuck 2013 od Milana Nestarce jsem si fakt užil. Oslovilo Vermentino Comte Peraldi 2012 Vin de Corse z Domaine Peraldi či Le Vigne dell’Olmo Lambrusco dell’Emilia Amabile 2012. Výtečný byl Balassa István Szent Tamás Furmint 2009.

Vosne-Romanee-2009-Meo-CamuzetChutnalo mi Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2011, dost jsem ujížděl na Chablis a za letošní objev považuji Domaine des Malandes (ještě tady). Znovu si rád dám Florian Weingart 2011er Schloss Fürstenberg Kabinett feinherb+, vzdělával jsem se s Arthur Melsheimer Optima 2013, podruhé jsem se neúspěšně pokusil seřadit vína od stovky do pěti tisíc a na degustaci mne nadchla vína Gaja Sperss 2008 a Le Clarence de Haut-Brion 2007. K psaní textu o Sangiovese jsem si otevřel pět různorodých lahví, zásadní z nich byl Gaja a jeho Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2006. Vosne-Romanée 2009 z Domaine Méo-Camuzet. Vypil jsem pár lahví Domaine Ferrey Montangerand Mercurey 2009, ujíždím na kalném Chardonnay 2011 od Jaroslava Osičky (a i běžná varianta je fajn) a osvěžil se u Riesling Terrassen Kamptal DAC 2013 Matthiase Hagera. I postarších vín je třeba, moc mi chutnalo Château Beychevelle 1986 nebo Château de Pibarnon 1998. Zvládl jsem degustaci vín z Jury od Labeta a také bezva přechutnávku hlavně bio kousků ze Španělska.

oggau_foceniO Champagne David Léclapart tu ještě bude řeč, moc mi seděl Clément Weck & Fils Sylvaner 2012 a bavila vína z Domaine Vincent et Denis Berthaut a nadchla mne i další vína z Burgundska. Rosa Inferni 2009 od Dva duby! Gut Oggau žádný objev není, ovšem vína jsou povedená. Domaine Philippe Tessier Cheverny „La Charbonnerie“ 2007, mňam! Winegeek spáchal fajn ochutnávku vín z Friuli. Ryzlink z Alsaska od základu po Grand Cru? Blbé rozhodně nebylo Le Faîte 2011 sdružení vinařů Plaimont. Arianna Occhipinti a její Il Frappato 2011, to nemá chybu. Více než jen zajímavost je Château d'Arlay Corail 2009 Côtes du Jura. Frankovka Gesellmann G 1999! Nebo snad Château Baron de Pichon-Longueville 1982? Ale chutnalo mi i pár vín od Vladimíra Tetura :-)

macea_campo_caturesi_2011Bavilo vinařství Macea, obzvláště jejich Campo Caturesi. Bubliny, to je moje, třeba Vilmart Grand Cellier Brut 1er Cru. Domaine de Pouilly Pouilly-Fuissé „Au Clos“ Vieilles Vignes 2010 vůbec nebylo špatné. Nadchl mladý Veltlín a Chardonnay od Jakuba Nováka a opakovaně bavila vína z Beaujolais od Domaine de Thulon. Věnoval jsem se letošní Champagne Exhibition. Otevřel J.B. Becker 1990er Riesling Wallufer Walkenberg Spätlese a hezkých pár dalších ryzlinků, včetně záležitostí jako Eroica. Nevynechal jsem Beaujolais Nouveau, pil červené obludy jako Wallace 2010 od Glaetzer Wines a zaskočil na degustaci Zdeňka Vykoukala.

Bruno-Clavelier-Vosne-Romanée-Les-Hauts-de-Beaux-MontsKékfrankos Balf 2012 od Weningera nebo snad degustace vín Domaine Bruno Clavelier? Potěšila bílá Jura od Domaine Courbet. Doma jsem spáchal ochutnávku výtečných Beaujolais. Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese 1992. Markus Molitor 2012er Riesling Wehlener Klosterberg Kabinett trocken. Château Belá Riesling 2004 neskorý zber. Prostě ryzlinky :-) Líbivá oranžáda Simon di Brazzàn Pinot Grigio Tradition 2012. Burgundy Sylvain Langoureau a Domaine de Suremain. Massandra Oreanda aneb „sherry“ z Krymu? Château Cheval Blanc 2004. A na závěr Strohmeier Rosé Sekt Brut nature a René Muré Crémant d'Alsace Cuvée Prestige Brut.

postmodern_winemakingO víně hlubokomyslně :-)

Vaše nejlepší víno v životě? Uměřenost? Výprodej velkých vín? Psal jsem něco O postmoderních i rurálních vínech nad lahví „možná bublin“. Nebo zemských vínech. Zase ty medaile aneb jsou tři čtvrtiny hodně? Vinné sběratelství. Vína promlouvající o svém původu. Vinné začátky? Akvizice v Juře.

 

brewdog-2Různé

Kalorie ve víně? Trocha piva v Londýně? Otázky ze školení WSET? Vše tu bylo :-) Doporučuji přečíst knihu Vinařem v Africe i leckde jinde a mrknou na snímek Rudá posedlost. Seriál vinaři mi přišel jako příšerná srágora. Jak otevřít staré víno? Vazalové a občansky sdružení autentisté.

 

A mnohem více toho bylo, samozřejmě. Do nového roku vstoupím s bublinami a možná nějakou tou „ryzlinkovou pomádou“, písní na rtech. Přeji bezva večer a všechno nejlepší i vám!

Dr. Loosen, treated my cramp
Eugen Muller, my palate's so damp
Clos St. Hune, on sacred ground
Weingut Knoll, so friggin' round
Acid fun washes over my tongue
But, uh oh, those riesling nights

Předchozí rekapitulace: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008

Komentáře používají Disqus