úterý 9. prosince 2014

Bedýnky ne aneb o sponzoringu Jižního svahu

bedynkaDrazí čtenáři Jižního svahu, možná si pamatujete průzkum na téma „bedýnek“, výběru z vín, která mne opravdu bavila v poslední době. Dotazník celkem jasně ukázal, že zájem je natolik velký, aby to celé mohlo fungovat a bylo ekonomicky zajímavé (i kdybych uvažoval, že podstatná část si objedná jen některá vína a ne vše). Přinesl také kvanta zajímavých komentářů a tipů, za které a čas investovaný do nich děkuji, a také nabídek od zavedených distributorů a vinoték. Ale nakonec jsem se rozhodl, že se do ničeho takového zatím nepustím. Nebudu se snažit víno dovážet ani skrze spolupráci se stávajícími dovozci prodávat. Některé tím asi zklamu, ale po zralé úvaze mi vyšlo, že by to napáchalo více škody než užitku. Už teď si mnozí myslí, že mám na dovozce či vinaře ekonomické vazby a ty ovlivňují o čem a jak píšu. Což je samozřejmě nesmysl. S bedýnkováním by bylo mnohem těžší se podobným obviněním bránit. Takže holt si budete muset vína nějak zaopatřit sami. Myslím, že o víně a dění okolo něj umím celkem kvalitně psát, to vám musí stačit. Každopádně bedýnky nejsou hlavním sdělením dnešního zápisku.

V nevhodném čase, kdy vás nejspíš v poště i předvánočně naladěných ulicích masírují záplavy žádostí o příspěvek na všemožné charitativní organizace, přicházím i já s něčím podobným. Jen mám obavu, že fotografiemi lahví Bordeaux a sous vide kusů masa lítost fakt nevzbudím. Před pravidelnými čtenáři rozhodně nemá smysl předstírat, že bych strádal a má rodina neměla co do úst :-) Chystám pro nadcházející měsíce nějaká „drobná“ vylepšení a nutné modernizace blogu a přemýšlel jsem i o formě, jak z něj dostat nějakou tu korunu. Zatím to totiž byl čistě koníček, který peníze skoro jen konzumoval. Udržet kvalitu příspěvků a případně také jejich četnost, nebo dokonce získat možnost věnovat se konečně některým náročnějším tématům detailněji (třeba jako při analýze Víno na dotek, což je vůbec zajímavá story, bez honoráře jsem Svazu vinařů a vývojářům poskytl kupu očividně použitých tipů jak aplikaci zlepšit), se ukazuje jako úkol, který prostě zdarma jen těžko dále provádět. Poměr času investovaného do psaní o víně a aktivit s tím spojeným, času věnovaného nedávno znovu rozrostlé rodině, hlavní práci na plný úvazek a menším projektům a dalším aktivitám k tomu se vychyluje nepěkným způsobem. Je to pomalu další úvazek. Hlavní práci nemůžu okecat, bez ní není na hypotéku. Rodinu o čas obírat nebudu a dvě malé děti ho vyžadují stále více, takže ve prospěch blogu osekávám a do ztracena odkládám ty menší projekty a další aktivity. Ale z ekonomických důvodů už není kde brát, neplacené volno z hlavní práce není řešení :o) Někteří si možná mnou ruce, že to konečně zabalím a přestanu prudit, ale takhle to přeci jen zatím nestojí.

lahve_chladnickaZdroje příjmů ve světě vína existují. Můžu třeba udělat sud vína a pak vám ho zkusit prodat za nekřesťansky napálenou cenu :o) Bedýnky… viz výše, ty jsem zavrhl. Ani inzerci nechci, i ta z mého pohledu zbytečně komplikuje volnost projevu. Sem tam nějaký článek odprodám mimo blog, trochu upravený na míru odběrateli, a totéž platí o fotkách. Ale to jsou spíše nárazové záležitosti. Samozřejmě jde organizovat různé edukační tematické degustace, jako jsem už v minulosti mnohokrát udělal. To ovšem znamená investovat ještě více času a navíc mám nějaký zvláštní spasitelský komplex, ve snaze nabídnout co nejvíc informací a vzorků na srovnání za co nejméně, aby si mohl rozšířit obzory každý, jsem ve výsledku rád, když mi degustace zaplatí alespoň náklady na vína :o) Tudy cesta úplně nevede, byť nějaké degustace samozřejmě budou (bubliny Brňákům slibuju už dlouho). S upraveným webem bude snadno možné vybrané články uzamknout a zobrazit v plné délce jen předplatitelům či těm, kdo zaplatí za konkrétní jeden text. To je cesta, kterou je možné se vydat, a dost možná by fungovala. A pak je tu ještě jedna experimentální možnost.

Prostě a jednoduše… co takhle zauvažovat, především Vy pravidelní čtenáři těchto stránek, o dobrovolném příspěvku na jejich spolehlivé fungování? :-) Jsem naivka a mám důvěru v prostou lidskou dobrotu. Pokud by třeba pětina těch, co čtou Jižní svah pravidelně, poslala občas (ideálně každý měsíc, ale jednotlivé pětiny uživatelů se mohou i střídat :o) ne více než tolik, co jsou ochotni dát za láhev vína na běžné denní pití, mnohé by to usnadnilo. Jak se to (ne)povede ukáže samozřejmě až čas, o výsledky se podělím. Na speciální stránce najdete možnost platit přes PayPal platební kartou (berou si 3.4% + 10 Kč z každé transakce, což je otrava, ale použití je snadné a funguje spolehlivě, ovšem poslat tak dvacku úplně nedává smysl :o) a hlavně detaily o účtu pro preferovanou platbu převodem. Účet 1115624029/3030 je otevřen libovolně vysokému jednorázovému příspěvku (bezva věc) i trvalým příkazům (ještě lepší!). Veškeré vaše dary budou normálně přiznány a zdaněny, jak se sluší a patří. K jakékoliv platbě rád vystavím potvrzení o přijetí nebo potvrdím jiný požadovaný doklad (darovací smlouvu), pokud by bylo potřeba.

knihy

Co nabízím? Především, pokud se ukáže ochota přispět na jiné úrovni než limitně se blížící nule, výrazně zvýšenou pravděpodobnost, že se budu moct obsahu tohoto webu věnovat i nadále na minimálně podobné úrovni. V případě zázračně vysoké sumy na úrovni dokonce vyšší. Nic víc a nic míň, ale i to je po sedmi letech téměř každodenních příspěvků a snahy o kultivaci domácího vinného prostředí myslím dost. Nenabízím žádný „bonusový“ obsah pro platící, speciální tajné tipy a podobně. Každý platící de-facto umožní další fungování i pro ty, co nedají ani korunu. Tím si ovšem chuť přispět a radost kazit nenechte, u příspěvku na Wikipedii je to stejně! :-) Ale můžu třeba slíbit, že pět největších přispěvatelů do konce tohoto roku pozvu v lednu na magnumku bezva bublin (ze základního vína kvašeného spontánně bez síry, částečně na slupkách a k tomu ve dřevě) při debatě o strastech vínopsavce ;-)

Komentáře používají Disqus