pondělí 8. prosince 2014

Osmnáct obvykle výtečných Beaujolais

fleurie_morgonV poslední době je pro mne přeci jen trochu komplikovanější sezvat domácí ochutnávku, natož na něco jako Beaujolais. Takže se není čemu divit, že když už se konečně zadařilo, byla to docela jízda :-) Z původního nápadu srovnat si pár vzorků vinařství Terres Dorées (Jean-Paul Brun) se stalo osmnáct vín od různých producentů, výběr osvědčených klasik, zajímavostí i vzorků, které jsem si užil v minulých týdnech na jiných degustacích. Nakoupil jsem hlavně top Cru Beaujolais a navíc to byla ochutnávka mírně vertikální (různé ročníky téhož) i horizontální (stejný terroir a ročník v různých podobách či různá vína jednoho producenta a ročníku z odlišných poloh). Všechna vína jsem otevíral několik hodin před degustací a také je stále ještě dopíjím, už skoro týden vyloženě jedu na Gamay, i v jen zašpuntovaných lahvích ta vína drží skvěle a v některých případech se dále rozvinula do krásy. Prostě dobré Beaujolais stojí za pozornost, ostatně obecné informace o regionu jsem tu měl už před lety a tvrdím to pravidelně. Takže hurá na popisky, snad vás to úplně neunaví a zbude vám energie něco z regionu, který si zoufale poškodil jméno mladým listopadovým vínem, naskladnit na svátky :-)

viognier_thulon_vissoux_primeurNa úvod dva „aperitivní“ vzorky. Od Domaine de Thulon Viognier 2013 (dovozce: Hron) jsem psal detailně nedávno a poznámky mám podobné. Výraznější ovocná vůně, hruška, sladší tropiko, ananas. Suché, kulatější ale s bezva kyselinou, minerální linka, dobrá délka. Sympatické aromatické pití. Domaine du Vissoux Beaujolais Primeur Cuvée Vieilles Vignes 2014 (dovozce: AdVivum) patří každoročně mezi top mladá Beaujolais. Čerstvě červeně ovocné, klasický vzletný výraznější projev, peckoviny. Fresh v chuti, lehčí, šťavnaté, ovocité a dobře postavené, fajn délka, špičková pitelnost. Celý projev si drželo i další dny a nabývalo na bohatosti, pokud půjdou seriózní vína ročníku 2014 směrem jako tento vzorek, máme se na co těšit.

Další set vzorků byl srovnáním jednoho terroir a ročníku v odlišných podobách. O Domaine Coudert (dovozce: Hron) a jejich Fleurie Clos de la Roilette už jsem tu psal. Srovnali jsme ročník 2011 z keřů ve věku 30-40 let, což je víno s poměrně výrazným aroma sladších tmavých peckovin, dotyk dřeva (použity ale jen velké starší sudy), poměrně důrazné. V chuti suché, šťavnaté, dobrá stavba a solidní délka, páteř kyseliny, seriózní mladé červené. Víno které bude dobře znát a dovolil bych si tvrdit je adeptem na „zpinotění“. Fleurie Clos de la Roilette „Cuvée Tardive“ 2011 pochází ze stejné vinice, ale jde o výběr parcel ze třicátých let minulého století a v jistých kruzích už trochu kultovní záležitost. Vůně opět tmavší peckovinově ovocitá, ale vrstevnatější a složitější, s báječným mixem svěžesti a vyzrálosti, elegantní. V chuti poměrně koncentrované šťavnaté mladé víno, strukturované, s výtečnou kyselinou a určitou tvrdosti, minerální linka, délka. Skvělá věc, co ještě potřebuje zrát. Griffe du Marquis 2011 má v podstatě stejnou vstupní surovinu jako Cuvée Tardive, stejné 80+ let staré keře, ale místo velkých dřevěných foudres je víno školeno v malých starších burgundských 228l dubových sudech. Expresivnější „fialovější“ ovocnost a celkově hutnější projev, koncentrovaná vůně. Suché, s výraznějším tříslem, burgundsky peckovinové, báječná páteř kyseliny, seriózní, delší, bohatší, skvěle strukturované, vyvážené a velmi mladé. Na degustaci bych možná sáhnul znovu spíše po Cuvée Tardive, tak nějak mělo více toho co čekám od klasického Beaujolais, ale po nějakých třech dnech se Griffe rozvinul do komplexity a elegance, že nešlo než preferovat ten.

beaujolais_coudert_fleurie

Po roce jsem se vrátil k trojici specialit z Domaine de Thulon (dovozce: Hron), detaily o nich a původní hodnocení najdete ve starším článku. La Cerise Sur Le Gâteau 2012 bylo v aromatice na úvod trochu funky zaprděné a poměrně výrazně dominovalo dřevo, původní až těkavá ovocitost již výrazně ustoupila. V chuti lehčí, čisté, šťavnaté, výrazně přefláklé dřevem, trochu ujetina. S dalšími dny v otevřené lahvi dřevo ustoupilo a zbylo poměrně jednoduché vesnické Beaujolais. Svérázný kousek :-) 1947 1er Millésime 2010 ovocnost na pomezí červených a tmavých peckovin, poměrně výrazná a takovým tím typickým efektním Beaujolais způsobem (překvapivě, neprošlo ani z části karbonickou macerací a je školeno čistě po burgundsku), pikantnější. V chuti suché, šťavnaté, velmi pěkně postavené, burgundsky peckovinové, delší. Hodně pěkné. Opale 2011 tmavé, intenzivně ovocné, vypálené sudy, suché, šťavnaté, středně plné, pěkně postavené a strukturované, dobrá délka, seriózní. Pocitově slušné Cru Bourgeois Bordeaux, ale za vyšší cenu :-)

thulon_speciality

Následoval set na téma asi nejslavnější apelace/cru v Beaujolais, Moulin-à-Vent. Domaine Labruyère Moulin-à-Vent „Champ de Cour“ 2011 (dovozce: Dvě deci) je původní sídlo a vinařství rodiny Labruyère, v jejímž portofoliu je nyní i Château Rouget v Pomerolu a burgundská Domaine Jacques Prieur. Víno z této špičkové polohy nejprve kvasí v betonových tancích a následně zraje přes rok v  dubových sudech, z malé části nových. Spíše tmavší peckoviny ve vůni, mladá seriózní vůně, poměrně znatelné dřevo. Suché, mladé, strukturované v chuti, trochu tvrdší, poměrně dlouhé a šťavnaté, bohatší, seriózní víno. S postupem času a vzduchu se přidalo trochu živočišnosti. Povedené. O Domaine Richard Rottiers (dovozce: Hron) Moulin à Vent „Climat Champ de Cour“ 2011 jsem tu psal ve starším ročníku. Víno je tmavé, poměrně dost aromatické, burgundsky peckovinové ve vůni a velmi mladičké, kouřovost, mineralita. V chuti tvrdší, strukturované mladičké víno, výborné kyseliny, šťavnatost ovoce, délka. Kompletní seriózní záležitost, které potřebuje hodně času, zrát. Domaine du Vissoux Moulin à Vent „Les Trois Roches“ 2011 (dovozce: AdVivum) tmavá barva s fialovým tónem a výrazná slinosbíhavá ovocná aromatika, klasické vzletné Beaujolais, mladistvá, fialová, květiny. Mladé strukturované v chuti, středně plné ale koncentrované, šťavnaté, pěkné tříslo, seriózní a skvěle pitelné. Hodně fajn víno.

beaujolais_moulin_set

O velmi zajímavém odskoku k Beaujolais-Villages Primeur 1976 od Leroy už jsem tu spáchal samostatný článek a nebudu se opakovat, snad jen… Leroy!!!

Poslední set představil tři různá cru ve dvou ročnících, legendárním teplejším 2009 a klasickém tvrdším 2010, od jedné ze špiček Beaujolais, vinařství Terres Dorées, za kterým stojí Jean-Paul Brun (dovozce: Domaine R&W). Ostatně něco jsem se o něm opakovaně psal už dříve. Brun věří, že charakter Beaujolais nejvíce vynikne u spontánně kvašených vín, školených hezky ve starých sudech s minimem síry, a vín s nižším alkoholem. I jeho cru devítky mají pouhých dvanáct a nebrání se ani nižším číslům. Což vínům nic neubírá na struktuře a vrstevnatosti, ale přidává na snadné pitelnosti. Prostě umí. Morgon 2010 tmavší barva i tmavě ovocná i vůně, výraznější, nazrálejší, pikantní, moruše. Suché, šťavnatě ovocité, lehčí ale dobře postavené, výtečně pitelné a zajímavé. Morgon 2009 temné hutnější ovocné aroma, znatelnější dřevo, bohatší. Suché, šťavnaté, peckovinové a pěkně postavené v chuti, delší, tmavé, seriózní a bezva pitelné. Moulin à Vent 2010 výraznější ovocitá svěží aromatika, vzletnější, červeně peckovinová. Suché, šťavnaté, s výbornou kyselinou, lehčí tvrdší „chlastací“ styl, mladičké a velmi sympatické. Moulin à Vent 2009 je při stejném objemu alkoholu víno výrazně hutnější, tmavší, o trochu divočejší a lehce zemité, vyzrálejší. Suché, strukturované v chuti, dobrá délka, ovocná šťavnatost, fajn délka, zajímavé, seriózní pití. Fleurie 2010 divočejší, aromatické, vyzrálejší teplejší vůně, bohatá a zajímavá. Suché, šťavnaté v chuti, dobrá stavba a délka, stále snadná pitelnost, již poměrně hotové a přístupné, velmi solidní. Fleurie 2009 hutnější, tmavší ovocná vůně, seriózní a důrazná, znatelnější projev dřeva na úvod trochu pocit „Bordeaux potkává Burgundsko“, ale se vzduchem další dny se zklidnilo a zjemnilo a přidalo na typické ovocnosti Gamay. Suché, mladistvé v chuti, parádní kyseliny a strukturované, dobrá délka, šťavnatě ovocné, vyvážené, výtečné víno. Stále teprve na cestě.

beaujolais_brun_set

I po těch několika dnech mne pít vína výše neomrzelo a těším se na dnešní a zítřejší večer, kdy v tom budu pokračovat :-) Kdybych měl vybrat jen pár vzorků jako „zásadní tipy“ pak Domaine du Vissoux Beaujolais Primeur Cuvée Vieilles Vignes 2014 coby ukázku, jak také může vypadat mladé víno (ze starých keřů a ze dřeva, vinař vždy jen vybere takový sud, který se vyvíjí nejlépe, a ten nalahvuje už v listopadu). Potom Fleurie Clos de la Roilette „Cuvée Tardive“ 2011, projevem možná blíže Moulin à Vent, ale skvělá ukázka potenciálu Gamay a ze starých keřů v rukou dobrého vinaře. Což lze říct též o Domaine Richard Rottiers Moulin à Vent „Climat Champ de Cour“ 2011, krásná věc, a také výtečném Domaine du Vissoux Moulin à Vent „Les Trois Roches“ 2011. O Bruna bych si znovu nejraději otevřel Morgon na nevázané pití a Fleurie 2009, kdybych si chtěl udělat pěkný večer.

Komentáře používají Disqus