čtvrtek 13. listopadu 2014

Klasika i speciality od Domaine de Thulon

thulon-beaujolais-villages-blanc-2013Svět je plný překvapení. Už druhý týden dělá v sýrárně na Jiřáku dovozce Jiří Hron degustace Beaujolais, každou středu. Zatím jsme ochutnali 31 vzorků, především různá Cru Beaujolais i starších ročníků, a dalších nejspíš několik desítek vín nás ještě čeká. Určitě připravím souhrnný report, ale dnes alespoň jedno zajímavé a netypické víno a pár dalších drobností od stejného vinařství. O Domaine de Thulon (web) jsem se tu rozepisoval v souvislosti se třemi jejich červenými specialitami, tímto článkem můžete začít pro pár obecných informací. Pak jsem se zmínil i o jejich mladém víně, které mám připraveno na přechutnání i v letošním ročníku. No a dalších jejich vínech to bude dnes.

thulon-Beaujolais-Blanc-Les-Monterniers-2013Morgon 2011 z polohy Les Charmes je víno tmavé v barvě i projevu ovocností, především peckoviny a černý rybíz. Čisté, suché, výrazná kyselina až trochu tvrdší v chuti, solidní stavba ale nic vyloženě složitého, mladé čisté dobře udělané Beaujolais, které myslím bude docela sympaticky zrát. Proč ne, ale po zkušenosti se specialitami jsem vlastně čekal více. Oslovilo mne ovšem jejich Beaujolais-Villages Blanc 2013, tedy základní čisté Chardonnay. Bledší citronová barva. Velmi čerstvá svěží živá vůně, citrusy, zelené jablko, dotyk minerality. I v chuti velmi čerstvé, čisté, středně plné, šťavnaté, čistě udělané, sympatická páteř kyseliny. Sympatická šardonka na jen tak popíjení. Ochutnal jsem i Beaujolais Blanc „Les Monterniers“ 2013, které se teprve chystá na trh, což je opět Chardonnay ale připravené ve dřevě. Solidní trochu komplexnější vůně, zralé žluté ovoce, mineralita, zelené jablko, kouřové tóny, výrazný až trochu vulgárnější vliv sudu. Suché, slušně postavené, pěkná kyselina, šťavnatost, velmi solidní struktura a délka, živost, pitelnost, zábavné, říznější, efektní. Dřeva zatím fakt hodně, ale myslím, že se to s ním ještě srovná. Boîte à Gamay 2013 je Beaujolas Villages rosé, se světlounkou barvou, čerstvou poměrně uměřenou červeně ovocitou vůní, suché, čisté, živé v chuti, lehčího střihu s poměrně výraznou kyselinou, snadno pitelné základní víno.

thulon-boite-a-gamaythulon_morgon_2011thulon_viognier_2013

Víno, které mne ale překvapilo, byl Viognier 2013. O kousek dál na severu Rhôny odrůda běžná a nejen v rámci apelace Condrieu dávající špičková vína (a přidává se i do červených, mimo jiné pro stabilizaci barvy díky fenoménu kopigmentace), ale v Burgundsku a Beaujolais tedy nic obvyklého. I proto víno nenese apelaci Beaujolais, ale je značeno coby IGP (Indication Géographique Protégée) Comtés Rhodaniens, kam obvykle spadají právě vína z odrůdy Viognier, Syrah, Grenache a dalších z celé oblasti Rhône-Alpes, kde pro ně není místo v lokální apelaci. Takže jaký je Viognier z vinic na žulovém podloží a regionu, kam tak úplně „nepatří“? Citronová žlutá barva. Velmi intenzivní zajímavá aromatika, výrazná, bohatá, citrusové tóny, sladké ovoce do kompotovaných broskví a tropických tónů jako ananas, k tomu jistá svérázná divokost. Suché, středně plné v chuti, zajímavá kombinace čerstvosti a pěkných kyselin a jisté zakulacenosti, měkkosti, sladkost ovoce, broskve, dobrá délka. Není tak „olejnaté“ jako bývají plnější Viogniery odjinud, zachovává si díky kyselinám a dotyku minerality čerstvost a pitelnost. Normálně jsou na mne Viogniery právě příliš utahené, ale tohle je fajn, byť podobně výrazně voňavé věci obvykle nevyhledávám :-)

Vína z Domaine de Thulon mne tedy docela baví. Navíc se mi líbí jejich viněty, moderní, čisté, dobře provedené s parciálním lakem na apelaci / jménu vína. Hezké těžší lahve, kvalitní celokorky (krom růžovky). Prostě i takhle vypadá Beaujolais, nejen jako to šílenství, která nás čeká příští týden :-)

Komentáře používají Disqus