úterý 4. listopadu 2014

CO2, sbírka šmejdů a vinařské útoky

nalevani_sektuJak naléváte sekt do sklenky? Určitě nepotřebujete vědu k tomu, aby vám řekla, že lepší je sklenku naklonit a ideálně nalévat i po skle. V takovém případě totiž unikne méně CO2 než když šumivé víno nalijete do sklenky stojící. Ale pokud chcete důkaz, najdete ho zde. Třeba se to bude někomu hodit, již zítra začíná v Brně oslava Grand Jour de Champagne 2014, od čtvrtka pak pokračuje v Praze, a každá nakloněná sklenka ušetří miliony bublinek! :-)

Aktuální sbírka „upravených“ vín? Maltóza v polosladké Pálavě od PPS Agro Strachotín, nejspíš broskvemi doplněná opět Pálava tentokrát od VINOP Polešovice, syntetický glycerol v Rulandském šedém od paní Leony Valíčkové, plesnivé Rulandské šedé od PPS Agro Strachotín. O nějakých těch zoxidovaných sudovkách, třeba Rulandské modré od Vinofolu, ani nemluvě. Rekordmanem minulého měsíce je jistě Michal Cvrček a jeho polosuché Chardonnay, které je z 80 % přidaná voda, k tomu kyselina citronová a nějaký ten ethanol z přidaného cukru. A celá směs, krom toho že prý chuť byla „prázdná“, zatouchala a chutnala po plísni. Já vám nevím… jako ještě chápu, že se oblbují zákazníci dovozem vydávaným za Čechy či Moravu, vinařské podniky mezi sebou navzájem šmelí se šaržemi vína a pomalu nevíte, co a od koho kupujete, ale někteří prodejci a výrobci očividně nemají se svým zákazníkem nejmenší slitování. Kdo ty plesnivce a oxidázy pije? To ty PETky prodejci nepřijdou omlátit o hlavu?!?

To ve Francii mají jiné problémy, mít taky podobně militantní skupinu jako jejich Comité régional d'action viticole (CRAV), nejspíš by udělala s některými producenty rázný proces! Bohužel metody této partičky nejsou také zvlášť ideální – od vypouštění tanků s dovozovým vínem, přes zapalování aut po bombové útoky na obchody. Aktuálně se jejich cílem stala budova sociální pojišťovny v Narbonne, vinaři jsou nespokojení s tím, že nedostali (nebo ne v plné výši) peníze slíbené kvůli úrodě zničené kroupami. Všude je něco…

Komentáře používají Disqus