úterý 23. září 2025

Moric nově usazený v Tokaji

Měl jsem nedávno, ve Vin de Marie, opět možnost ochutnat pár novinek z ročníku 2023 od vinařství Moric aka Rolanda Velicha, viz starší zápisek k tématu. Kdo by odolal vyrazit na maďarské furminty! Konkrétně na čtveřici z Tokaje a vína, která už nespadají do jeho řekněme negociantské řady „skryté poklady“, ale jde již o jeho vlastní projekt v oblasti. Podobně jako dříve s frankovkou v Burgenlandu (Lutzmannsburg bych tak rád pil častěji, ale spíš jen sem tam ochutnám…) tam najdete velmi chutný základ a k němu výrazy specifických vinic, za rapidně vyšší ceny. Na vínech s ním stále spolupracuje Gergö Filep, po několik let Velichův hlavní partner v oblasti.

Právě lahví ještě z negocé řady Hidden Treasures / A Moric Project Nr. 1 Tokaj Furmint 2023 feat. Gergö Filep jsme začali. Světlejší v barvě, moc fajn kombinace florálních tónů, zralých peckovin, trochu citrusové, trochu listnaté. Suché, čisté, charakterní, s fajn kyselinou a délkou. Hodně fajn víno, které si zaslouží čas ve větší sklence a zkoumat jak se otevírá a mění. Falstaff (konkrétně Peter Moser, který je ale za mne jedním z těch poněkud „devalvujících“ stobodovku) tomu nastřelil 94 bodů a celá ta řada se u něj pohybuje 93-95.

Základem doménových vín je Furmint – Hárslevelu 2023, odrůdy jsou zde v poměru 70:30 a hrozny pocházejí z různých původních vinic na několika místech (jižní výběžek kopce Tokaj, západní svahy u Tarcalu, vinice u obce Tállya), ze starých výsadeb mezi 20. až 80. roky minulého století. Lisování celých hroznů, spontánní fermentace i malolaktika, půl roku na hrubých a dalšího půlroku na jemných kalech v kombinaci nerezu a 500l dubových sudů. Bez čiření, jen hrubá filtrace a krom decentního síření samozřejmě nic přidáno, což bude platit i pro další vína. Všechna doménová vína jsou také v burgundských lahvích, s korkem a zavoskovaným hrdlem. Víno je to mladičké, florální až trochu sladce květové, efektní, s citrusovou linkou. Suché, čisté, hezky postavené, žluté ovoce, dobrá kyseliny, trochu zemitější, charakterní. Výborné.

Furmint G 2023 je první z čistých Furmintů a výrazů jednotlivých vinic, zde konkrétně jedna z historických a velmi uznávaných vinic Görbe, jižní svah u obce Tállya na ryolitu a ryolitickém tufu. Nejmladší keře ze sedmdesátých let, nejstarší staleté. Lisování celých hroznů, spontánní fermentace, 6 měsíců na hrubých a šest na jemných kalech ve dvou pětistovkách dubových sudech kde i proběhla malolaktika. Expresivní, svěží ovocný mix a velmi minerální, takový ten „minerálka“ štych. Suché, čisté, šťavnaté, jemnější a elegantní ale přitom s důrazem, kamenité, trochu krémové, žlutě ovocné, florální, rozvíjí a mění se. Charakterní, zajímavé, své… nádherné bílé.

Furmint T 2023 je poloha Túróska, což je v podstatě specifická část vinice Görbe, ač ji některé zdroje uvádí i samostatně. Podle vinaře jsou rozdíly na první pohled tak výrazné, že si zaslouží být lahvovaná samostatně. Je položená trochu níže, více tam profukuje vítr, s erodovanější půdou a tenčí vrstvou nad čistým ryolitem. Připraveno úplně stejně, jen je toho jediná pětistovka. Projev je podobný předchozímu, ale v aromatice o něco pikantnější a evokující více kyseliny, s výraznější florální a herbální linkou. Suché, čisté, šťavnaté, lehce zemité a pecičkové, o chlup chladnější, trochu zemitější. Velmi zajímavé, ale potřeboval bych s tím víc času s celou lahví (netrpěl bych!), G bylo tak nějak pochopitelné na první dobrou.

Furmint H 2023 nás posouvá do ve své době jedné z nejslavnějších vinic, Hasznoz (už samotné jméno vychází z výrazu pro zisk či plodnost). Je o něco výše položená, 230-260 metrů nad mořem, jižně až jihovýchodně orientovaná, s mixem ryolitu, ryolitického tufu a silicifikovaného tufu a kapsami andezitu, kvarcitu a kdo ví čeho dalšího. Půda je hodně tenká, na některých místech je v podstatě obnažené ryolitové podloží. Šest měsíců na hrubých kalech, šest na jemných a to vše v pětistovce sudu a část také v nerezu (rozuměj nebylo toho na dva sudy, i tohle může ve výsledku hrát roli jak je víno školeno…). V projevu působí až nečekaně opulentněji, krémověji, kulatěji a jako by dostalo i více dřeva. Minerální, trošku redukce v úvodu, křísnutí křemenem, citrusy. Suché, šťavnaté, minerální, strukturované, seriózní, dlouhé. Ale děsně mladé a nutně potřebuje čas. Ale bude to velké bílé.

Za mne aktuálně nejlepší asi G, poměrem k ceně pak skryté poklady, s časem kdo ví. Ale skvělé je to všechno. Jenom prostě se, díky jménu vinaře (ale i nesporné kvalitě vín a velmi limitované produkci) už dostáváte cenově někam, kde… inu je konkurence více než silná. Rozuměj 1500+ u těch doménových kousků z jednotlivých vinic. A tam přesvědčit vínomilce, kteří nejsou vyloženě nadšenci do Maďarska či přímo Furmintu, že by měli sáhnout po tomhle místo opravdu velkého ryzlinku nebo už nějakém Burgundsku třeba… inu nebude snadné. I jistí vlastníci domény Furmint.cz, které o kvalitách odrůdy netřeba přesvědčovat, už se budou muset hooooodně zamyslet :-)

Komentáře používají Disqus