pátek 26. prosince 2014

Bílý kůň bez Martina a svátky klidu

cheval_blanc_2004Vánoce, svátky klidu a rodinné pohody. Před štědrým dnem bylo snazší koupit v obchodech foie gras a lanýže než mražený hrášek, v den D i směsek s hráškem bylo pomálu, ještě že jsme salát nedělali a nepotřebovali ho urgentně. Na svátky nemá viset prádlo, ale balkon je plný plenek. Zapomněl jsem koupit zelí na lepenici k vinné klobáse. Hlavně starší dítě bylo/je naprosto děsné, možná je jenom nevybouřené, čas volna zahájilo čtyřicítkami horečkami a tak ho udržujeme na jednom místě. Což nejde zrovna snadno, Auta 2 už mi začínají lézt krkem, nechápu proč zrovna tenhle film ho tak strašně baví (lepší jedničku nechce vůbec). Chorobu syn hezky zkultivoval a předal dceři a manželce, takže jsem musel překopat vinné plány, protože minimálně na štědrý den žena prakticky nic necítila a otevírat dříve vybraná velká vína fakt nemělo cenu. Jeden z dárků, magická krabička na pouštění filmů (rozuměj Aut 2…), přestala fungovat půl hodiny po instalaci, kdy si sama aktualizovala firmware, a nic nepomáhá. Ale jinak dobrý, kupa jídla (postupně zamrazujeme na horší časy, protože ty litry rybí polévky už teď nikdo nesní), pití, ze všech koutů bytu se ozývá chrchlání…

Ale i nějaké ty radosti máme. Už před svátky dorazila milá návštěva na degustaci švýcarských chrupek a k tomu přinesla jednu bezva láhev, legendární Château Cheval Blanc v ročníku 2004, Premier grand cru classé A ze Saint-Émilionu a jedno z asi nejlepších vín Bordeaux. Když nepřijel Martin na bílém koni, tak alespoň ten kůň. Kdo zná Bokovku, filmové zpracování, tak Cheval Blanc je ta láhev, kterou pije Miles na závěr z kelímku ve fast foodu. Ročník 2004 nebyl v Bordeaux z největších (Cheval použil ze sklizně 50 % do prvního vína, 23 % do druhého a 27 % odprodal, odrůdově je to tentokrát 55 % Cabernet Franc a 45 % Merlot), ale konkrétně tohle víno se pohybuje v různých magazínech někde okolo 94 bodů, Decanter mu dal vysokých 19.5 a Jancis Robinson navýšila z úvodních 18.5 na taky bezva 19. Robert Parker názor postupně měnil, z 93/95 v en primeur degustaci přešel na 90/92 rok poté a snížil i archivační potenciál, aby o rok později u vína v lahvi definitivně dal 90 a potenciál naopak navýšil. Je to všechno taková hra :-)

cheval_korek

Víno má poměrně tmavou barvu a vyzrále ovocnou vůni, trochu do marmeládových tónů. Černý rybíz, lehká divokost, máta, tmavé peckoviny, ušlechtilé dřevo, lékořice a zvláštní až medový tón, poměrně bohaté. V chuti suché, strukturované, poměrně koncentrované ale ne těžké, tmavě ovocné, dlouhé, ale takovým starosvětským způsobem docela uměřené, elegantní. Nepodbízivé, vyvážené, seriózní krásné víno, které vše co má předává s neuvěřitelnou lehkostí. Zda si zaslouží požadovanou cenu je na posouzení každého vínomilce, že jo, já jsem moc rád za možnost víno ochutnat a další láhev bych si dal s chutí, ale v současnosti požadovaný peníz nevydal :-)

Což mi připomíná… na závěr malý sváteční exkurz do základů matematiky a rodinného rozpočtu v podání Albertu. Kterou nabídku využijete? 6x0.5l za dvě kila, 8x0.5l za stejnou cenu nebo jednu láhev po dvacce?

albert_plzen

Komentáře používají Disqus