pondělí 29. září 2014

Povedená bio(dynamická) vína ze Španělska

Parra-Jiménez-Verdejo-2013Den před svátkem Svatého Václava, tedy uplynulá sobota, byl již druhým rokem označen coby Den českého piva. Vzhledem k tomu, že v neděli jsem běžel svůj první závod v životě (Běchovice-Praha, 10 km s nezábavným stoupáním na závěr, údajně nejstarší nepřerušený běžecký závod v Evropě), nechtěl jsem riskovat, že propadnu euforii, strávím den putováním po pražských pivnicích a pivovarech, a v neděli potom nevstanu. A tak si dal jen jedno dobré pěnivé k obědu :-) A pak vyrazil na degustaci především bio(dynamických) španělských vín do vinotéky U Lachtana, před závody by člověk prý neměl nějak měnit zaběhlé stravovací a další návyky, že jo… :-) Udělal jsem dobře. Cíl doběhnout pod padesát minut jsem si splnil, byť osobní rekord na 10 km nepadl, a vína byla fajn.

Jednalo se o průřez sortimentem Bio Sueño (e-mail, tel. 722 823 021), firmy z Českého Těšína, kterou vede Petr Pražák. Ten ve Španělsku, v oblasti Alicante, téměř dvanáct let žil a jeho žena tam vede obchodní oddělení u vinařství La Bodega de Pinoso. Prodávat vína, která ho baví, na „drsné“ severní Moravě, prý není vůbec žádná sranda. Nutně se musí snažit vyhledávat fakt zajímavá vína spíše v nižších cenových relacích, protože rozdíl dvacky v ceně hraje větší roli než by čekal. Což mimo jiné znamená, že my nadšenci se prý můžeme do budoucna těšit třeba na nesířené Tempranillo a podobné kousky v cenách okolo 250 korun, což je bezva :-) Ale krom vín „dobrý poměr cena/kvalita“ nabízí i některé speciality, které prakticky nikde jinde nenajdete. Takže hurá na vzorky…

Parra Jiménez Verdejo 2013 pochází z vinic v nadmořských výškách 900-950 metrů vinařského regionu Cuenca (oblast Castilla La Mancha) a jde o Demeter certifikovanou biodynamiku. Vinařství je součástí „Parra Family“, která provozuje i další vinařství, ale také farmy s krávami a ovcemi, vyrábí sýry atd. Žlutá barva, velmi čerstvá trochu travnatá a citrusová vůně, svěží, čistá, slinosbíhavá. Suché, živé, šťavnaté, skvělá kyselina, lehkost, střední délka, sympatické chlastací po sklence a stylově/projevem parádní alternativa suchého Sauvignonu blanc. Sice nerezovka, ale dost fajn, s biodynamikou jako bonus. Doporučená koncová maloobchodní cena ve vinotéce (všechny zde uvedené budou tyto) 200 Kč.

Dominio de Punctum Chardonnay Selección 2013 je stejný region původu a vína taktéž certifikována Demeter (ve Španělsku zatím spíše neobvyklé), s vinařstvím výše spolupracují pokud jde o biodynamické preparáty. Víno připraveno v nerezu, s několika desítkami hodin poležení pomletých hroznů v chladu. Citronová žlutá. Trochu sevřenější vůně, postupně se otevírá, žluté plody lehce do bonbónova, suché v chuti, krémové, výrazné a plnější, trochu pecička v dochuti, poměrně uhlazené. Proč ne. Cena zhruba 210 Kč.

Bio-Sueño-bila

Albet i Noya Xarel·lo Clàssic 2013 pochází z oblasti Penedès a v bílém představuje asi největší objem produkce vinařství, které je jedním z pionýrů bio produkce ve Španělsku a už poměrně dost populární značkou. Odrůda je známá především jakou součást šumivek (cava), spíš než coby samostatné tiché. Jemnější, uměřené čisté bílé v aromatice, decentně ovocité, lehce vápenitominerální. Suché, živé, šťavnaté, energické, lehce pecička v dochuti, čistě udělané a docela charakterní nevlezlé sympatické vyvážené bílé. Mělo by jít o slabší ročník, čtrnáctka bude výraznější a ovocnější, ale bavilo. Cena 230kč.

Albet i Noya Xarel·lo NOSODOS+ 2012 je první pokus vinařství o víno naprosto bez přidaných siřičitanů, z hroznů z vápenitých teras v nadmořské výšce asi 400 metrů. Ruční sběr a přebírka bobulí, spontánní fermentace, po celou dobu dost ochrana před vzduchem a i láhev naplněná úplně nadoraz až pod šroub, produkce něco přes 5000 lahví. Tmavší citronová barva a lehce funky naturálnější vůně. Pikantnější, minerální, květinovo-citrusová, trochu připomíná cavu. Suché, šťavnaté, čisté, zralé jablko, vyvážené, energické, dobrá délka, lehce pecičkový dojezd, sympatické šťavnaté energické pití. Cena od 320 Kč. Novější ročník už pracuje s částečným školením na kalech v akátových sudech, asi zjistili, že úplně se vzduchu bát nemusí :-)

Torre del Reloj Rosado Monastrell 2013 pochází z vinařství (či spíše kooperativy) La Bodega de Pinoso, z regionu Alicante a oblasti Valenciana. Jde o jednoho z největší producentů bio vín ve Španělsku, byť zatím ne všechny vinice mají spravovány takto. V této růžovce, nerezovce s macerací asi deset hodin a kvašením za nízkých teplot, je především odrůda Monastrell s nějakou příměsí odrůd Syrah a Tempranillo. Aromatika přímočaře ovocná, jahoda, spíše suché, poměrně plné s výraznějším znatelným alkoholem, ovocné, lehce hořčina ke konci. Jednoduché roséčko, ale docela hutné a leckomu se asi bude líbit. Cena 149 Kč.

Dominio de Punctum Lobetia Tempranillo 2012 s docela efektní vinětou (každé to kolečko na motýlovi je zvlášť parciální lak) má poměrně tmavou barvu a líbivější mladě peckovinově ovocnou vůni, lehce jahody a kořenité tóny. Suché, dobrá kyselina a třísloviny, čistě udělané, přímé ale ne nudné, vyvážené, dobře pitelné šťavnaté červené s bio jako bonus. Proč ne, tohle bych si po skleničce v restauraci k obědu dovedl dobře představit. 180 Kč.

Pontos Clásico Crianza 2010 pochází opět z La Bodega de Pinoso a jde o odrůdu Monastrell z bio vinic školenou šest měsíců ve francouzských dubových sudech. Teplejší, kořenité, hutnější, sladce ovocné až lehce marmeládové ve vůni. Suché s dobrou kyselinou (opět vinice ve vyšší nadmořské výšce a také starší keře), poměrně plné se znatelným ale nerušivým vyšším alkoholem, sladší dřevo a taniny, vyzrále ovocné do marmeládova ale ne utahané, čistě udělané, sympatické, decentně nazrálé, fajn poctivé nekomplikované pití. Cena 220 Kč.

Bio-Sueño-cervena

Bodegas Arráez Mala Vida 2012 je momentálně velmi populární, asi i díky jménu a vinětě se spermiemi, v regionu Valencia. Odrůdově Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Syrah po čtvrtinách, osm měsíců v sudech. Hodně temná barva. Čerstvost a hutnost ve vůni, na úvod přímé až nerezově čerstvě tmavě ovocné, lehce koření a k tomu oxidativní štych (tipnul bych si mix vína ze dřeva a nerezu). Suché, středně plné v chuti, dobrá kyselina a pitelnost, uhlazenější tříslo, slušná délka, vyvážené, příjemné, nic komplikovaného ale parádně udělané. Přímé, líbivé ale ne blbé. Vinice v přechodném období na bio, nový ročník již bude takto značen. Cena 230 Kč.

Vermador OAK 2011 je znovu La Bodega de Pinoso, starší výsadby odrůdy Monastrell a trochy Syrahu v bio vinicích, čtyři měsíce v dubových sudech. Zralejší, výraznější vůně, trochu zelená paprika, štiplavost, lehká zaprděnost, mírně ujeté a chtělo by čas na rozdýchání. Suché, s velmi dobrou kyselinou, výrazné sladší tříslo, dobrá délka a stavba, ovocné, sympaticky udělané, jakoby selštější neuhlazené v projevu. Inu proč ne. Cena 190 Kč.

Vinessens Sein 2011 pochází z vinařské oblasti Alicante, vinařství se nachází v městečku Villena asi 50 km od Středozemního moře, s vinicemi okolo 600 metrů nad mořem. Vinařství je spíše menší (ale rostoucí) nový producent, za kterým stojí jako vinohradník Andrés Carull a coby sklepmistr jeho manželka, Marta Ribera. Vinice vedeny snad v bio, ale certifikaci nemají. Sein je odrůdově 60 % Monastrell a 40 % Syrah, fermentace v otevřených kádích, školení 225l barrique (Syrah) a 500l (Monastrell) sudy po 12 měsíců, bez filtrace. Tmavá fialová barva. Intenzivní, sladká, bohatá koncentrovaná vůně, efektně tmavě ovocná, kožený pásek, sladká kořenitost, čokoláda, drahé dřevo. Alkoholické, silné, plné, hutné červené, ovšem s pěknou kyselinou, tříslo, struktura, dobrá délka a výtečný potenciál, efektní nabušené „drahá moderna“ ale ne utahané červené. Obludka co se vlastně dobře pije. Cena 390 Kč.

Vinessens El Telar 2010, v překladu tkalcovský stav, odkazuje k rodině, ze které přišel vinohradník, k impériu výrobců látek (tj. asi nemusí úplně řešit vstupní investice do vinařského podnikání). Staré vinice 65+ let, odrůdově především Monastrell s pár procenty Cabernetu Sauvignon, nízké výnosy, ruční sběr. Opět otevřené fermentační kádě, Monastrell 16 měsíců v nových francouzských 500l sudech a Cabernet v 225l barrique sudech. Velmi temné v barvě a takové „klasičtější“ než předchozí vzorek ve vůni, i když je to stále obluda s více než 15 procenty alkoholu. Teplé, důrazné, jižně koncentrovaně ovocné, ale zároveň trochu pikantní a šťavnaté, linka „polévkové koření“. Suché, hutné, nabušené v chuti, výrazné pěkné kyseliny, koncentrace, délka, sympatické bohaté víno. Hezký, jen za dvojnásobek ceny oproti předchozímu, tj. 750+ Kč, dá asi většina přednost jemu.

Albet-i-Noya-Finca-La-Milana-2009Albet i Noya Finca La Milana 2009 je jedním z top červených producenta, pochází z jediné kaskádovité terasové vinice La Milana a odrůdově jde o Caladoc (kříženec Grenache a Malbec), Ull de Llebre (lokální název pro Tempranillo), Cabernet Sauvignon a Merlot. Školeno třináct měsíců v nových 225l francouzských sudech. Mírně funky, živá, pikantnější vůně mixující čerstvost a nazrálost, trochu oxidativní tóny, lehká živočišnost, složitější, komplexní červené. Suché, plné, šťavnaté, výraznější kyseliny, délka, vyšší ale nerušivý alkohol a i přes něj poměrně elegantní, příjemné bohaté komplexní červené s potenciálem zrát do krásy. Potěšilo. Cena někde v zóně 750+ Kč.

Poslední vzorek degustace pak od předchozích výrazně odbočil a jedná se po pravdě o natolik zajímavou záležitost, že mu věnuji celý samostatný článek. I bez něj by to ale bylo bezva odpoledne a díky za něj! Pan Pražák španělská vína zná a další hledá, hlavně v kategorii různých autentických přírodních produktů co sám rád pije, naprosto sobecky doporučuji jeho sortimentu věnovat pozornost, protože tak bude moct dotáhnout i různé věci naprosto neprodejné ve středním proudu, což minimálně mne a pár dalších „deviantů“ velmi potěší :o)

u_lachtana

Jak už jsem se zmínil v úvodu, tak degustace probíhala v nové vinotéce U Lachtana ve Zborovské, dalším fajn zdroji dobrého vína a místě, kde jde posedět a dát si skleničku či dvě. Jen tak dál! Po období, kdy tu existovalo jen několik zakouřených nepoužitelných „vinných výčepů“, tu v posledních letech vzniká jedno sympatické místo za druhým.

Komentáře používají Disqus