středa 12. listopadu 2014

Veltlín a Chardonnay od Jakuba Nováka

jakub_novakMinulý týden jsem se v Praze setkal s Jakubem Novákem, za mne jedním z našich nejslibnějších mladých vinařů, a měl možnost popovídat si o směřování, plánech a tak podobně. A taky ochutnat dvě mladá a relativně čerstvě do lahví stočená vína, která sice ještě potřebují čas, ale o svých kvalitách promluvila i tak. O vinaři se určitě rozepíšu více časem, dnes jen ty dva vzorečky, protože jsou „aktuální“ a než se dostanu k pořádnému článku, tak třeba už nebudou :o) Bohužel spousta Jakubových vín jsou šarže vlastně jeden či dva sudy, pár stovek lahví.

Veltlínské zelené 2013 má Jakub nejméně dvě různá, tohle pochází z geologicky zajímavé polohy, vinice Skalka v obci Krhovice, výběžku Českého masívu s krystalickou břidlicí. A školeno bylo v novém akátovém sudu. Tmavší žlutá barva předesílá výraznější projev vína. Je to plnější styl veltlínu, mladistvý, výrazněji do žlutého ovoce, suchý, plný, šťavnatý s bezvadnou kyselinou, koncentrovaný, delší, s velkým potenciálem.

Chardonnay 2013 z Kraví hory a školené v dubu (od menší rodinné tonnellerie z Burgundska) je opět víno velmi mladistvé v projevu, výraznější, krémově ovocné, bohaté, s hodně znatelným vlivem sudu. Suché, s bezvadnou živou kyselinou, ovocité, bohatší, delší, energické, s dotykem minerality, pěkně postavené. Zatím je dřevo hodně výrazné, ale víno se s ním bez problémů srovná. Tohle chci domů! V kontextu domácích šardonek velmi, velmi nadprůměrný počin, a poměrně sofistikované víno co si zaslouží pozornost.

jakub_novak_vina

Komentáře používají Disqus