středa 19. března 2014

Pár testovacích otázek

WSET_study_guideUž jsem to tu psal v minulosti, ale pokud jde o víno, tak nemám žádné formální vzdělání, žádnou certifikaci svých znalostí a zkušeností, nejsem oficiálním degustátorem dle norem ISO, sommelierem ani členem žádného spolku, který by garantoval určitou minimální úroveň vinných znalostí svých členů. Zkusil jsem si základní senzorické zkoušky, jestli jako poznám sladké od kyselého, ale tím to hasne. Všechno, co o víně vím, jsem si v průběhu uplynulých let zjišťoval z všemožných zdrojů po vlastní ose. A žádný papír po mne naštěstí nikdy nikdo nechtěl. Každopádně loni jsem tak nějak začínal mít pocit, že jsem v sebevzdělávání trochu ustrnul, a napůl pro zábavu se přihlásil na WSET (Wine & Spirit Education Trust) Level 3 Advanced Certificate in Wines & Spirits. Studovat rovnou na to, co by mne zajímalo o něco víc, tedy jejich WSET Level 4 Diploma, stejně bez předchozího ukončení úrovně tři nejde.

Důvod pro placený kurz byl vlastně i ten, že jsem trochu začínal cítit, jak mi chybí obecnější rozhled a u některých záležitostí kontext. O tématech, která mne zajímají, jsem schopen přečíst kupu knih a strávit nad nimi kvanta času, ale počasí v Austrálii nebo způsoby odkyselení moštu mne prostě tolik nezajímají. A bez stresu, že mne z toho někdo bude zkoušet, si to sám nenastuduju. Tak jsem zainvestoval, něco se snad naučil a za pár týdnů uvidím, jak jsem ve zkouškách dopadl. Pokud by to někoho zajímalo, tak níže najdete pro zajímavost pár ukázkových otázek, co se po kandidátech na Advanced Certificate třeba může chtít.

Testování probíhá jako teoretické i praktické, detailní popis toho všeho (včetně dalších otázek a ukázky systematického přístupu k hodnocení vína najdete ve specifikacích kurzu). V praxi je třeba popsat dvě naslepo servírovaná vína ve formátu WSETu a na základě poznámek je zařadit do cenové a kvalitativní kategorie (o pár chutnaných lahvích jsem tu psal). Nemusíte sami tipovat, o jaké víno jde, dostanete na výběr ze tří možností. U úrovně 3 jsou natolik odlišné (alespoň v případě všech vín, které jsem takto měl možnost chutnat), že jim jde spíš o ověření, zda si zásadní rozdíly v projevu Beaujolais a Cabernet z regionu Coonawarra uvědomujete.

wset_sklenky

Teoretický blok sestává ze dvou částí, první je padesát otázek s výběrem ze čtyř možností. Otázky mohou být velmi jednoduché:

What is the process of removing yeast deposits from a traditional method sparkling wine known as?
a. Autolysis. b. Dosage. c. Tirage. d. Disgorgement.

Jednoduché, pokud se zrovna zajímáte o sherry nebo madeiru…

In which town does Manzanilla Sherry mature?
a. Sanlúcar de Barrameda. b. Jerez de la Frontera. c. Chiclana de la Frontera. d. Puerto de Santa Maria.

Which one of the following styles of Madeira is the sweetest?
a. Sercial b. Verdelho c. Bual d. Malmsey

What proportion of wine can legally be drawn off a Sherry Solera in a year?
a. 1/2 b. 1/3 c. 1/4 d. All of it

Jiné otázky jsou o chlup obtížnější, někdy ale logicky odvoditelné při znalostech zeměpisu (moje Achillova pata)…

Which of the following US AVAs is noted for the quality of it's aromatic Rieslings and Chablis-style Chardonnays.
a. Paso Robles b. Mount Veeder c. Dry Creek Valley d. Finger Lakes

Where is Kaiserstuhl-Tuniberg?
a. Burgenland b. Rheinhessen c. Franken d. Baden

Reds from which area of Mendoza tend to have the best ageing potential?
a. Limari b. Uco Valley c. San Antoniod. d. Rio Negro

Which one of the following regions produces large volumes of inexpensive wine?
a. Riverina. b. Adelaide Hills. c. Barossa Valley. d. Frankland River.

Primitivní pro Čecha, ale možná o chlup složitější pro studenta z Itálie či Koreje s angličtinou na spíše základní úrovni…

What is Dornfelder?
a. A black grape variety grown in Germany b. A labelling term used in Alsace for a blend. c. A Hungarian term for a PGI d. A sub-region of Niederösterreich

Druhá část je série otázek, na které musíte sami napsat odpověď, určitě nejtěžší z toho všeho. Jednotlivé otázky mohou vypadat kupříkladu takhle:

Select 4 Bordeaux appellations that demonstrate the diversity of wine styles in Bordeaux. Account for the differences in style in each case.

For each of the following classic Old World wines, recommend ONE suitable alternative New World wine from the same grape variety stating stylistic reasons for the selection.
Nuits-Saint-Georges, Rheingau Riesling Spätlese Trocken, Pomerol, Pouilly-Fuissë

Často to funguje jako celá témata s nějakou základní premisou typu „Chile has an improving reputation for the production of Sauvignon blanc. Answer the questions below relating to the production of mid-priced, quality fruity Chilean Sauvignon blanc.“ a následnými zadáními ve stylu: „Identify three regions in Chile suitable for the production of such wine. For one of them, account for the climate being as it is and give reasons explaining why it is suitable for Sauvignon Blanc.“

No uvidíme, jak to dopadne :-) Na výrazně náročnější a rozsáhlejší studium Level 4 (Diploma), i pokud trojkou projdu, nakonec nejspíše nebudu mít dost času a dost možná ani ochotu vydat požadované peníze. Přeci jen se vlastně nepohybuji v byznyse, neplatí mi to zaměstnavatel a ani by vlastně nešlo o přímou investici do budoucí práce (stále beru víno spíše jako velkého koníčka než něco, čím bych se chtěl kdy živit). Každopádně všem, kteří to zkouší, a že jich z ČR není zrovna málo (většina ovšem nejede v londýnské centrále, ale ve Weinakademie Österreich v Rustu), držím palce!

Komentáře používají Disqus