pátek 14. března 2014

Nová sklenička, fajn Beaujolais, šťavnatý ryzlink

zalto-denkart-universalV týdnu jsem dopisoval hodně odlehčený článek pro hospodářky o „příslušenství“ k vínu, takových těch všemožných zásadních a potřebných blbinkách, co se vám na koníček pití vína nabalí. Vyjde to ve středu. A jak jsem to psal, tak si rovnou udělal radost a již tak poměrně rozsáhlou sbírku vinných sklenek rozšířil o další dvě. Znáte to, takový ten rozměr „někde mezi ryzlinkovkou a sklenkou na pořádné červené“, který se prostě často hodí. Ehm… No prostě jinak řečeno už hodně dlouho, od pár setkání s nimi v rakouských restauracích, jsem chtěl domů alespoň jednu sklenku Denk.Art od Zalto Glas. Některé (burgunda) mi úplně nesedí, ale sklena na destiláty, bílá a univerzálka jsou prostě nádherné. Neuvěřitelně lehounké, jak peříčko, velmi křehké, jako by mezi vámi a vínem nebylo vůbec nic. Dávám jim měsíc, maximálně dva :o) Ale… prostě nešlo jinak. Po čem toužíte vy?

verpoix_fleurieOtevřel jsem včera jedno Beaujolais, z výprodeje v sýrárně na Jiřáku. Fleurie 2006 „Clos de la Chapelle des Bois“ z Domaine F. Verpoix et Fils není víno do výprodeje, ale dovozce už ho měl v nějakém kusovém počtu a tak do koše „vše za 190 Kč“ přihodil, z tohoto úlovku jsem bylo vyloženě nadšen. Vinice, jedna z top v rámci Fleurie, je monopolem právě tohoto vinařství, kde již dnes spíše než Fernand Verpoix úřadují jeho potomci. Dovozce říkal, že kvalita šla v poslední snad nějak dolů, ale to nemohu posoudit. Pěkná, rubínová barva. Čistá, třešňová vůně, znatelný vliv dřeva, mineralita, první dojem „klasicky školené červené burgundské“ a Gamay bych asi netipoval, spíše pinot. Suché, šťavnaté, tak akorát, vyvážené, minerální tóny, červené ovoce, dotyk dřeva, něco tříslovin, moc fajn kyselina. Prostě červená burgunda v bezva kondici, kdo by to byl řekl do devítiletého Beaujolais :-) V otevřené lahvi šlo poměrně rychle dolů, ale jinak velmi sympatické pití.

kauer_riesling_kabinettVe středu jsem úřadoval doma místo v kanceláři a v kombinaci se zuřícím jarem, na balkoně to ukazovalo pětadvacet stupňů, situace využil k obědovému ryzlinku :-) Zapečené těstoviny od večeře s čalamádou, k tomu Dr. Randolf Kauer 2011 Oberweseler Oelsberg Riesling Kabinett trocken. O vinařství jsem tu psal několikrát, dost mne baví, stejně jako další sortiment Vinonauta. Spíše bledší barva. Čistá, šťavnatá vůně, červené jablko, dotyk žlutého tropického ovoce, mineralita, něco citrusů, stále pěkně čerstvé. Suché s decentním dotykem cukru, moc fajn kyselina, lehčí, čerstvé, vyvážené, skvěle pitelné (a drželo v lahvi dva dny úplně krásně, než jsem ho dopil). Výborně udělaný poctivý rýňák na pití ve větším :-)

Jo a mimochodem… pokud už jste byli někdy trestání, tak si dejte pozor na ujídání hroznů ve vinici! Na takovém Slovensku by vás to mohlo přijít draho

Komentáře používají Disqus