středa 5. března 2014

Jehla korkem a hi-tech „proměna vody ve víno“

coravin_1K tomu, abych si užil víno, nepotřebuji žádné výkřiky moderní techniky. Stačí mi kvalitní sklenička a dobrý obsah v ní. A samozřejmě, pokud je láhev uzavřena korkem, spolehlivý otvírák. Současný svět vinných nadšenců (u vinařů už je to tak nějaký pátek…) ovšem očividně žije technologiemi! Asi největší pozornost poutá Coravin, projekt získal investiční podporu v řádech mnoha milionů dolarů a úspěšně dorazil na trh. Jak funguje vám nejlépe vysvětlí video (a zde jejich ofiko reklama). Prostě tenká jehla prorazí korek, natlakuje láhev ochranným plynem (argon) a víno teče do sklenky. Pak jehlu vytáhnete, korek se sám zacelí a víno vůbec nepřichází do kontaktu se vzduchem.

coravin_2Teoreticky tak můžete mít bez vytažení korku rozpitu hromadu lahví po týdny či měsíce, aniž by se vám víno kazilo. Nebo ochutnat vzorek něčeho zásadního a rozhodnout se, zda již má smysl láhev otevřít. Restaurace může nabídnout více vín po skleničce, ověřovat stav lahví ve sklepě, dát zákazníkům možnost snadno ochutnat jedno víno ve více ročnících a podobně. Taková je teorie. Zařízení nemám k dispozici a k investici se nechystám (ovšem můžete se těšit na experiment s konzervováním otevřeného vína hned několika jinými metodami a při různých teplotách), ale dovedu si představit, že podobná hračka nadchne kupu lidí. Úplně vidím ty sklepy a vinné chladničky plné rozpitých lahví, podezřele zrajících díky malému objemu zbývajícího vína. A všechny ty aukce, kde se bude pečlivě zkoumat, jestli korkem náhodou jehla neprošla a do lahve se nevracelo, krom argonu, ještě něco jiného… :-) V trendy podnicích se stane servírování skrze Coravin oblíbenou součástí rituálu u stolu, určitě to klade menší nároky než třeba show v Eleven Madison Park v New Yorku, kde používají rozžhavené kleště dříve určené hlavně na portské :-) To víte, jen efektní dekantace už dneska nikoho nevzruší…

miracle_1Ovšem Coravin je nic proti mašině na zázraky (krycí jméno „Ježíš“ ;-), The Miracle Machine! Futuristický objekt do vašeho obýváku či kuchyně, ovládaný a monitorovaný pomocí chytrého telefonu. Nacvakáte si odrůdu, styl, nasypete pár surovin a přilejete vodu… ve fermentační komoře to začne žít, mašina jede na plné obrátky, dávkuje vzduch, měří cukry a alkohol, uhlazuje taniny, ultrazvukově urychluje zrání a za tři dny je tu, kdo by to byl čekal, hotové víno připravené k pití! Připravit jednu láhev by mělo vyjít asi na dva dolary, tj. dnes čtyřicet korun, a prý kvalitou směle konkurující flaškám za desetinásobek. Docela mne překvapuje, kolik dnešních běžných spotřebních vín stále vzniká fermentací hroznů (asi s tím mají co dělat zákony omezující, co lze označit jako víno…) a ne prostým smícháním nějakého koncentrátu a očekávaných ovocných vůní a chutí, pro běžného konzumenta by to bylo v zásadě dost jedno. Tvůrci Miracle Machine si to asi myslí taky a nejde v byznyse o úplné začátečníky, oba mají zkušenost s velkými úspěšnými vinnými projekty. Zde představují svou novinku na videu.

miracle_2

Stroj by měl stát 499 dolarů a ze začátku uměl připravit plný Cabernet Sauvignon a bohaté Chardonnay z Napa Valley, Pinot Noir z chladnějšího Oregonu, vyzrálou toskánskou směs, Sauvignon Blanc ze Sonomy a k tomu delikátní červené a řízné bílé z Burgundska. Dalších 5-10 typů vína bude následovat záhy potom. Brzy se rozjede projekt nejspíše na Kickstarteru, který jim umožní ověřit zájem a zainvestovat první dva tisíce jednotek (technologii a dodavatele mají již zajištěny). Já vám teda nevím, ale… vlastně… domů si to nepořídím, ovšem nebudu nikomu tvrdit, že jsem v životě nevyhodil už více peněz za jiné blbosti, takže případné zájemce rozhodně neodsuzuji :o)

Komentáře používají Disqus