pátek 7. března 2014

Sherry málem ve vesmíru, obludný lis a nedostupná vína, vína v letadle

space_foodNedávno jsem na Gizmodo narazil na zajímavý článek o alkoholu v americkém vesmírném programu, přesněji řečeno o pokusu doplnit stravu kosmonautů o nějaké to víno. Samozřejmě mne potěšilo, že po různých testech bylo za ideální zvoleno sherry! Už o trochu méně pak fakt, že šlo o Paul Masson California Rare Cream Sherry, tedy sladkou volnou americkou variaci na skutečný produkt z Jerezu. Navíc, pokud to správně chápu, i připravený jinou metodou. Článek totiž mluví o nutnosti víno přendat z lahve do speciálních obalů a o vhodnosti sherry díky stabilitě, čekal bych tedy oxidativní oloroso styl. Ovšem jimi uváděný důvod je, že sherry se během výroby zahřívá. Což samozřejmě pro pravé sherry neplatí, touto technikou se připravuje hlavně Madeira :-) Každopádně je to zajímavé čtení. Dozvíte se tam i proč sherry nakonec na palubě nebylo a že sovětský/ruský vesmírný program alkohol řešil trochu benevolentněji (jako mají ve zvyku nedělat si starosti s mnoha jinými věcmi), takže na palubě měli astronauti k dispozici koňak (resp. nejspíš starý dobrý gruzíňák) a dnes na ISS najdete vodku.

Když jsme u těch technických vychytávek… Bucher Vaslin vyrobil pro firmu Gallo, amerického vinařského giganta, pneumatický lis Roi 750. Do Kalifornie brzy vyrazí 14 metrů dlouhá a pět metrů široká obluda, navíc vyrobená poprvé jako mobilní, která dokáže na jeden zátah lisovat až 75 tun hroznů. Jsem vinařský romantik, který si nejvíce užívá vína z malých produkcí, terroirové záležitosti s výrazným charakterem. A pak si uvědomím, třeba při pohledu na mašinu výše nebo vinařský závod v Modestu, o kolik jinde je prostě běžné víno :-) Mimochodem Matt Kramer měl teď ve Wine Spectatoru zajímavý článek o chvále nedostupného, na téma jak jsou špičková vína připravovaná v malých objemech velmi důležitá, byť z pohledu běžného amerického zákazníka taková… příliš elitářská. Výborné čtení, opravdu.

Pokud někdo sledoval (po pouhých čtyřech dílech ukončenou) sérii Heston's Mission Impossible, tak jeden z dílů se zabýval jídlem v letadle. Tím, jak se změní naše vnímání jídla během letu v deseti kilometrech a velmi suchém prostředí. Momentálně je docela trendy řešit vína na palubách letadel právě s ohledem na tyto faktory, viz třeba článek ve WSJ nebo promo video British Airways. A nejde jen o to, že v tomto prostředí na vás bude působit alkohol silněji. Vína s méně kyselinami, výraznou ovocností a měkčími taniny, ideálně trochu starší, fungují na palubě výrazně lépe, než vína mladá, ostřejší, tříslovinná. Taky pomůže propláchnout si nos trochu vody a navlhčit sliznici, i když u toho budete vypadat divně :o)

Komentáře používají Disqus