úterý 4. března 2014

Chutná kyselá pekelná díra

Meerea-Park-Hell-Holle-Semillon-2008V pátek se u nás sešlo pár lidí na dopíjenou pár otevřených lahví a ochutnávku ve stylu „co kdo přinese“ s tím, že vína se servírovala naslepo. Úspěšnost hádání mizivá, jak by člověk čekal pokud ve sklence může být cokoliv odkudkoliv, ale i tak zábava. Sám jsem hodil do placu láhev, kde pokud s oblastí a stylem nemáte zkušenosti, tak je jen těžko čeho se chytit. Meerea Park Hell Holle Semillon 2008 (web) je typickou ukázkou odrůdy v podání australského regionu Hunter Valley. Velmi nízký alkohol (v tomto případě 10.5 %, u suchých vín číslo dnes už téměř neviděné), připraveno čistě v nerezu a na trh vypuštěno brzy po sklizni, ale s potenciálem zrát a neuvěřitelně se vyvíjet mnoho let, 10+ naprosto běžně. O stylu jsem tu psal již dříve, u dvou top představitelů, tentokrát ochutnávané víno sice mezi naprostou špičku nepatří, ale i tak je to moc zajímavé pití.

Jméno Hell Hole aka pekelná díra je překladem slova Pokolbin, které místu dali maďarští osadníci, protože na něm bylo v létě děsně vedro a sucho. Každopádně ročník 2008 byl prý velmi chladný a vlhký a z nějakého „perverzního důvodu“ tak ideální pro Sémillon na dlouhé ležení. Na první ovonění působí víno poměrně mladě a svěže, jen s prvními dotyky nazrávání, a připravuje vás na výrazné kyseliny. Je tam efektní minerální linka, až kouřová, a tóny citronové trávy. Ovoce připomíná především limetky, ale postupně se sune do sladšího ovocna, mango a mučenka. V chuti suché, živé, lehké a velmi výraznou kyselinou, pěkně postavené byť nějak složitou strukturu to nemá, limetkové s prvními krémově ovocnými dotyky a poměrně dlouhým dozníváním, které se veze na páteři kyseliny a začíná připomínat až toastované dřevo, dub. Tento projev si zbytek vína držel i druhý den. Předpokládám, že vývoj v dalších letech bude typický, onen toastový a až jakoby „barrique“ projev bude posilovat, stejně jako krémovější a tropické ovoce. Více než ryzlink, který to evokuje na úvod nyní, začne ve vůni připomínat nadubovanou šardonku. Nemůžu si pomoct, ale děsně mne to baví.

Problém je, že trochu uleželý slušný Hunter Valley Sémillon u nás prakticky nejde koupit, tohle je jediný rozumný vzorek na který jsem narazil (za necelých pět stovek u Vicomu, mladý ročník přímo z vinařství stojí ale jen o trochu méně). Takže zbývají jen nákupy v zahraničí, protože mám myslím odůvodněnou obavu, že podobná vína zde v nejbližší době nějak ve velkém nepojedou :-)

Komentáře používají Disqus