úterý 25. března 2014

Průzkum prosecca na českém trhu – sada #1

prosecco_uzaveryTématu prosecco jsem se zde trochu začal věnovat, viz úvodní článek, ale zůstal vám dlužen větší průzkum našeho trhu, spíše jen sem tam uveřejnil hodnocení jedné lahve. Dnes to začnu napravovat sadou několika lahví, kterou bude postupně následovat dalších pár (desítek) dostupných lahví. Pokud má nějaký dovozce vyloženě chuť svá vína nabídnout, abych je nemusel všechna kupovat, tak nechť se klidně ozve :-) Vína jsou řazena vzestupně dle apelace / kvalitativní kategorie. Dobrovolně přiznávám, že když si chci udělat radost bublinami, tak se uchyluji spíše ke crémantu nebo Champagne, ale dobré Prosecco dokáže udělat též velkou radost. Pro mne je to ale hlavně víno na pití, láhev k jídlu a jen tak na pohodu venku, než k hlubokomyslnému zkoumání s degustačním archem a záznamem „medium+“ intenzity :o) Poznámky obvykle tedy nejsou žádné romány, hvězdička před názvem znamená tip na obzvláště povedené či něčím zajímavé kousky, vína s bezva cenou vzhledem ke kvalitě a tak. Korkové či jinak podezřelé lahve (prosecco bohužel zničí, při jeho lehkosti, i jemný náznak vady) jsem z přehledu spíše vynechával, třeba se dostanou do příští sady, pokud je tedy ochutnám znovu.

Frizzante (nezávisle na původu)

Giolano Prosecco Frizzante
Průmyslovka z německého supermarketu. Jednoduché, mírně naoxidované, poměrně nasládlé, velmi krátké, perlení rychle mizí a evokuje spíše dosycení než druhotnou fermentaci.
Koupil bych znovu: ne

Bedin Prosecco Frizzante Treviso Spago (web, prodejce)
Středně velký rodinný producent. Oblíbený korek stažený provázkem. Jemnější až trochu řidší vůně, svěží, citrus, květinovost, čistota, trochu cukru ale dobré kyseliny a svěžest v chuti, jemnější perlení, zelené jablko, slušná dochuť, typické, jednoduché, základní ale dobře pitelné.
Koupil bych znovu: možná

Zonin Prosecco Frizzante (web)
Největší soukromá italská vinařská firma, nejznámější značka prosecca vůbec a k nalezení snadno v supermarketech. Čisté, květinové, technologicky bezproblémové ve vůni, spíše sušší, pěkné perlení, jednoduché ale čistě udělané a bezproblémově pitelné, lehká typická hořčinka v závěru.
Koupil bych znovu: možná (do lehkého letního koktejlu s broskví)

Casa Coste Piane Prosecco di Valdobbiadene Brut Sur Lie (prodejce)
Santo Stefano di Valdobbiadene, bez chemie, lahvováno s prvními teplejšími dny jara a přírodní spontánní fermentace v lahvi, minimum síry. Poměrně značné rozdíly mezi šaržemi / lahvemi. Vzorek z degustace spíše nevýrazné perlení a divočejší vůně, suché, hodně kyselin, lehce jablečný cider projev, kalné, nijak zvlášť dlouhé. Druhý den rozdýchané a bez bublin projev naturální, tvrdší bílé, jakoby mladistvý kalný vzorek ze sudu. Zajímavé.
Koupil bych znovu: možná (zajímavost, některé lahve jsou výtečné)

* Garbara Col Fondo Frizzante (web, prodejce)
Druhotná fermentace v lahvi a ponechány kaly. Viz článek z 12. března 2014.
Koupil bych znovu: ano (zajímavost)

bedingiolanozonin

Spumante, Prosecco D.O.C

* Belstar Prosecco Spumante (web, prodejce)
Značka spadající pod Bisol, jednoho z top producentů v regionu. Snaha o eko přístup, sídlo v srdci regionu a vinice používané pro Belstar na jeho okraji. Čerstvá ovocnější vůně, mandlovinka, jablko. Suché, výraznější perlení, trošku plnější styl, dobrá délka, příjemná mandlovinka v závěru a harmonicky dotyk cukru, typické krásně udělané.
Koupil bych znovu: ano

Cantina Le Forge Prosecco Millesimato 2011 Extra Dry
Viz článek ze září 2013.
Koupil bych znovu: možná (rychle nazrává a kvalita jde dolů, mladší ročník spíše ano)

Spumante, Prosecco D.O.C.G. Conegliano / Valdobbiadene

* Casa Vinicola Merotto Cuvée del Fondatore GRAZIANO MEROTTO 2012
Viz článek ze 7. srpna 2013.
Koupil bych znovu: ano

Desiderio JEIO Prosecco Superiore di Valdobbiadene „Colmei“ Extra Dry (web, prodejce)
Jeio opět spadá pod Bisol. Název Colmei odkazuje k poloze vinic – jedná se o místní výraz pro úplné vrcholky svahů, těžko přístupné avšak dávající skvěle koncentrované hrozny. Malé bublinky a velmi pěkné perlené, čerstvé, výrazněji ovocité až lehce bonbónové aroma, citrusy, mineralita. Suché, živé, výborná kyselina a pitelnost, slušná stavba, líbivější, efektní kousek.
Koupil bych znovu: možná

bellenda-sei-unobelstarjeio-colmei

* Bellenda Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Brut „San Fermo“ Millesimato 2012 (web, prodejce)
Viz článek z 27. prosince 2013.
Koupil bych znovu: ano

Bellenda SEI UNO Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Brut (web, prodejce)
Větší ale zajímavý producent, který má některé netradiční věci (např. košer), mezi které se řadí i toto prosecco kvašené tři měsíce v lahvi a ne tanku, bez dozáže. Výraznější, sladší, efektně ovocité ve vůni, pěkné perlení. Suché, ovocné, plnější, s dobrými kyselinami, minerální. Velmi slušné, byť trochu netypické.
Koupil bych znovu: ano (asi nejen jako zajímavost)

Garbara Prosecco Superiore di Valdobbiadene Brut Millesimato 2012
Viz článek z 22. října 2013.
Koupil bych znovu: ano (na slepé degustaci dopadlo velmi dobře, čisté typické skvěle pitelné)

* Bisol “Crede” Valdobbiadene Prosecco Superiore Spumante Brut
Viz článek z 11. prosince 2013.
Koupil bych znovu: ano

Spumante, Prosecco D.O.C.G Rive di…, Cartizze

bepin-de-etoBepin De Eto RIVE DI RUA Brut Millesimato 2012 Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene (web, prodejce)
Jemnější perlení, menší bublinky. Jemnější, elegantní vůně, květinové, minerální až lehce vápenité tóny. Suché, fajn kyseliny, výraznější perlení a krémovější projev, pěkná stavba, dobrá délka, výborně pitelné, serióznější víno.
Koupil bych znovu: ano (navíc velmi efektní láhev)

jeio-cartizzeDesiderio JEIO Prosecco Superiore di Cartizze Dry (web, prodejce)
„Grand Cru“ v rámci prosecca, viz úvodní článek. Pěkné výraznější perlení (které se bez problémů udrželo do druhého dne). Výraznější ovocnější projev, žluté ovoce a až lehce tropické tóny, namixovaný s květinami, bohatší „vinný“ projev. I přes vyšší zbytkový cukr nepůsobí nějak nasládlé ale spíše polosuše a hebce krémově, živé, plnější, výrazné, krásně postavené, ovocité, šťavnaté.
Koupil bych znovu: možná (cenově se blíží Champagne a od prosecca vlastně čekám trochu něco jiného)

Komentáře používají Disqus