pátek 27. prosince 2013

Furmint, Prosecco a výtečné kanadské bubliny

fekete_furmint_2007Během svátku nezřízeného jídla a pití (vánoce se jim říká) jsem toho ochutnal docela dost, jak je člověk doma a může začít zkoumat lahve už okolo oběda tak to jde snadno :-) Dnes se podělím alespoň o tři vína, další budou následovat časem. Jako na potvoru začalo 24. prosince období kořenových dnů, které trvá ještě dnes, ale nějaké velké následky to na vína snad nemělo. Na „konvenční“ určitě ne, ale vlastně ani na ta přírodnější. Kupříkladu Furmint 2007 z Fekete Pince chutnal zhruba tak, jak si ho pamatuji přímo z vinařství. Víno má temnou zlatou barvu a první pohled spíše evokuje víno sladké, což ještě umocní intenzivní medová vůně, bylinkové výluhy, kořenitost, mineralita. Suché, plné, spíše kulaté ale s dobrou kyselinou, intenzivní a koncentrované, aromatické, delší s dozvukem Somló železitosti. Takové zimní hřejivé bílé, byť venku je spíše podezřelé jaro. Pokud vím, tak pár flašek navezlo Vinorum, ale prodávat je to na webu nevidím, možná si to syslí pro sebe :o)

bellenda_san_fermoV sklenkách zašumělo Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Brut „San Fermo“ Millesimato 2012 vinařství Bellenda, veškeré technikálie a další zajímavé údaje k němu najdete na webu producenta. Světlejší citronová barva a výrazné pěkné perlení. Čerstvá, květinová vůně, něco broskvové ovocitosti, mandle a dotyk minerality. Suché, svěží, výrazné perlení a krémový projev v chuti, čistota, svěžest, lehkost, pitelnost, velice příjemné, vyvážené. Hodně povedené Prosecco, skoro bych až řekl elegantní serióznější bubliny. V Prosekárně za 238,- Kč (e-shop cena), třeba na Silvestra ideální aperitiv před nějakou důraznější lahví :o)

13th_grande_cuvee_2006Měl jsem možnost ochutnat, respektive k mé velké radosti vyloženě pít, Grande Cuvée Blanc de Noirs 2006 z apelace Niagara Peninsula, od kanadského producenta 13th Street Winery (web). Víno jsem dostal naslepo na návštěvě u kamaráda a bez váhání ho poslal do vyzrálejšího prestižního cuvée z Champagne, trochu teplejšího ročníku, od nejspíš nějakého slavného producenta. Mělo totiž úplně všechno „správně“, od nádherného perlení a výraznější nazlátlé barvy, přes mírnou oxidativnost a jakoby náznaky školení úvodního tichého vína ve dřevě (ale ne, je to čistý nerez, víno úmyslně fermentováno za trochu vyšších teplot a následně zchlazeno tak aby neproběhla malolaktika, na kalech v lahvi čtyři a půl roku), jablečně pečenou ovocitost, toastové a medové tóny, mineralitu, špičkovou kyselinou, svěžest, strukturu, délku, bohatost. Naplní pusu, ale stále přitom působí lehce a dokonale pitelně. WOW efekt v plné kráse a s přehledem asi nejlepší bubliny mimo Champagne, společně možná s některými věcmi z Anglie, které jsem měl možnost pít. Jak Pinot Noir nefunguje zajímavě jen tak někde, tak Kanada působí zajímavě, dost by mne zajímala od vinařství i jejich tichá vína. A pokud jde o bubliny, tak bohužel Grande Cuvée dělají velmi málo (1500 lahví), a ještě méně se vyveze. Tohle bylo ze speciálky na kanadská vína v Tokiu. Globalizace v plné kráse…

Komentáře používají Disqus