středa 12. března 2014

Oslava jara kalným proseccem

garbara-col-fondoVenku zuří jaro a doma laryngitida, vinice už slzí a dítě se zánětem spojivek taky. Já naštěstí jen kulhám, snaha o „ještě jeden kilometr přeci uběhnu“ se mi vymstila nějakým otravným výmolem a špatným došlápnutím. Nu což, zrovna tohle hodnocení vína nějak zvlášť neovlivňuje. Do jarního počasí se hodí třeba bubliny. Obchod Prosekárna docela výrazně rozšířil sortiment a už mají hezkých pár desítek různých šumivých vín. Já jarně popíjel frizzante Col Fondo (šarže L0113) vinařství Garbara, což vlastně oficiálně ani prosecco není. Původ hroznů je sice ve Valdobbiadene a odrůda je samozřejmě Glera, ale oproti typickému proseccu dochází u vína ke krátkému kontaktu se slupkami a hlavně druhotná fermentace probíhá přímo v lahvi pod korunkovým uzávěrem a takto je víno i prodáváno. Prostě col fondo, i s usazeninami (kaly).

korunkaVíno má 11.5 % alkoholu a cukr v něm není prakticky žádný (dietní kousek!), vlastně ani zas tak moc kalné není, pokud naléváte opatrně. Když ho pořádné rozvíříte, tak samozřejmě bude opalizovat dost. Barva bledší žlutá, se zelenkavými odlesky. Pěkné jemné perlení, překvapivě hodně malých bublinek. Vůně nic zvlášť divokého, jen lehce zaprděná a chlebový kvásek, květinová, trochu broskve a jablka. Naprosto suché, šťavnaté, čisté, s poměrně typickým nahořklým závěrem vzbuzujícím chuť na další doušek. Běžně udělané Valdobbiadene tohoto producenta mi přišlo slušné a na slepé ochutnávce hromady vzorků doma dopadlo jako jedno z nejlepších, tohle je na srovnání vlivu způsobu zpracování dost zajímavé.

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails