čtvrtek 11. prosince 2014

Dva německé ryzlinkové jazykolamy

Reichsgraf-von-Kesselstatt-Piesporter-Goldtröpfchen-Riesling-Spätlese-1992Minulý týden jsem se účastnil průřezové degustace jednoho skvělého německého vinaře, o které tu ještě bude řeč v detailním článku, a provozovatel vinotéky Flavours na závěr přihodil další dvě vína, z toho jedno spontánně soutěžně naslepo. Cenou bylo libovolné víno ze sortimentu. Asi mu nestačilo, že nedlouho předtím prohrál v tipovací soutěži (v dalším kole, na kterém jsem bohužel nebyl) láhev Petrusu :-) Zde ovšem bylo nutné přesně určit odrůdu, místo původu a ročník, takže hodně složité. Nakonec jsem nebyl zas tak daleko, tipoval jsem Riesling z nějaké klasické moselské polohy a z přelomu osmdesátých a devadesátých let, upřesnil na rok 1989. Jednalo se o Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese 1992 z vinařství Reichsgraf von Kesselstatt.

Vinařskou historii Reichsgraf von Kesselstatt lze dohledat až do roku 1349 a v i dnešních dnech patří mezi jedny z nejvýznamnějších trochu větších producentů klasických německých ryzlinků z údolí řek Mosela a jejích přítoků Saar a Ruwer, kde vlastní celkem 36 hektarů i v těch vůbec nejslavnějších vinicích (Bernkasteler Doctor, Wehlener Sonnenuhr, Scharzhofberger, Kaseler Nies'chen a další). Dělají prakticky jen Riesling (a naprosto zanedbatelné množství bílé burgundy v základní řadě), k tomu nějaké ovocné pálenky. Mezi celkem slavné vinice v jejich portofoliu patří i Piesporter Goldtröpfchen, strmý (30-70 %) břidlicový svah a jakýsi přirozený amfiteátr v ohybu Mosely. Jde o vinici o rozloze přes šedesát hektarů, kde se mění půdní složení, expozice, strmost a kupa dalších faktorů, jednotlivé její části mají přeci jen výrazně odlišnou kvalitu a specifika projevu. Tenhle vyzrálý ryzlink má efektní barvu do zlaté. Vůně je výrazná, medová, s kořenitými tóny a bylinkami, mineralitou, bohatá a efektní. Ve vyzrálé chuti je víno sladké ale s výtečnou kyselinou, strukturované, minerální, bohaté a dlouhé. Klasický moselský Riesling, bavilo hodně a s chutí jsem si přidal. Chtějí za něj 850 Kč.

Josephshöfer-Grosses-Gewächs-2012Od stejného vinaře padla i další láhev moselského, konkrétně mladičký Josephshöfer Grosses Gewächs 2012, což je jejich monopolní vinice ležící u obce Graach, mezi známými polohami Wehlener Sonnenuhr a Graacher Domprobst. Necelých pět hektarů, břidlice s jílem, svažitost 50-70 %, „Grand Cru“ parcela strmější vrchní část o 3.7ha. Školeno z části ve velkých 2400l sudech a na kalech do léta následujícího roku. Expresivní výrazná ovocnost, sladké jablko a hrušky, meruňka, trochu evokuje sud a až vanilku, efektní, mladistvé. Suché, plnější, výrazně ovocné, hutnější styl, dobrá délka, minerální linka, pěkná kyselina byť bych klidně zvládl i více. Efektní, opulentní silný styl vína (resp. efekt konkrétní vinice), co nadchne mnohé. Dost fajn, byť osobně v případě suchých ryzlinků preferuji trochu tvrdší, hranatější varianty. Cena vína u dovozce 846 Kč.

Komentáře používají Disqus