Pokaždé, když mám degustaci či přednášku na téma Beaujolais, snažím se co nejvíce akcentovat sdělení, že Beaujolais není jen Nouveau. Tahle oblast má stále ještě reputační problém a jak jsou jiné tradiční a známé regiony definovány svými nejlepšími víny, tak v případě Beaujolais se lidem stále vybavují především mlaďoši. Ale zároveň… prostě Beaujolais je také Nouveau. Je to jejich zásadní prodejní artikl – bavíme se o zhruba pětině až čtvrtině vinic věnovaných tomuto vínu – a nejde se mu úplně vyhnout. Ty nejlepší ukázky jsou ve skutečnosti chutná „chlastací“ vína. Ty nejhorší ne děsivější než jiná špatná průmyslová vína puštěná na trh o pár měsíců později. A vlastně to je i celkem zajímavý pohled na projev nového ročníku. Ten aktuální, 2025, je objemem menší ale kvalitní. A v případě mladých vín by měl být konzistentně poměrně slušný napříč výrobci. Mimochodem obecný a dramatický propad obliby červeného nejen ve Francii a také menší zájem o mladé Beaujolais stále trva, letošní produkce je opět nižší než loni – i přes navýšení množství růžového – a možná spadne pod hranici 100.000 hektolitrů. Tohle číslo je furt slušné, ale je to určitá psychologická hranice :-)
Beaujolais – a tím myslím Cru a lepší klasiku – piju pravidelně po celý rok. Ale vždy se snažím ochutnat i nějaká mladá vína a udržovat se v obraze. A skoro vždy zkusím něco od Famille Chermette (kde se teď s mladou generací dějí s nabídkou zajímavé věci, ale o tom někdy příště), nejčastěji Beaujolais Origine Vieilles Vignes 2025 Nouveau. Protože to je tak nějak jen dřív nalahvované moc fajn víno z tmavých žulových půd a keřů ve věku 60 až 90 let. Letos má tmavou rubínovou barvu, není to tak fialové jak mnozí jiní. Čerstvé, mladistvé, šťavnatě peckovinové (spíš tmavší kousky) ovocné a lehce kořenité. Suché, čisté, kyseliny a šťavnatost, celkem výrazné třísloviny, slušná délka. Pomlaskáváte a máte chuť na další doušek. Normální fajn červené (rozuměj potěší příznivce klasických božo, ale možná ne ty, kteří hledají takové ty encyklopedické bonbónovější projevy mlaďochů), kterému prospěje pár měsíců v lahvi a na jaře bude za mne asi i lepší. Vozí AdVivum, zaplatil jsem v obchodě 321 Kč. Což už je samozřejmě kategorie, kde si jde začít snáz vybírat…
Otevřel jsem i dva další kousky, jen tak na srovnání. Lamblin & Fils Beaujolais Nouveau 2025 je znatelně tmavší a do fialova. Aromaticky fialový Bon Pari bonbón a florální linka. Lehčí, suché, čisté, šťavnaté, trochu svíravé. Inu proč ne, je jasně poznat co to je :-) Vysolil jsem ve vinotéce/boulangerie/kavárně Le Caveau 228 Kč. A upřímně nějak na skleničku v bistru, dneska večer a následujících pár dní, to dává smysl.
A ještě jsem ochutnal Château Des Maladrets Beaujolais Villages Nouveau 2025 (Jean-Pierre & Paul Lacroix, mám pocit, že spadá do portfolia Lorona, ale jistý si úplně nejsem…), hrozno by mělo být z vinic v Saint Julien, na jih od Mont Brouilly. Barva extrémně temná, fialová a neprůhledná. Výraznější aromatika, tmavší ovoce až do borůvek a černorybízový bonbón. Středně plné, důraznější v chuti, tříslo nijak výrazné, tmavší ovocnost, trochu železitý a zemitý závěr. Dobře vyrobené. Ale prostě Origine mi konvenuje víc. Za 150 bych neřekl ani slovo, ale za 299 Kč ve vinotéce (konkrétně uloveno v Českém archivu vín) je prostě tak jednoduché sáhnout po lahvi něčeho normálního a „hotového“ :-)
