čtvrtek 20. listopadu 2025

3x Beaujolais Nouveau 2025

Pokaždé, když mám degustaci či přednášku na téma Beaujolais, snažím se co nejvíce akcentovat sdělení, že Beaujolais není jen Nouveau. Tahle oblast má stále ještě reputační problém a jak jsou jiné tradiční a známé regiony definovány svými nejlepšími víny, tak v případě Beaujolais se lidem stále vybavují především mlaďoši. Ale zároveň… prostě Beaujolais je také Nouveau. Je to jejich zásadní prodejní artikl – bavíme se o zhruba pětině až čtvrtině vinic věnovaných tomuto vínu – a nejde se mu úplně vyhnout. Ty nejlepší ukázky jsou ve skutečnosti chutná „chlastací“ vína. Ty nejhorší ne děsivější než jiná špatná průmyslová vína puštěná na trh o pár měsíců později. A vlastně to je i celkem zajímavý pohled na projev nového ročníku. Ten aktuální, 2025, je objemem menší ale kvalitní. A v případě mladých vín by měl být konzistentně poměrně slušný napříč výrobci. Mimochodem obecný a dramatický propad obliby červeného nejen ve Francii a také menší zájem o mladé Beaujolais stále trva, letošní produkce je opět nižší než loni – i přes navýšení množství růžového – a možná spadne pod hranici 100.000 hektolitrů. Tohle číslo je furt slušné, ale je to určitá psychologická hranice :-)

Beaujolais – a tím myslím Cru a lepší klasiku – piju pravidelně po celý rok. Ale vždy se snažím ochutnat i nějaká mladá vína a udržovat se v obraze. A skoro vždy zkusím něco od Famille Chermette (kde se teď s mladou generací dějí s nabídkou zajímavé věci, ale o tom někdy příště), nejčastěji Beaujolais Origine Vieilles Vignes 2025 Nouveau. Protože to je tak nějak jen dřív nalahvované moc fajn víno z tmavých žulových půd a keřů ve věku 60 až 90 let. Letos má tmavou rubínovou barvu, není to tak fialové jak mnozí jiní. Čerstvé, mladistvé, šťavnatě peckovinové (spíš tmavší kousky) ovocné a lehce kořenité. Suché, čisté, kyseliny a šťavnatost, celkem výrazné třísloviny, slušná délka. Pomlaskáváte a máte chuť na další doušek. Normální fajn červené (rozuměj potěší příznivce klasických božo, ale možná ne ty, kteří hledají takové ty encyklopedické bonbónovější projevy mlaďochů), kterému prospěje pár měsíců v lahvi a na jaře bude za mne asi i lepší. Vozí AdVivum, zaplatil jsem v obchodě 321 Kč. Což už je samozřejmě kategorie, kde si jde začít snáz vybírat…

Otevřel jsem i dva další kousky, jen tak na srovnání. Lamblin & Fils Beaujolais Nouveau 2025 je znatelně tmavší a do fialova. Aromaticky fialový Bon Pari bonbón a florální linka. Lehčí, suché, čisté, šťavnaté, trochu svíravé. Inu proč ne, je jasně poznat co to je :-) Vysolil jsem ve vinotéce/boulangerie/kavárně Le Caveau 228 Kč. A upřímně nějak na skleničku v bistru, dneska večer a následujících pár dní, to dává smysl.

A ještě jsem ochutnal Château Des Maladrets Beaujolais Villages Nouveau 2025 (Jean-Pierre & Paul Lacroix, mám pocit, že spadá do portfolia Lorona, ale jistý si úplně nejsem…), hrozno by mělo být z vinic v Saint Julien, na jih od Mont Brouilly. Barva extrémně temná, fialová a neprůhledná. Výraznější aromatika, tmavší ovoce až do borůvek a černorybízový bonbón. Středně plné, důraznější v chuti, tříslo nijak výrazné, tmavší ovocnost, trochu železitý a zemitý závěr. Dobře vyrobené. Ale prostě Origine mi konvenuje víc. Za 150 bych neřekl ani slovo, ale za 299 Kč ve vinotéce (konkrétně uloveno v Českém archivu vín) je prostě tak jednoduché sáhnout po lahvi něčeho normálního a „hotového“ :-)

Komentáře používají Disqus