úterý 18. listopadu 2025

„Bordó“ směs a nádherný Pinot aneb elitní červená Morava

Když se řekne červené z Moravy, tak se mi samozřejmě automaticky vybaví typická směs Cabernet Sauvignon a Merlot. Ne, to je vlastně při debatě o Bordeaux, omlouvám se! :-) Každopádně (nakolik to není zásadní artikl a ve smysluplné kvalitě obvykle stojí nemalý peníz) bordó směsky samozřejmě najdete i na Moravě. A jedna z nich se dokonce vykutáleně až trochu drze jmenuje Bodro. Už v minulosti jsem ji dost vysoko hodnotil ve slepé degustaci na soutěži a teď o víkendu si dal i celou láhev. Víno J. Stávek (web) Bodro 2021 je již výše nastíněná kombinace CS+Me školená dva a půl roku v malých dubových sudech, nefiltrováno. Výsledkem je tmavší rubínová záležitost s moc pěknou ovocností, klasicky černý rybíz a taky ostružiny, ale i červenější ovoce (višně) a k tomu výraznější kořenitost, vypálené dřevo a něco vanilky. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, slušně koncentrované, něco svíravosti ale tříslo poměrně jemnozrnné a sladší, fajn délka. Precizně připravené. V pohodě k pití teď, archivace bych se ale vůbec nebál. Upřímně je to opravdu moc pěkný. Bordeaux to není a to je dobře, když jsou hrozny z okolí Němčiček :-) Běžná cena byla okolo 350 Kč, což mi vzhledem ke kvalitě přijde naprosto v pohodě. Spousta Bordeaux v téhle cenové kategorii podobné kvality nedosahuje. Kdybych byl donucen bodovat, určitě skončím v zóně 90-92 :-)

Druhé červené je pro mne – prakticky nezávisle na ročníku – jedním z vín, která mohu vždy doporučit, pokud jsem tázán na skvělý domácí Pinot Noir. Petr Kočařík (web) a Novosady 2022. Psal jsem tu o jejich vínech mnohokrát, považuji je za naprostou domácí špičku. Pokud bych potřeboval někoho přesvědčit, že umíme fantastická červená, sáhl bych právě po Novosadech. Na Moravě je i spousta opulentnějších červených, která by kategorii odpůrců „není tam dost sluníčka a raději si dám Rioju“ určitě překvapila ještě víc, ale síla není vše. Všechny tři pinoty od Kočaříka – „základní“ báječný z trati Padělky (nebo, chcete-li, Niva hrbatá), Novosady i nejnovější a Helezný díl – jsou výtečné. Ale, nakolik právě Helezný díl možná bude v mnoha letech „na body“ vyhrávat, přesvědčoval bych s lahví Novosady, která bývá – v současném stáří vinic a stylu vína – tak nějak „nejpřítulnější“… :) Ještě se v těch souvětích neztrácíte? Novosady v ročníku 2022 jsou víno s lehce tmavší rubínovou barvou. Ve vůni krásný ukázkový pinot, především peckovinový, sladce vyzrálé třešně a možná trochu i švestka, trochu sympaticky kořenité, brusinky sušené, jemně pěkně zapracované dřevo. Středně plné, suché, šťavnaté, má to důraz ale zároveň jistou lehkost, vyvážené, sladší červené ovoce (hlavně peckoviny), lehce svíravé, jemnější sladší uhlazující se tříslo, dobrá délka, balanc. Elegantní, seriózní pití. Čistě udělané, žádná nesmyslná aditiva a jen nízké množství přidaných siřičitanů, ale víno naprosto stabilní v otevřené lahvi. Takhle to má vypadat! V tabulce na body bych nejspíš skončil dost podobně jako u předchozího, když o tom tak přemýšlím, ale tohle mému naturelu sedí o něco víc, srdce buší rychleji a otevíral bych častěji. Kdybych teda měl víc než poslední tři lahve :-) Cenově jsme výše, 500+, ale upřímně… najít Burgundsko (a tohle nechutná jako Burgundsko a ani se o to nesnaží, ale je to fantastický Pinot a proto srovnávám) za 20€ v téhle kvalitě bude hodně náročně a totéž už platí třeba o skvělých pinotech z Německa, kde se top vinaři z Bádenska či Ahru s cenovkami taky dost přestávají trápit :-)

Komentáře používají Disqus