čtvrtek 12. listopadu 2020

U Petra Kočaříka v Čejkovicích

Otevřel jsem si láhev Pinot Noir 2018 od Petra Kočaříka z Čejkovic, tedy odrůdy, kterou si udělal asi největší jméno. Fascinovaně čichal ke sklence, vychutnával si každý doušek a vzpomínal u toho na skvělou letní návštěvu, kterou si jen upevnil už delší dobu zastávaný názor. Rodinný podnik, dnes obhospodařující něco přes dva hektary a pracující ekologicky na vinicích (a už deset let jen s produkty povolenými v bio produkci) a čistě i ve sklepě, totiž osobně považuji v mnoha ohledech za moravskou špičku. Už jsem tu o nich psal, nejednou, ale malé opáčko neuškodí. Petr Kočařík (web), při téměř každém ochutnávce tak nějak jakoby odevzdaný osudu (když to přeženu, tak slovy klasika: „No tak že bych ještě sklidil, na zimu bych prodal kravku a na jaře už nezaseju“) je archetypem pokorného, poctivého a tvrdě makajícího vinaře s jasnou představou co a proč dělá.

Ač v „naturální bublině“, vždy jakoby zároveň trochu mimo ni, s důrazem na čistá a precizně připravená „klasická“ vína, školená ve špičkových sudech, seriózní, obvykle trochu plnějšího stylu ale ne utahaná, vyžadující možná trochu trpělivosti a soustředění, ale odměňující se především v čase měrou vrchovatou. Žádné divočiny a trendy záležitosti, možná s výjimkou pravidelně skvělého macerovaného Tramínu, vína nefiltrovaná a nečiřená (a sířená jen na zhruba 40 mg/l celkové) ale ne kalná, žádné funky názvy vín a barevné divoké viněty. Až obsesivně pečlivá ruční práce na vinicích, která se odráží v každé lahvi. Většina vín donedávna pocházela z tratí Niva Hrbatá (Padělek, parádní Pinot Noir a další burgundské odrůdy, umí tam komplexní Pinot Gris ale také charakterní Tramín a expresivní Hibernal) a Odměry, ale vlajkovou lodí se postupně stávají stále ještě mladé výsadby ze špičkové trati Novosády. Ve spodní části je to Hibernal, dominuje ovšem Pinot Noir a z tohoto „cru“, a mixu různých klonů, dává fascinující výsledky. Už nyní patří podle mne do domácí červené špičky a za 15+ let… inu uvidíme. Nově to vypadá i na vína ze zajímavého kousku trati Helezný díl, těším se! Ale vinařství se úplně nesnaží růst, pokud se fakt nenaskytne nějaká příležitost co nejde nevyužít, už teď není snadné všechno zvládnout.

V létě jsme navštívili všechny vinice (a na některých místech, hlavně Novosádech, vinař nedokázal skrýt potřebu ještě zůstat a věnovat se péči o jednotlivé keře), ochutnali vína již nalahvovaná i několik vzorků ze sudů (z velmi kompaktního a dost zaplněného klimatizovaného sklepa, který nedává moc prostoru případně další expanzi), a vinařství se nám opouštělo těžko. Potěšila základní Odměra bílá 2019 (2/3 Sylvánské a pak hlavně Ryzlink rýnský, ale do budoucna bude Sylván převažovat), čerstvá, svěží, lehce krémová, vyvážená a krásně pitelná. Pinot-Chardonnay 2019 (Pinot Gris, Chardonnay a klaret z Pinot Noir) vyvážené, krémovější, uhlazené, pocitově docela hotové a přístupné, dost fajn pití. Tramín 2019 (macerace přes týden) je kousek s těžší květinovou vůní, docela koncentrovaný, svíravější ale vyvážený, zajímavý. Tramín 2018 s macerací o něco delší, asi 14 dní, bohatší, expresivně květinový, vyvážený v chuti, delší. Hodně slušné. Hibernal 2019 tradičně expresivní aromatická efektní záležitost, čistá, důraznější, krémovější a vyvolávající pocit sladkosti ač suché, delší. Hibernal 2018 na srovnání těž velmi expresivní kousek, se zřetelnějším vlivem dřeva, kulatější krémové ovocné dlouhé koncentrované. Hodně efektní záležitost. Dřív jsem to přirovnával k suché Sauvignon-Sémillon směsi v nových sudech z Bordeaux, teď mi přišlo že mělo o něco unikátnější hlas. Chardonnay 2018 krémové, koncentrované, bohatší, se skvělou kyselinou, s výraznějším dřevem aktuálně ale velkým potenciálem, vyvážené seriózní bílé. Pinot Gris 2018 jemně do oranžovo-růžové (a přitom macerace jen do druhého dne), opět víno krásně čisté, ovocné, vyvážené, uhlazenější, velmi fajn.

Odměra červená 2019 (Cabernet Sauvignon, Modrý portugal, Svatovavřinecké) čerstvé, svěží, energické, peckovinově ovocné s trochou makového koláče, šťavnaté. Příjemné pití! Pinot Noir 2019 je jemnější, lehce vápenité, krásně ovocné, šťavnaté, vyvážné výtečné víno. Těším se na finální podobu v lahvi. Pinot Noir 2019 Novosády nebyl v době degustace ještě kompletně sestaven a tak jsme ochutnali zvlášť klony s měkčí slupkami a „Francii“ versus tvrdší klony z Německa. „Francouz“ byl i v té mladičké sudové podobě nádherně strukturovaný, jemnější, elegantní, šťavnatě červeně ovocný a docela dlouhý. Skvělý! „Němec“ měl překvapivě výraznější projev dřeva, byl trochu zasmrádlejší, peckovinový, s výraznějším tříslem. I tady se moc těším na finální spojení a až to celé trochu uzraje v lahvi. Na srovnání již „hotový“ Pinot Noir Novosády 2018 – červená vyzrálejší ovocnost, koncentrace, plnější, šťavnaté, delší, vybalancované, se skvělým použitím dřeva a tak nějak… klasické. Ze sudu jsem ochutnal i odrůdu, co nemá na Moravě co pohledávat, Cabernet Sauvignon. U Petra v ročníku 2018 koncentrovanou parádní seriózní ukázku toho, že za určitých okolností to funguje, se zralou tmavší ovocností, kořenitou linkou, vyvážené, delší… dost wow červené.

A víno, kterým jsem se napájel při psaní tohoto článku? Pinot Noir 2018 byl na degustaci krásně peckovinově ovocný, čistý, mladičký, šťavnatý, vyvážený a delší. V aktuální podobě doma se trocha mladické neotesanosti již ohladila, byť je stále teprve na začátku cesty. Je to víno rubínové, především červeně peckovině ovocné, višně a višňové pecky, tak akorát voňavé, s jemnější kořenitou linkou a perfektně zakomponovaným dřevem. Suché, s velmi dobrou kyselinou ale nic ostrého, s linkou sladší červené ovocnosti a již trochu uhlazeným tříslem, delší, seriózní. Takový ten typ vína, u kterého se napijete a samovolně vám to vyvolá úsměv na tváři. A jak chuť v ústech pomalu odeznívá, automaticky saháte po sklence, abyste se napili znovu.

Abych to už neprotahoval… Petr Kočařík není žádný velký obchoďák a svoje lahve nikomu nevnucuje, nesnaží se vybudovat větší vinařství a shánět zaměstnance potažmo investory na expanzi prostor, jede si tak nějak po svém. Poklidným hlasem okomentuje, co zrovna nalévá, a nechá jasně a zřetelně promlouvat obsah lahví. Kupujte je, než si udělají ještě větší alokace v zahraničí a nic na nás nezbude. Kupujte je, protože příliš lepších a poctivějších vín na Moravě nenajdete. Kupujte je, protože za 15-20 let, až Pinot od Kočaříka prakticky nepůjde sehnat, budete moct říct, že jste to opakovaně pili už dávno a máte alokaci na jeden mixovaný karton a jsou v něm i Novosády ;-) Loučí se pinotem mírně opilý věčný optimista a vinný romantik z Jižního svahu…

Komentáře používají Disqus