středa 11. listopadu 2020

Skandál Master Sommeliers, Svatomartinské, Kurniawan svobodný…

master-sommelierCo hýbe Amerikou, krom výsledku prezidentských voleb? Aféra se sexuálním obtěžováním, systematickou diskriminací a zneužívání postavení vůči ženám. Všeobecně, ale aktuálně a velmi silně v jejich větvi Court of Master Sommeliers, tedy v nejprestižnějším someliérském vzdělávání, které je k dispozici. Alkohol je skvělý sociální lubrikant, jeho úžasná (a trochu děsivá) schopnost likvidovat zábrany vybudovala i zničila mnoho vztahů. A nejen vztahů. Celkem se dá očekávat, že v extrémně náročném vzdělávacím procesu, navíc s jasným rozdělením účastníků do různých úrovní a se spoustou lidí v komunitě se statutem celebrity, může být pravidelná intoxikace nemalý problém. Bohužel průšvih to byl často i bez ní. Odstoupil Geoff Kruth, prezident edukační větve sdružení, GuildSomm. Suspendováno bylo celkem 11 držitelů titulu Master Sommelier a pravděpodobně odstoupí celé vedení organizace. V aféře padla i jména legend jako Fred Dame. Pascaline Lepertier, jedna z top světových someliérek (Master Sommelier, držitelka titulu nejlepší sommeliérky Francie a osobnost roku 2019 podle La Revue du Vin de France) požádala o pozastavení členství v organizaci a není sama. Skvělý text k tématu mají (jako obvykle, ostatně právě oni s případem přišli) The New York Times, za pozornost stojí článek na Medium, shrnutí je i na The Drinks Business, spousta na Wine Searcher a samozřejmě ani Wine Spectator se informacím nevyhýbá. Zde společné vyjádření žen s titulem MS a aktivních členek organizace. Myslím, že celá série filmů Somm teď získá mírně… odlišný náboj. Každopádně je skvělé, že se něco děje. Tohle, ostatně stejně jako celé hnutí #metoo, mělo přijít už dávno…

Na lehčí notu. Už je to tady zase Svatomartinské! Letos bez venkovních slavností a velkých akcí, bez možnosti zajít na speciální menu do restaurací. Ale vína samozřejmě jdou koupit alespoň na doma. Po druhém kole hlasování už je jasné, na kolik a jakých vín se můžeme těšit. Hodnocením prošlo 9 z 10 přihlášených kousků, na trhu se objeví až 312 vín od 74 různých vinařství, celkem okolo 1,75 milionů lahví. Což je o pětinu méně než loni a je to pochopitelné, odbyt prostě bude menší. „Svatomartinská vína ročníku 2020 jsou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru, s příjemnou kyselinkou a velmi svěží. Je to typická ukázka mladých vín, jak by měla vypadat.“, říká Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra :-) Dominovat bude z bílých Müller Thurgau (82 vín) a z červených Modrý Portugal (53 vín), růžových bude nejvíce ze Svatovavřineckého (43 vín). Osobně jsem nic nekoupil a neochutnal, ani z naturální scény, možná na to ještě přijde čas. Takže osobním názorem na kvalitu nepřispěji :)

Asi nejslavnější padělatel velkých vín (kolik z nich má vlastní film!), Rudy Kurniawan, viz například článek Po stopách padělaných velkých vín s Mr. Conti, byl před několika dny propuštěn na svobodu. Odsouzen byl na deset let, odseděl si šest. Teď ho čeká deportace z USA. Trest si odpykal ve věznici, kterou podle všeho nelze považovat za úplně pohodovou, žádné místečko pro prominenty. Na tohle téma, i co může Rudyho čekat teď, se rozepsal W. Blake Gray.

Slavná aukce Hospices de Beaune, tradiční důležitá burgundská událost, jedno z vůbec prvních představení vín nového ročníku a vlastně též indikátor, kam se budou ubírat ceny, se i přes protipandemická opatření ve Francii letos uskuteční. Fyzicky bude umožněn přístup pouze profesionálům v omezeném režimu, soukromě bude možné nakupovat po telefonu a online.

Amerika napálila vyšší cla na mnohá evropská vína, EU teď kontrovala stejným způsobem na import rumu, vodky, brandy, vermutů a dalšího zboží z USA. To se nemůžu už konečně ohledně letadel dohodnout, nebo do sporu alespoň přestat tahat chlast? Ale možná tu bude brzy více vín z Austrálie. Čína, objeme prodejů jejich suverénně nejdůležitější trh, v rámci obchodního boje zvažuje, že import australských vín zablokuje. Část distributorů a vinařů, ve strachu že jejich palety zůstanou ležet neproclené někde v přístavu, poslední zásilky už neodeslala.

Komentáře používají Disqus