středa 20. února 2019

SOMM 3, someliérský trénink, padělané Tignanello, párování vína a jídla je volovina

V neděli jsem shlédl film SOMM 3 (ukázka). První díl byla tak trochu „reality show“ o přípravách několika špičkových someliérů na prestižní a velmi obtížné zkoušky na titul Master Sommelier. Pro vinné blázny myslím zajímavé, nenudil jsem se u toho, ale nějak hlubší dojem ve mně nezanechalo. Výpravný a vizuálně nápaditý díl druhý, SOMM: Into the Bottle, je i pro běžné publikum (čímž stále myslím ty, kteří se trochu zamýšlí nad tím, co si lijí do sklenky) přístupnější, jde o zajímavý exkurz do smyslu someliérského řemesla ale i vzniku vína jako takového, co vše jej provází a hraje v projevu vína roli, o historii, tradici, bodech… A navštívíte v něm několik báječných vinařství a vinic. Je velmi vtipné poslouchat výrok Auberta de Villaine, se sklenkou DRC Échezeaux v ruce, jak se zapomíná na to, že účelem vína je i zahánět žízeň :-) Dvojku bych doporučil určitě nejvíc. V díle třetím si nad lahvemi zásadních vín svého života povídají legendy Steven Spurrier, Jancis Robinson a Fred Dame. A do toho parta dalších špičkových someliérů naslepo ochutnává Pinot Noir a chce slepou degustací podobně jako slavná Judgement of Paris v roce 1976 změnit svět. Ve zkratce. Běžný divák podle mne po pár minutách usne a předtím si bude říkat něco o bandě magorů. Jako doprovod ke slepé degustaci s partou vínomilců, a praktická ukázka subjektivity hodnocení, to ale celkem fungovalo :-)

Což mi připomíná, že již devatenáct let uniká Francii titul nejlepšího someliéra v soutěži ASI World’s Best Sommelier Competition (v roce 2010 jej sice získal nedávno zesnulý Gerard Basset, ale ten soutěžil za Velkou Británii). Již potřetí bude Francii ve finále, které se letos koná v Antwerpách, reprezentovat David Biraud z pařížského Mandarin Oriental. Union de la Sommellerie Française, sdružení francouzských someliéru, protentokrát nenechává nic náhodě a najalo tým složený z psychologů, učitelů herectví a sportovních koučů, aby Davidovi pomohlo při závěrečném tréninku. Cílem je potlačit stres, ještě více zapracovat na projevu při servisu a podobně. Přijde mi to celé trochu úsměvné, ale holt to na špičce každého řemesla asi nejde jinak. Náklady, ve smyslu investovaného času i ty finanční zde, na každé byť sebemenší zlepšení budou obrovské.

A když už jsme u someliérů… párování vína a jídla je volovina, alespoň to tvrdí Master of Wine Tim Hanni. Asi je potřeba silných slov, aby trochu upoutal pozornost, právě na spojení vína a jídla se Tim totiž specializuje a v minulosti jsem se o jeho aktivitách zmiňoval (vinotypy, upravený koncept správného párování). Moc si užívám, když třeba v restauraci dostanu doporučenu opravdu skvěle fungující kombinaci, nebo dokonce výjimečně dobře funguje celé degustační menu, ale upřímně musím říct, že doma se s tím zas tolik netrápím. A sem tam piju k jídlu takové víno, na které mám zrovna chuť, byť „tabulkově“ by se k němu hodit nemělo. A je mi to dost jedno. Samozřejmě jsou případy, kdy spojení vytváří fakt šílené pachutě, ale těch zase není tolik.

Před několika dny zemřel Gianfranco Soldera, jeden z významných (a velmi hlasitých) vinařů Montalcina. A zemřel také Denis Benoît z Cellier Saint Benoit v Pupillinu. Tohle malé vinařství šlo neustále nahoru a vyplatilo se ho sledovat, v práci snad bude pokračovat syn.

Tři lidé zatčeni v případu padělání slavného supertoskánce Tignanello. Šlo o nejméně 11 tisíc lahví ročníků 2009, 2010 a 2011 naplněných nějakým základním vínem, cílem padělků byl především trh v Itálii, Německu a Belgii.

Pokud máte trochu času a chcete pomoct studentovi s bakalářskou prací, můžete tak učinit vyplněním dotazníku na téma přírodních vín.

A trocha kvasinkového humoru na závěr… :-)

Komentáře používají Disqus