středa 27. února 2019

Šedo-modro-bíle s Kubou Novákem

Před pár dny jsme poseděli s Družstvem a při plánování dalších doufejme zajímavých akcí samozřejmě popili a prochutnali nemálo vína. WineGeek donesl mimo jiné též dvě od Jakuba Nováka. Mám tohohle znojemského vinaře rád a chutnám kdy jen mohu, psal jsem tu o něm již několikrát. Pravidelně tvoří velmi zajímavá charakterní a v domácím prostředí dost unikátní vína. Bohužel jich není moc, ročně jen pár tisíc lahví. Na večírku padl Bílý Pinot 2017, stoprocentní Pinot Blanc z Kraví Hory fermentovaný a vyzrávaný v dubových sudech. Kousek poměrně voňavý, intenzivní, se sladkostí ovoce a dřeva, s dobrou kyselinou, středně plný, se žlutou ovocností, fajn délkou a lehce jurským štychem. A ten je v plné míře a ve vší své krásné pikantnosti u druhého vína, Šedý Pinot 2015. Tohle víno je intenzivnější, nazrálejší ale stále s energickou čerstvostí, s bezva dřevem, vyvážené, koncentrované, docela dlouhé. Koho baví všemožné „Tradition“ jurské kousky, směs Chardonnay a Savagninu s nějakým tím zráním pod flórem, tak si tady najde solidní alternativu.

Ve vinařství ve sklepě jsem nedávno byl a s radostí prochutnal pár věcí ještě v sudech a také něco starších již z lahví a skvěle se bavil. Oslovil mne širší, plnější, vyvážený hodně zajímavý Modrobílý Pinot 2016 (Blanc de Pinot Noir a Pinot Blanc). Parádní bude Pinot Noir 2017, už teď je to čerstvé, krásně ovocné, výraznější červené, živé, s výtečnou kyselinou, pitelností a vyvážené. Ale zřetelně s potenciálem se ještě dost rozvinout do větší komplexity. Velmi mne bavila Frankovka 2017 z Havraníků, opět parádně čerstvá a šťavnatě ovocná záležitost s bezva kyselinami, s lehkostí a fantastickou pitelností, prostě „mňam“ víno. Veltlínské zelené 2018 zaujalo nečekaně expresivní aromatikou, v chuti výborně postavené, suché, s velmi dobrou kyselinou a živostí, působilo překvapivě hotově, přístupně. Nejraději bych ho pil rovnou :-)

Ryzlink rýnský 2015 je víno krásně suché s výtečnou kyselinou, nazrálejší, krémovější a hodně zajímavé. A padlo též Veltlínské zelené 2013 Skalka v macerované podobě, víno tmavé, s expresivní florálnější aromatikou, důrazné v chuti, jako vždy skvělé kyseliny, struktura, něco tříslovin, delší, parádní pití. Ochutnali jsme růžové Zweigeltrebe 2015 stále ještě v sudu, pikantní přísné pití s kyselinou jen pro odvážené a víno jak dělané coby báze bublin. A pár dalších kousků. Těším se, až to začne přicházet do lahví a na trh!

P.S. Vinař se nerad (to je možná hodně slabé slovo…) fotí, takže můj zákeřný sklepní úlovek telefonem jsem ořízl o hlavu :-)

Komentáře používají Disqus