čtvrtek 28. února 2019

Riesling a crémant z vinařství Gustave Lorentz

Dovozce Kupmeto nedávno zvolil nového dvorního dodavatele vín z Alsaska, vinařství Charles Wantz v nabídce vystřídal Gustave Lorentz z Bergheimu. S potěšením jsem zjistil, že jsem tu o nich psal před téměř deseti lety a článek nijak zásadně nezastaral. Novinkou je snad jen to, že celých 33 hektarů vlastních vinic mají certifikováno bio a od roku 2014 navíc nepoužívají žádné živočišné produkty (čiřící prostředky, například) při přípravě vína. Bohužel jsem nezvládl zajít na lednovou průřezovou degustaci a tak při poslední objednávce alespoň přihodil (alespoň pro mne) lakmusový papírek kvality produkce každého alsaského vinařství v podobě základního ryzlinku. Pokud ten bude dobrý, klidně budu zkoušet dál. A samozřejmě jsem neodolal a zkusil i crémant, že jo.

Riesling Réserve 2017 pochází z různých vinic ze svahů okolo Bergheimu, poloh na jílu a vápenci. Připraveno čistě v nerezu. Láhev klasická pistole, kovová záklopka a aglomerovaný korek. Citronová barva. Čistá, svěží, klasická příjemná vůně. Žluté jablko, mirabelka, dotyk citronu, lehounce pecičkové, závan vlhkého kamene. Suché, šťavnaté, s výraznější parádní kyselinou, citrus a jablko, lehce krémové v docela dlouhé dochuti, dobře postavené. Dost sympatický ryzlink, které by mne vyšší řady rozhodně ochutnat nalákal. Třístovková záležitost.

Crémant d’Alsace Brut je též ze svahů u Bergheimu. Jde o směs odrůd Chardonnay, Pinot Blanc a Pinot Noir zhruba rovným dílem, fermentace čistě nerez. Citronová barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek a poměrně výrazná pěna. Dost fajn vůně, především jablka a zralé hrušky, minerální linka, lehce sušené plody a dotyk chlebové kůrky, hlubší, fajn. V chuti suché ale dozáž je znát, žlutá ovocnost, středně plné, s pěknou kyselinou a dobrou délkou. Svěží, výborně udělané, přístupné. Velmi solidní crémant. Skoro si říkám, že by mu možná neuškodilo i delší zrání na kalech v lahvi a dal by to. Za opět zhruba tři stovky fajn pití.

Komentáře používají Disqus