čtvrtek 7. února 2019

Výtečná zralá Barbera a elegantní růžová cava

V uplynulých několika týdnech jsem se postupně propíjel 24 lahvemi italské Barbery (a jednou vysokohorskou z Argentiny z jiného zdroje, o té časem) od Víno pro Vás, o pár vínech už jsem tu psal. Nakonec jsem si do domácí zásob objednal tři kousky. Parádní svéráznější Rocco di Carpeneto Reitemp 2014 Barbera del Monferrato Superiore a seriózní krásné La Ca' Növa Barbera d’Alba 2016. I o třetím kousku už tu byla řeč, ovšem v květnu roku 2017, Poggio Paolo Colli Tortonesi Barbera „Derio“ 2012. Ale za tu dobu víno uzrálo do krásy. Vinařství z kopců Val Curone je rodinný podnik, krom vinic má také několik hektarů sadů, takže od nich můžete mít několik odrůd jablek (a případně i hrušky a meruňky). Vinice ošetřovány především mědí a sírou (ale bio nejsou), mošt kvasí spontánně, v podstatě jediný přídavek je síra v omezené míře. Derio pochází z 60+ let starých keřů, zraje rok v dubových sudech a další rok a půl nechávají ve vinařství než jde na trh. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Již trochu zralejší tmavší barva. Výraznější, tmavší peckovinově ovocné ve vůni, teplejší, dobře zakomponované dřevo, trocha živočišnosti a celkově divokosti, poctivé, již nazrávající, s fajn kořenitými tóny. Suché, šťavnaté, trochu svíravé, poměrně dost kyselin a i přes zralost a plnost a ovocnost živé, tříslo se již uhlazuje ale stále relativně výrazné. Klasické, starosvětské, poctivé červené. Za tři stovky fajn nákup.

Včera jsem se tu rozepisoval o problematice cavy, dneska se můžeme mrknout na jeden praktický příklad kvalitního kousku. A výjimečně nepůjde o víno z Penedès, ale z oblasti Rioja. Bodegas Muga Cava Conde de Haro Rosé Brut je růžový bratříček bílého o kterém jsem tu psal před rokem, čistá Garnacha z jílovitých půd bohatých na železo, z vyšších na sever obrácených poloh, od producenta vyhlášeného především červeným vínem (celkem logicky, v těchto místech). Lisování celých hroznů, fermentace v 1000l tancích, před druhotnou fermentací v lahvi několik měsíců zrání na kalech. V lahvi před odstřelem kalů poté nejméně rok a půl. Oproti bílému neuvádějí ročník a z lahve nejde stáří vyčíst. Dost světlá losová barva, výrazné vytrvalé perlení malých bublinek. Čisté, svěží ve vůni, jemnější červené ovoce, dotyk malvic a citrusů, minerální. Suché, dost fajn kyseliny, relativní lehkost, jemnější ovocnost, vyvážené, elegantní, velmi nadprůměrné růžové. Žádná výrazná ovocná bomba, tohle opravdu staví na křehké eleganci. Lepší než mnohá růžová Champagne. Taky za to ale chtějí asi 20€, bohužel.

Komentáře používají Disqus