úterý 19. února 2019

Dva německé pinoty a fajn Prosecco

Nakupoval jsem pro kamaráda zásoby jeho oblíbeného ryzlinku od Weingut Petri (web) a při té příležitosti na zkoušku přihodil i dvakrát Spätburgunder. Základní jakostní Pinot Noir trocken 2016 je školen v dubových sudech, spíše použitých větších dle projevu. Lahvováno do burgundské lahve pod celokorek. Rubínová světlejší červená vůně. Vůně příjemná čistě červeně ovocná, třešně a jahoda a jen dotyk dřeva. V chuti suché, čisté, pěkné kyseliny, středně plné a takové lehkonohé a snadno pitelné, opět červené ovoce, něco tříslovin, slušná délka. Relativně přímočaré, ale mělo to takového docela „burgundského ducha“, připomínalo tamní základní věci a pilo se výborně.

Vyšší třída Spätburgunder Spätlese trocken 2016 z vinice Herxheimer Honigsack školený v barrique sudech mne přiznám se bavil možná o chlup méně. Je to „lepší“ víno, o něco plnější, s trochu hlubší a tmavší ovocností a kořenitou linkou, otevřenější a se znatelnějším vlivem vzduchu, suché, středně plné, dobře postavené a slušně dlouhé. Na „vážné“ víno, čemuž odpovídá i těžší burgundská láhev a tak, mne zas až tak neoslovilo a na běžné pití je už drahé a postrádá veselost, která jakostce nechybí :-) A jakostku za půlku ceny jsem prostě pil s větší chutí. Vína vozí Winestore.

Po delší době jsem zase pil Le Colture Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut „Fagher“. Produkce tohohle zhruba 50 ha moderního vinařství je obvykle hodně precizní, encyklopedicky ukázková. Fagher klasicky Glera a druhotná v tanku, dozážováno na 9 g/l (což je relativně málo na Prosecco ale hodně pokud jde o bubliny co obvykle piju). Výraznější vytrvalejší krémová pěna a pěkné perlení. Poměrně expresivní ovocnější vůně, broskev, nektarinka a citrusy, dotyk kouře a minerality. V chuti spíše suché ale cukr je samozřejmě znát, svěží, krémověji zakulacené, krásně ovocné, vyvážené, skvěle pitelné. Povedené pití. Běžná cena u Kupmeto je nějakých 270 Kč.

Komentáře používají Disqus