pátek 1. února 2019

Furmint Day, běh ve vinném sklepě, Reisten s novým majitelem, obří aukce

Dnešek je oficiální Furmint Day, oslava téhle báječné odrůdy, které se v posledních letech daří stále více poutat pozornost i mimo Maďarsko, Slovensko a Rakousko. A to vlastně více díky parádním charakterním suchým vínům (a bublinám) více než díky tradičním slaďákům z Tokaje. Mám (suchý) Furmint opravdu rád, když se to tak vezme tak ho možná piju už častěji než třeba bílé Burgundsko :-) Rozhodně tu o něm častěji píšu a dokonce jsem si pořídil (a zatím nijak nevyužil, klasika…) doménu Furmint.cz. Zda se mi podaří nějaký pěkný vulkanický Furmint otevřít zrovna dneska netuším, ale o víkendu to vyjde určitě. Zkuste to taky :-) Bezva má Vinorum, parádní od Wenzela vozí Veltlín, v sortimentu Domaine R&B jsou špičkové věci od Szepsyho, nabídku suchých i sladkých najdete v Maďarských delikatesách, suchý kousek z Tokaje má i Alifea… nabídka se lepší :-)

Před nějakou dobou jsem se tu zmiňoval o běžeckých závodech nějak spojených s vínem a pak téma rozpracoval i pro Forbes, v běžeckém kalendáři se ale stále objevují nové zajímavé události. Třeba Bacchus Marathon & Half Marathon skrze největší vinici v Anglii! Letos se uskuteční na začátku září a když pominu inspiraci v Médocu s během v kostýmech, tak krom pěkného prostředí bude na trati několik občerstvovacích stanic s místním vínem. Časový limit maratonské distance je pět hodin, což je sice dost času, ale pokud se u vzorků zaseknete příliš… :-) Více než lákavý je pak Milestii Mici Wine Run v Moldávii, běžel se poprvé před pár dny a snad bude opakovat. Jde o deset kilometrů, které vás ale hned po startu zavedou do podzemí, do gigantických vinných sklepů. Stejná parta organizuje i běh sklepy Cricova a také trail skrze vinice Chateau Percari. Výlet do Moldávie? :-) A pokud je vám víno málo, můžete zkusit Dramathon. Plná maratonská vzdálenost, půlka, desítky a štafeta ve Speyside, s hlavní trasou od palírny Glenfarclas ke Glenfiddich. Po cestě potkáte Ballindalloch, Craigellachie, Dalmunach či Aberlour. Ale na občerstvovacích stanicích nejsou panáky s místní produkcí, až na závěr dostanete miniatury od těch palíren, které jste (dle uběhnuté distance) po cestě potkali :-)

Starověký Egypt a vinný sklep s kontrolovanou teplotou… a bez elektrické klimatizační jednotky :-)

Loni v listopadu zemřel Henri-Frédéric Roch, který mimo jiné spoluřídil Domaine de la Romanée-Conti. Tuto roli nyní převezme Perrine Fenal, dcera Lalou Bize-Leroy.

Zajímavý rozhovor s Vlastimilem Nešetřilem, manažerem J&T Wine Holding. Skupina je dost aktivní v zahraničí a na domácí půdě si nejdříve pořídila vinařství Kolby a teď od Templářských sklepů získala vinařství Reisten.

Aukční dům Sotheby’s se připravuje na největší aukci vína v historii, nabídnuto bude 17 tisíc lahví vína. A to včetně stovek kousků a pěti dekád produkce Domaine de la Romanée-Conti, kvanta vín od Leroy a Domaine Coche-Dury, legendární ročníky velkých Bordeaux, obří kolekce Champagne a tak. Celková cena je odhadována někde k 26 milionům dolarů. A teď pozor… vše pochází ze sklepa jednoho jediného sběratele! Asi zjistil, že už to nestihne vypít…

Komentáře používají Disqus