pátek 8. února 2019

Chutný Vermell a Cullerot ze starých amfor

Přechutnal jsem nový ročník jedno z mých oblíbených vín, Celler Del Roure Vermell 2017. Pravidelně jsem pil především ročník 2014, měl jsem tu i poznámky k 2016. V přípravě vína se nic nezměnilo, je to stále Garnacha Tintorera, Monastrell a Mandó, školeno do půl roku ve velmi starých v zemi zakopaných amforách. Vinařství dlouhodobě jede bio ve vinicích a čistě ve sklepě, tuším od sklizně 2016 mají i bio certifikaci. Víno je v burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Tmavá, hlubší barva tónem do fialové. Čerstvá, slinosbíhavá vůně, energická mladá přímočará ovocnost tmavých zralých plodů, černé třešně, trochu kořenité. Ten projev je hodně fajn, nejblíže má vínům z betonu, není tam takový ten úplný „chlad“ čistě reduktivních nerezových vín, ale ani otevřenost dřeva. Suché, šťavnaté, středně plné, něco tříslovin a jemný povlak v ústech, dobrá délka, sladkost ovoce. Nic složitého, ale skvěle pitelné, zábavné a docela zajímavé. Svým způsobem mi připomíná některá Cru Beaujolais. Vypil jsem s chutí.

Z vinařství jsem rovnou otevřel i bílého bratříčka tohoto vína, Cullerot 2017. I zde jsem psal o starším ročníku a technicky se to neliší, postaveno na odrůdách Pedro Ximénez, Verdil a Chardonnay s přídavky Macabeo, Malvasía, Mersequera či Tortosí a se zráním především v amforách. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Barva žlutá do slámové. Čistá, čerstvá, velmi fajn vůně, jablko a bělomasá broskev, středomořsky bylinkové, nadprůměrně zajímavý komplexnější projev. Suché, čisté, středně plné, fajn kyseliny, vyvážené, decentně ovocné, lehounce nahořklost citrusové kůry, vyvážené. Zajímavé, charakterní bílé.

Vermell i Cullerot vozí BIO Sueño, maloobchodní cena po lahvi oproti dřívějšku nečekaně klesla u červeného na 250 Kč a u bílého na 270 Kč. Předchozí ročníky obou vín mají od Gutierreze (hodnotí pro Wine Advocate Roberta Parkera) typicky 90-91 bodů, tenhle ročník zatím nebyl hodnocen. Ale Cullerot se dostal do přehledu nových španělských hvězd a vín co sledovat, který pro Decanter sepsala Sarah Jane Evans MW, dala mu 92 bodů. Nic z toho samozřejmě není dvakrát důležité, abyste si víno užili musí hlavně sednout obsah lahve právě vám. Mně sedí. A navíc se mi moc líbí viněty :-)

Komentáře používají Disqus