pátek 18. ledna 2019

Gerard Basset, víno z Dorne, rok travky a měď

Vinný svět zasáhla smutná zpráva. Přes chemoterapii a radikální operaci nakonec na rakovinu jícne zemřel Gerard Basset, světově jeden z vůbec největších znalců vína a someliérů. Držitel Řádu britského impéria, Decanter Man of the Year 2013, čestný prezident WSET… za svůj život posbíral kvanta titulů. Mimo jiné byl unikátně jak Master of Wine tak i Master Sommelier. Původně se učil na kuchaře, ale přešel do světa vína a dobře udělal. V roce 2010 zvítězil na World Sommelier Championship a stal se nejlepším someliérem světa. Byl učitelem a inspirací spousty dalších výrazných osobností v oboru, měl i obrovský vliv na mnohé vinaře. V průběhu neúspěšného léčení sepsal své memoáry, který budou doufejme vydány díky crowdfunding kampani.

Hra o trůny je světový seriálový fenomén a generátor obřích zisků pro HBO, samozřejmě k němu tedy existují i oficiální vína. Postavy, jak na obrazovce tak v knihách, totiž chlastají celkem dost. Ostatně já s chutí nosím tričko s výrokem jedné z nejdůležitější postav :-) Zásadní postavení v díle mají vína z Dorne. V televizi se o nich moc nedozvíte, ale z knih si jde udělat mnohem přesnější představu o stylu i místu původu. Vinař a fanoušek knih Thibault Bardet z Vignobles Bardet se je rozhodl napodobit a v ročníku 2016 připravil hned dva kousky – Dornish Wine Castillon Côtes de Bordeaux Red 2016 a The Imp's Delight St. Emilion Red 2016. Obě postavené na odrůdě Merlot, v sudech školené, trpaslík je nesířený :-)

Soutěž v natažení koštýře vína na čas si patentoval hoteliér Josef Ševčík. A teď s tím prudí. Já vám nevím, ale někdy mi to tady přijde jako Kocourkov…

Spotřeba vína v USA neustále stoupala, ale v poslední době to vypadá na zpomalení a udržení někde v oblasti současné spotřeby. Hlavně mladí pijí o dost méně, nejen vína ale alkoholu obecně. Celkově lidé ale v minulém roce utratili o 5.1 % více (tj. o 12.4 miliard dolarů). Takže se toho sice vypije méně, ale lepšího / dražšího.

Marihuana jede. Stále více firem z oboru vína a destilátů se věnuje pěstování a přípravě nápojů a dalších produktů. Teď kupříkladu vzniká úplně nová pěstírna a zpracovatelský závod ve státě New York, to vše financováno nápojovým gigantem Constellation Brands. Rok 2019 bude rokem trávy. A uslyšíme o ní stále častěji právě od známých vinařských značek.

Hervé Jestin, vinař v biodynamickém domě Champagne Leclerc Briant, považuje za největší výzvu vinařství na příštích deset let zbavit se používání mědi. Celý rozhovor rozhodně stojí za přečtení. V tomhle názoru není sám, o výrazné omezení nebo úplné vyřazení mědi se snaží mnozí další.

Komentáře používají Disqus