středa 16. ledna 2019

Svérázná červená směs a Schiava od Manincoru

manincor-cassianoV pondělí pořádal VinoDoc zajímavou ochutnávku vín z Jižního Tyrolska, zásadní roli tam hrála produkce vinařství Manincor (viz starší článek s detaily). Bohužel jsem nemohl dorazit, ale alespoň jsem doma otevřel dvě lahve. Vigneti delle Dolomiti Rosso „Cassiano“ 2016 je tak trošku úlet. Tedy minimálně odrůdově, pokud jde o tuhle oblast. Merlot 42 %, Cabernet Franc 35 %, Syrah 8 %, Petit Verdot 6 %, Cabernet Sauvignon 5 % a úplně mimózně i 4 %Tempranillo, vše selekce hroznů z jejich top poloh. Spontánní fermentace jednotlivých poloh zvlášť v dřevěných kádích, macerace tak tři týdny, zrání rok a půl v barrique sudech z třetiny nových. Lahvováno do těžší burgundské lahve s erbem ve skle, silná kovová záklopka a aglomerovaný DIAM30 korek. Docela tmavá barva. Hlubší ve vůni, poměrně výrazné, s ovocností tmavších peckovin, znatelná linka dřeva, koření připomínající lékořici a kmín. Intenzivní, zrale ovocné v chuti, pěkně postavené, strukturované, znatelné ale jemnější třísloviny, dobrá délka. Už teď docela přístupné, ale bude tomu slušet ještě nějaký ten rok zrání. Manincor je někdy takový trochu „schematický“ a tady jsem se bál, že víno bude (s přimhouřením očí) zaměnitelná „Bordeaux variace“, ale má to svůj vlastní a rozhodně ne nezajímavý charakter. O kvalitách svědčí i to, že původní plán nechat si sklenku na test další den nevyšel, vypili jsme to celé hned první…

manincor-del-keilLago di Caldaro Classico Superiore „der Keil“ 2017 je aktuální inkarnace vína, které mne ve starším ročníku (a ještě jinak zatříděné) dost nadchlo. Je to odrůda Schiava i z velmi starých výsadeb (až sto let) na pergolách, asi týdenní macerace, školeno pět měsíců na kalech ve velkých sudech. Stejná láhev jako jejich top vína, silná kovová záklopka a aglomerovaný DIAM10 korek. Světlejší rubínová červená, nic hutného. Na úvod trochu sevřenější a zaprděné, svědčí tomu nadýchnout se. Čerstvá, mladičká vůně, červené ovoce, třešně a drobnější plody, lehce kořenité. Suché, šťavnaté, s velmi fajn kyselinou lehounce svíravé, fajn ovocnost a slušná délka. Přiznávám, že onen starší ročník mne svou veselostí možná bavil o něco víc, tohle už je jakoby serióznější, takové vážnější „poločervené“ :-)

Komentáře používají Disqus