úterý 24. července 2018

Pinot Bianco a efektní červená směs od Manincor

manincor-reserve-del-contePoměrně slavné jihotyrolské vinařství Manincor (web) se nově objevilo i v sortimentu VinoDoc, zítra dokonce pořádají průřezovou ochutnávku. Té se bohužel účastnit nezvládnu, tak alespoň chutnám aktuální produkci doma. Manincor je již středně velké rodinné vinařství, respektive pokud jde o podnik zpracovávající jen svoje vlastní hrozny tak jsou v oblasti asi největší, mají 50 hektarů vinic a ročně připraví okolo 300 tisíc lahví. Moderní historie se ale začala psát až na počátku devadesátých letech minulého století, kdy podnik od strýce převzal Michael Graf Goëss-Enzenberg a nastolil novou éru. Nejzásadnější změnou byl přechod od velmi oblíbeného pěstitele hroznů, který ze svých skvělých poloh vše prodává jiným, i na vinařský provoz. Vinice postupně převedli do organického a biodynamického režimu a vedle původního panského sídla dost chytře vybudovali a do svahu zapustili nové moderní vinařské prostory. Bez zajímavosti není, že vlastní i lesy a z nich pochází dřevo na veškeré sudy které používají.

Vína nabízí ve třech různých řadách. „Ruka“ je řada základní, stejně jako u ostatních jde čistě o jejich ruce, jejich vinice a práci, může jít o mladší keře a více různých vinic. Jde o klasické, skvěle pitelná vína, výborně udělaná. Pod „srdce“ najdete jejich zásadní produkty, komplexní vína vhodná k delšímu zrání, z nejlepších poloh. Řada „koruna“ pak obsahuje speciální selekce, vína vznikající jen v některých ročnících a splňující ty nejpřísnější měřítka. V minulosti jsem tu měl něco málo o víně z každé řad – o výtečném chlastacím Kaltersee Keil Schiava 2012, jejich slavném Mason Pinot Nero 2011 a speciální selekci téhož, Mason di Mason 2010.

nie006a_680x440px

Réserve del Conte 2016 (Vigneti Delle Dolomiti Rosso IGT, základní „ruka“ řada) je zajímavá směs 35 % Lagrein, 40 % Merlot a 25 % Cabernet (Sauvignon, ale z projevu bych teda čekal i nějaký Franc) z nejteplejších poloh v oblasti, fermentace jednotlivých poloh a odrůd separátně v dřevěných kádích, zrání rok v dubových sudech. Burgundská láhev (s jejich hraběcí korunkou embosovanou ve skle), kovová záklopka, celokorek. Temně rubínová, hlubší barva. Mladá, intenzivní vůně, především směrem tmavé lesní ovoce, také černý rybíz, lehce pepřová linka, výraznější projev sladšího dřeva. Suché, plnější v projevu, zrale tmavě ovocné ale s fajn kyselinami, dlouhé a intenzivní, sladké měkčí tříslo. Výrazné, efektní, strukturované červené. Které ovšem rozhodně potřebuje čas v karafě a nebo ještě lépe nějaký ten pátek zrát v lahvi. Z obvyklé představy o základní řadě tedy hodně vybočuje, i cenově :-)

manincor-eichhornEichhorn 2016 (Alto Adige Terlano Pinot Bianco, hlavní „srdce“ řada) je čistý Pinot Blanc z jediné vinice Eichhorn, asi půldenní macerace, fermentace ve dřevě a školení čtyři měsíce na kalech v dubových sudech. Opět jejich vlastní burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek (DIAM 30, ten nejlepší co v současnosti dělají). Výraznější, tmavě citronová barva. Vinařství doporučuje velkou burgundskou sklenici a vědí co dělají. Poměrně výrazné, intenzivní aroma, které potřebuje dost vzduchu (klidně dekantaci) aby se plně otevřelo, ze začátku lehce těkavé. Zralé malvice, dotyk vanilky, lehce vlhce kamenitá linka. Plné, silnější, výrazné, žluté ovoce, intenzivní ale s dostatkem fajn kyseliny, dlouhé teplejší doznívání nezastírající vyšší alkohol. Koncentrovaný, seriózní Pinot Blanc, který potěší hlavně fanoušky nabušenějších bílých.

Komentáře používají Disqus