středa 25. července 2018

Korábův oranžový pet nat s listy a Future Sekt

korab-orange-pet-nat-on-leaves-2017Dnes se podíváme na další bubliny z nabídky Petra Korába (Živá hora) z Boleradic. Jak už jsem se zmiňoval v minulosti a opakovaně, tak jeho vína teď piju o něco častěji (protože jsou obvykle bezva) a navíc mne baví příklon právě k vínům šumivým, kterých dělá hned několik variant a všemožně s nimi experimentuje. Mezi vína připravená bezesporu neortodoxně patří Orange Pet Nat On Leaves 2017. Odrůdově zhruba 60 % Veltlínské zelené a 40 % Ryzlink vlašský, macerováno 10 dní. Není to jen víno na slupkách, ale i „na listech“, do rmutu, po rozkvašení na slupkách, totiž přidali asi 20 litrů sušených vinných listů sklízených během jara a podzimu. Po deseti dnech lisováno a pozvolné dokvášení probíhalo v akátovém sudu. Když zbývalo tak akorát cukru stočeno do lahví a uloženo na dokvášení už v nich, pod korunkou.

Miluju klasické bubliny a tohle k nim má tak daleko jak jen může být. Je to tmavé, intenzivní, kalné, výrazné, s fajn perlením ale dost svíravé, dlouhé. Plné netradičních vůní a chutí, bylinkové, evokuje vysušenou louku v horkém letním dni. Když neřešíte čirost tak čisté. Bavil jsem se u toho. A po pravdě vlastně ještě víc v momentě, kdy ve sklence většina bublin odešla a víno zteplalo, kdy se z toho hodně zajímavé a překvapivě dobře postavené „oranžové“. Vivat experimentaci!

korab-future-sekt-2016„Klasiku“ v nabídce tvoří Future Sekt 2016 (starší ročník najdete v pár fajn restauracích, včetně mého více než oblíbeného Entrée, článek píšu shodou okolností ve vlaku směr Olomouc…), v nejnovější inkarnaci jde o 70 % Pinot Blanc and 30 % Pinot Noir, hrozny sklizené výrazně dříve při nižší cukernatosti. Bílá kvasila spontánně v akátu, modrá v dubu, po třech měsících spojena. Doslazeno vlastním redukovaným hroznovým moštem a nalahvováno, drženo v teple a spontánně se rozkvasilo, poté pokračovalo ve sklepě už v chladu. Asi třetina (dnes chutnaná) šla na trh pod korunkou neodstřelená, zbytek nejspíš půjde odstřelit na jaře příštího roku a až si trochu sedne do prodeje čistý. Kalnější, tmavší naoranžovělá barva. Na úvod trochu reduktivně zasmrádlé a chce vzduch, po rozdýchání poměrně výrazná aromatika, divočeji ovocná. Suché, silnější, plnější v chuti, něco tříslovin, čisté. Výborné kyseliny, moc pěkná stavba, delší, docela strukturované serióznější víno. Vůně potřebuje ještě nějaký prostor, ale chuť bezva. A dost se těším na budoucnost a odstřelenou variantu.

Komentáře používají Disqus