pondělí 16. července 2018

Pětkrát Cava Recaredo

recaredo-Serral-del-Vell-2008Recaredo (Mata Casanovas, web), s jejich téměř stoletou historií a specifickým přístupem k přípravě šumivých vín, rozhodně patří mezi výjimečná španělská vinařství. Sídlí v epicentru katalánských bublin, Sant Sadurní d’Anoia, a 65 hektarů vlastních vinic v oblasti Costers del Bitlles (Alt Penedès) obhospodařují v bio a Demeter certifikované biodynamice (coby vůbec první v tomto místě), bez závlahy a vždy jen s ručním sběrem. Jejich vinice Serral del Vell je jednou z těch mála, které jsou součástí Cava de Paraje Calificado. Oproti některým jiným nezanevřeli na apelaci cava a vše co si sebou nese, naopak se maximálně snaží o zlepšení jejího jména. Připravují jen a pouze Brut Nature vína, naprosto bez dozáže, a pouze ročníková.

Jako skoro všichni v minulosti vysadili nějaké to Chardonnay a Pinot Noir, ale s těmi už je dnes konec (naposledy použity Chardonnay v roce 2013) a už se věnují jen odrůdám místním. Tedy Xarel·lo (na něj kladou největší důraz, pod značkou Celler Credo jej připravují i v tiché podobě), Macabeu, Parellada, Monastrell či Garnatxa. Tichý základ (resp. jeho část, nejčastěji Xarel·lo) obvykle školí ve dřevě, preferují dlouhá zrání na kalech v lahvi a to navíc pod korkem a ne korunkou. Kaly setřásají ručně a stejně tak veškerá vína odstřelují ručně a bez zamražení hrdla, na vinětách vždy uvádějí přesné datum. Se sířením to nepřehánějí, jen výjimečně celková překročí 50 mg/l. Nejsou zrovna levní (k nám vozí Sabores, sám jsem obvykle nakupoval přímo ve Španělsku), i v tomhle se pokud jde o cavu vymykají, ale vše výše uvedené je více než dobrým důvodem pro vyšší ceny. Tedy samozřejmě v případě, že i obsah lahví je opravdu dobrý.

recaredo

Terrers 2012 (Brut Nature Gran Reserva) pochází z různých jejich vinic, i trochu mladších výsadeb. 60 % Xarel·lo, 33 % Macabeu & 7 % Parellada, na kalech přes 50 měsíců. Čerstvá energická klasika, sušené květy, s komplexnější vrstevnatější aromatikou než by člověk u základu čekal (taky stojí 2-3x víc než běžná cava, takže…). Suché, čisté, s bezva kyselinami, v chuti zralejší kulatější ovocnější projev, delší, s krémovo-kořenitou linkou. Dost fajn. V minulosti jsem pil opakovaně starší ročníky (na jejich vyšší rady narazil jen výjimečně) a přišlo mi takové trochu strohé, tohle také není žádná líbivka ale slušně přístupné ano.

Serral del Vell 2008 (Paratge Serral del Vell Brut Nature) se dříve jmenovalo Brut de Brut, ale nově nese jméno vinice, ze které pochází. 52 % Xarel·lo a 48% Macabeu, na kalech 107 měsíců. Na úvod trošku zasmrádlé, se vzduchem se otevírá do složitější, oříškové, nazrálé podoby. Balzamikový tón, dotyk středomořských bylinek a koření. Velmi suché, čisté, s krásnou kyselinou a minerální strukturou, delší. Má to váhu a hloubku, seriózní krásné bubliny.

Reserva Particular 2007 (Brut Nature Gran Reserva) je 64 % Macabeu a 36 % Xarel·lo z jejich nejstarších výsadeb, z let 1950 a 1955, na kalech deset let. Těžší, zemitější vůně, vyzrálá a poměrně koncentrovaná, kouřové tóny, brioška. Parádní kyseliny, výraznější, plnější, bohatší projev, ale zároveň elegantní. Hodně slušné.

recaredo-turo-d-en-motaTuró d'en Mota 2004 (Brut Nature Gran Reserva) je čisté Xarel·lo ze starých keřů (výsadba 1940) a jediné vinice (stejného jména), fermentované a vyzrávané ve dřevě a následně 152 měsíců na kalech v lahvi, víno z docela deštivého ročníku. Složitější, krémová, bohatší aromatika, zralé peckoviny (meruňka), mineralita, brioška. Vyzrálé, ale zároveň stále s mladistvou svěžestí. Suché, bohaté, zakulacené ale s krásnou kyselinou, komplexní, dlouhé, krásně vyvážené bubliny. Nádherná věc, které snese nejpřísnější srovnání s prestižními šampaňskými cuvée a podstatnou část snadno předčí (což teda platí i o předchozích vínech)

Intens Rosat 2013 (Brut Nature Gran Reserva) je růžové z 51 % odrůdy Monastrell a 6 % Garnatxa, v tomto ročníku je tam ještě „vetřelec“ v podobě 36 % Pinot Noir. Barvu získává šestihodinovou macerací na slupkách, ve směsi je desetina vína školeného krátce v sudech. Na kalech 43+ měsíců. Voňavé, výrazné, expresivněji ovocné, profil spíše připomíná lehčí svěží červené. Drobné červené ovoce, florální a lehce herbální linka. Šťavnatě červeně ovocné, pěkně perlivé, lehce svíravé, delší, pěkně postavené, mladistvé a energické.

Komentáře používají Disqus