čtvrtek 19. července 2018

Dvakrát Mencía z Bierza a povedené Barolo

gancedo-xestal-mencia-2010I přes novou vlnu vedra odhrnu dnes nějaká červená vína. Ve zkoumání odrůdy Mencía jsem pokročil lahví Bodegas y Viñedos Gancedo Xestal 2010. Jsme v oblasti Bierzo, z keříkových výsadeb šedesát až sto let starých v nadmořské výšce okolo šesti set metrů, školeno rok ve francouzských barrique sudech. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Poměrně tmavá rudá barva do fialové. Tmavě intenzivně ovocné, lesní ovoce, borůvky, trochu do marmeládových tónů, linka kořenitosti, poměrně výrazně dřevo, čokoláda. Suché, plnější, výraznější a tmavě ovocné i v chuti, sladší tříslo, dobré kyseliny, strukturované, delší,. Svědčí tomu vzduch a bude ještě slušně zrát. Není to špatné, ale tak nějak mi přijde, že ona decentní přezrálost a „make up“ novým dřevem trochu zastírají odrůdu. Cena ve Španělsku někde k 15€.

Akilia-Villa-de-San-Lorenzo-2015A stejnou odrůdu jsem zkoumal i s lahví Akilia Villa de San Lorenzo 2015, i zde je to čistá Mencía z oblasti Bierzo, vinice 650 až 750 metrů vysoko a opět velmi staré keře, 70-95 let. Zde je to ovšem organika, spontánní fermentace v betonu a školení taktéž beton (poloha Villarín) a potřetí použité francouzské sudy (poloha Fontairo). Burgundská láhev, tenčí kovová záklopka, celokorek. Lehce nafialovělá tmavší barva, nic hutného ale. Čisté, svěží aroma, červené ovoce a florální tóny, kořenitá linka. Středně plné, suché, svíravější, bezvadná kyseliny, šťavnaté červené ovoce, minerální linka, pěkná dochuť. Určitě strožejší než předchozí víno, ale zároveň bližší tomu, co očekávám. Myslím i ten rozdíl v bordeaux versus burgundské lahvi tu napovídá dost :-) Cena nějakých 12€. Těším se od vinařství na nějaké ty jednotlivé vinice.

Cascina-Massara-di-Burlotto-Barolo-2013A abych vás stále netrápil jen svou aktuální odrůdovou obsesí, tak něco dobře známého. O Cascina Massara di Burlotto jsem se již zmiňoval, tentokrát otevřel jejich top víno Barolo „Massara“ 2013. Jediná vinice u obce Verduno, fermentace v nerezu, zrání minimálně dva roky ve velkých dubových sudech. Láhev populární Albeisa, korek aglomerovaný. Nijak tmavá rubínová rudá, již lehce nazrávající na okraji. Pěkná, výraznější, vzletnější peckovinově ovocná aromatika, s pěkně zakomponovaným dřevem, sušené květiny, již nazrávající, s trochou lesního podrostu, starosvětská klasika. Suché, čisté, plnější, s pěknou kyselinou a lehce rustikálnějším projevem, ovocné, s tříslem kterému ještě pomůže nějaký ten pátek ležení, ale vyvážené a již teď dobře pitelné, delší. Tradiční, povedený kousek. K nám dováží VPV.

Komentáře používají Disqus