pátek 20. července 2018

Korky bez TCA, spermie, Japonsko, Jon Bon Jovi

plesnivy_korekCo nového ve světě vína? Amorim, největší výrobce korků na světě (loni prodal 5.4 miliardy kousků), slibuje, že do roku 2020 ze své produkce kompletně odstraní TCA. Takže už žádné korkové lahve! Držím jim samozřejmě palce. V posledních letech jsem měl vyloženě korkových vín relativně málo, ale problém to je i nadále každá takhle zkažená láhev naštve. Jejich technika by neměla spočívat v tom, že testováním vyřadí vadné kusy, ale že vůbec žádné detekovatelné TCA v korcích nebude. Současné detekční řešení na bázi plynové chromatografie potřebuje zhruba 20 vteřin na test jednoho korku a celková kapacita závodu je okolo 50 milionů korků ročně, není to zrovna nejlevnější a dává smysl jen pro špičkové dražší korky.

Mírná konzumace alkoholu má pozitivní vliv na plodnost, konkrétně pak kvalitu spermatu, tvrdí jedna italská studie. Chce se dodat, s ohledem na spoustu „potomků diskoték“ z mé generace, že zvýšená konzumace má vliv na množství zábran a taktéž způsobuje více dětí :-) Jiné studie zase naznačují, že naopak už dvě piva denně mohou způsobit pokles počtu spermií až o třetinu a zhorší jejich kvality. Takže zase žádná rozhodná odpověď ohledně zdravotních účinků vína, na kterou by se dalo odvolávat. A holt i nadále ho budeme pít hlavně proto, že nám chutná, spermie nespermie…

Dohoda o volném obchodu, kterou podepsala EU s Japonskem, se doufejme pozitivně podepíše na dostupnosti a cenách alkoholu jak v Evropě tak v zemi vycházejícího slunce. K nim bude proudit levněji víno (loni Japonsko z EU importovalo 1.7 milionu hektolitrů v celkové ceně 798 milionů euro, to není málo), skotská (tam import neustále stoupá a již dnes je Japonsko 13. nejdůležitějším trhem) či koňak. Do Evropy se zase snadněji dostane saké a japonská whisky. Se těším!

Le-Clos-Gerard-Bertrand-Centenary-Box-Meuble-LV-plaque-600x400

Jste fanoušky vín od celebrit? Jon Bon Jovi teď rozjel vlastní značku růžového vína :-) Dělá ho pro něj Gérard Bertrand, takže by nemuselo být špatné. Tenhle jihofrancouzský producent, o pár jeho vínech už jsem tu už článek měl, si nyní připsal i další zajímavý zářez. Pro obchodníka s luxusními víny v Spojených arabských emirátech připravil The Legend Vintage Centenary Collection. V ní je 18 raritních fortifikovaných vín z let 1875 až 1977. Speciální dřevěný box se zásuvkami s jednotlivými víny a také dvěma skleničkami od Riedelu jde koupit v obchodě Le Clos ve First-Class lounge na terminálu 3 dubajského letiště, cena je sto tisíc amerických dolarů. Fajn dárek z cest…

Každou chvíli se objeví nějaká unikátní a neopakovatelná aukce :-) Teď na podzim se bude v New Yorku dražit kolekce Domaine de la Romanée-Conti, včetně předválečných lahví, ze sklepa vinaře a négocianta Roberta Drouhina. Maurice, otec Roberta, získal v roce 1928 exkluzivní práva na distribucí vín DRC ve Francii a Belgii, takže jsou to všechno vína téměř z první ruky.

Před nějakou dobou jsem tu psal, že bývalý šéf Casella Wines, producenta slavných australských vín Yellow Tail či značky Peter Lehmann, čelí obvinění z distribuce drog. Nedávno se konečně přiznal ke skrytým výsadbám 3000 kytek :-)

Komentáře používají Disqus