středa 18. července 2018

Trojice horských vín od Weingut Garlider

garlider-sylvaner-2016Údolí Eisacktal (Valle Isarco) patří mezi nejsevernější a také nejmenší z italských vinařských oblastí, každopádně odrůdově jsme tam vyloženě „doma“ – Sylvaner, Müller Thurgau, Gewurztraminer, Veltliner, Pinot Gris, Kerner či Riesling, v menší míře i nějaké to červené jako Portugieser, Zweigelt či Blauburgunder (Pinot Noir). A ostatně i Vernatsch (alias Schiava či také Trolínské) by se u nás našlo :-) Weingut Garlider (web) rodiny Kerschbaumer sídlí v obci Feldthurns (nedaleko Brixenu). Révu pěstují na čtyřech hektarech v bio režimu, v nadmořských výškách někde mezi 500 a 900 metry. Vína kvasí spontánně v dřevěných kádích a obvykle je i školí na kalech znovu ve dřevě. V uplynulých dnech jsem pil tři různé jejich kousky a rád se podělím o dojmy :-)

Sylvaner 2016 (Weinberg Dolomiten IGT) se skrývá v lahvi tvaru pistole, s kovovou záklopkou pod kterou je skleněný VinoLok. Pěkná citronová žlutá barva. Na úvod trochu výraznější aromatika, krémovější, směrem žluté ovoce, hruška, florální listnatá linka, postupem času (a drží v otevřené lahvi skvěle) jemně oříškový tón. Suché, bezva kyseliny, středně plné a krémovější, velmi pěkně kopíruje vůni, znát 13 procent alkoholu, s decentně minerálním delším závěrem. Dost fajn pití!

garlider-gruner-veltliner-2016Grüner Veltliner 2016 (Mitterberg IGT) má totožnou ambaláž. Barva trochu výraznější citronová žlutá. Čerstvá aromatika, zralé jablko, pikantnější minerální linka a bylinkovost, dotyk bílého pepře. Suché, středně plné, s pěknou kyselinou, něco krémovosti a zakulacenosti, dobrá délka opět s trochou tepla z alkoholu. Vybalancované, povedené bílé. Grüner Veltliner patří mezi jejich nejoceňovanější vína, mimo jiné opakovaně získal tři hvězdy u Gambero Rosso.

garlider-blauburgunder-2015Blauburgunder 2015 (Alto Adige / Südtirol DOC) má láhev burgundskou, ale jinak zase kovová záklopka a VinoLok. Dost světlá a již nazrávající rubínová barva. Výraznější aromatika a jasně zařaditelný pinot z chladnějších podmínek. Drobné červené a lesní ovoce, kořenitost, dotyk kmínu a se vzduchem lehounká živočišnost. V chuti spíše lehké, s výraznější kyselinou, tříslo poměrně uhlazené, lehce natrpklé a jemně nahořklé doznívání. K tučnému italskému salámku fajn :-)

Všechna vína byla zakoupena přímo ve vinařství (díky šlechetnému cestovateli), přičemž veltlín byl za 13.5€, sylvánské o euro více a červené přišlo na nemalých 18€. Inu váží si svých vín, váží. A především u pinotu musím přiznat, že mi cena nepřišla adekvátní. Jinak mají i dovozce k nám, ten chce za bílá okolo pětistovky.

gallery_impressionen8-1024x681

Komentáře používají Disqus