pátek 25. ledna 2019

Pivo na poště, USA bez státní správy, Michelin ve Francii, Vinařství roku a Salon vín

Nevím, jaký je váš vztah a zkušenost se servisem České pošty, ale já v Praze si rozhodně nemohu… vymyslet dostatek vulgárních slov. Spíš než o konkrétních lidech, občas je vidět že se vlastně dost snaží, je to systémový problém. Ale co už. Možná by se pošta mohla inspirovat v Rusku, ostatně to je i třicet let po pádu komunismu stále vzorem mnohým našim politickým špičkám, a krom losů, pojištění a omalovánek začít prodávat alkohol. Věřím, že se sklenkou vína by se fronta na legendárních pobočkách jako ta ve Sportovní snášela o dost lépe. Ruská pošta začala alkohol, konkrétně pivo, zařazovat ze dvou různých důvodů. Ten první odhadnete snadno, je jím vydělat nějaké peníze navíc. Druhý motiv je zajímavější a důležitější. Postupně chtějí nabídku rozšířit až na 3200 poboček a to především na venkově, kde se každý rok otráví zhruba 1200 lidí nekvalitním a všemožně padělaným alkoholem. Pošta tak spěchá na pomoc nabídkou alkoholu kvalitního, legálního a bezpečného. Pravda, čekal bych že to bude spíš vodka než pivo. Vlastně to dává smysl. Maličká pošta někde na vesnici je neekonomická, každá další aktivita má šanci udržet ji funkční. Jestli by nebylo snazší rovnou pořešit poskytování základních poštovních služeb hospodami a bary. Vyřešil by se tím i problém s otevírací dobou :-)

Když už je řeč o pivu… víte, jak se bude u nás nově značit? Pokud ne, tak šup nastudovat, ať nejste pak zmateni ;-)

V USA už je přes měsíc státní správa mimo provoz (a 800+ tisíc lidí bez platu, jde o nejdelší Government shutdown v historii USA a to vše především kvůli egu a požadavkům jediného člověka), situace se čím dál více komplikuje na mnoha místech. Od kontroly letového provozu, přes testování nezávadnosti potravin po úklid košů v parcích. A dotýká se i vinařů, letos se kvůli tomu asi zpozdí (nejen) růžová. Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau totiž schvaluje každou vinětu, která vstupuje na trh. Úřad ovšem veškerá nová schvalování pozastavil a vinařství tak musí vyčkávat možná i několik dalších týdnů nebo dokonce měsíců (nikdo neví, jak dlouho shutdown potrvá, i po otevření úřadů bude trvat prokousat se nahromaděnými resty) než budou moct vína pustit do prodeje. Problém se ale dotýká i „craft beers“ s jejich neustále novými šaržemi a zajímavými pivy, ani oni nemohou do schválení vinět prodávat.

Zas je tu zase čas hodnocení od pneumatikářů a Francie má nové hvězdy. A také o pár přišla. Michelin tentokrát docela překvapil. Ve Francii tak najdete dvě nové trojhvězdy (Mirazur a Le Clos des Sens), ale hned tři restaurace sražené ze tří hvězd na dvě. O jednu hvězdu přišla po 51 letech alsaská instituce (fungují už 150 let!) Auberge de L’ill. Zklamaný je Marc Veyrat, jehož La Maison de Bois byla na trojhvězdu povýšena loni a letos zase deklasována. A po jedenácti letech o třetí hvězdičku přišla i pařížská L’Astrance. Dost naštvaný je Sebastian Bras z restaurace Le Suquet. Ta držela tři hvězdy, ale šéfkuchař v roce 2017 požádal Michelin, aby je v průvodci vůbec neuváděli. V roce 2018 to dodrželi, letos restauraci vrátili se dvěma hvězdami. O hvězdu přišla také restaurace Paloma na Azurovém pobřeží, kterou vlastní Andrej Babiš (pardon, je ve svěřeneckém fondu, skrze SynBiol). Měla dvě, už má jen jednu. Babiš otevřel podobný podnik u Prahy v Průhonicích, jídlo ze rozjížděl stejný šéfkuchař (a také cukrář) jako ve Francii. Nicolas Decherchi se netajil tím, že by pro zdejší Palomu taktéž chtěl dvě hvězdy. A kdo ví, pro francouzskou třeba i tři. Teď bude mít trochu jiné starosti. Ale dlouhodobě samozřejmě menší než my všichni, s Babišem coby hybnou silou domácí politiky…

A když jsem u soutěží a všemožných hodnocení. Vinařstvím roku 2018 se stalo Vinařství Škrobák, to zvítězilo coby malé vinařství (do 50 tisíc litrů za rok) i absolutně. V kategorii středních vinařství (do 250.000 l/rok) získal prvenství Sonberk, jako velké vinařství (nad čtvrt milionu litrů za rok) slaví úspěch Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice. V soutěži pořádané Svazem vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem se udělují i další ceny, kupříkladu „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou vinařskou osobnost a její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství plným právem získal Ing. Josef Peřina.

A abych nezapomněl… už známe složení Salonu vín České republiky pro rok 2019. Celou desetinu tvoří vína z Vinselektu Michlovský, ale obecně není dominance velkých firem vůbec tak velká jako bylo obvyklé dřív a celkem tam najdete produkci 57 vinařství. Asi nejvíc mne láka zkusit nejlépe hodnocené červené soutěže, Rulandské modré výběr z hroznů 2015 z vinařství Jiří Radocha. Měl jsem jeho pinoty opakovaně v minulosti a bylo to velmi dobré pití, jestli šel ještě nahoru mohlo by to být i výjimečné. Uvidíme, možná tam zase jednou zajedu, už několik let jsem úspěšně vynechával.

Komentáře používají Disqus