úterý 15. ledna 2019

Vyzrálá Cava a svérázné Prosecco

Bertha-Siglio-XXI-Gran-Cava-Reserva-Brut-Nature-2007Dnes se zase mrkneme na nějaké nové bublinky. A začneme ve Španělsku, oblasti Penedès, s Bertha (web) S. XXI Gran Cava Reserva Brut Nature 2007. Podnik vznikl v roce 1989 (a ze začátku fungoval pod jménem Josep Torres Sibill), ještě nedávno sídlil v Sant Sadurní d’Anoia, poté se kousek přestěhovali do nového vinařství obklopeného vinicemi v Subirats. Měl jsem od nich různé kousky a jde o solidní pití za ještě přijatelný peníz, ale srdce mi u toho většinou nijak rychleji nebušilo. Siglio XXI je jejich vlajkovou lodí, odrůdově Macabeu 40 %, Xarel·lo 40 %, Parellada 5 % a k tomu i Chardonnay 15 %. Žádné dřevo, nějaká ta studená macerace před alkoholickou fermentací, minimální síření, zrání na kalech 60 měsíců. Tedy… vzhledem k postupnému odstřelování (ručnímu, stejně jako setřásání kalů a etiketování) to může být i mnohem více, moje láhev byla odstřelena 5/2018 a tudíž zrála přes deset let!

Buclatá láhev, zajímavě pojatá viněta. Tmavší žlutá barva, zlatavě medová. Pěkná hlubší zralejší vůně, trochu oříšková, něco hrušky, zralé a sušené malvice, minerální linka a máslový croissant. V chuti suché s dobrou kyselinou, na cavu trošku plnější a provedení bez dozáže zde funguje a vše je vyvážené, čisté, pěkné ale nijak výrazné perlení malých bublinek. Jemně oříšek, ovocné, sympatické serióznější bubliny a jasně zařaditelná vyzrálejší cava. Líbilo se mi dost, manželka by bývala preferovala méně zralý a říznější styl :-) Zaplatil jsem zhruba 20€, což není málo ale kvalita odpovídá.

Silvano-Follador-Valdobbiadene-Prosecco-Superiore-Brut-Nature-2016O svátcích jsem otevřel láhev Silvano Follador (web) Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Nature 2016. Prosecco, připravené druhotnou v tanku, ale na míle vzdálené těm obvyklým. Follador je dost výjimečný producent. Vlastní 4 hektary, z toho hektar a půl v legendární a extrémně drahé podoblasti Cartizze. Vinice převzal jako velmi mladý po zesnulém dědečkovi, ale nevěděl o vinaření nic a spoléhal na konzultanta. Výsledná vína ho ale čím dál víc štvala. Postupně se osamostatnil, převedl vinice do bio a následně i biodynamiky, eliminoval ve vinařství veškeré enzymy a další přídavky. A vypěstoval si vlastní styl. Není to nějaký fanatický naturalista, jeho vína mají obvykle nějakou tu síru (na festivaly s limitem k šedesáti by neprošla…), sem tam filtrace a tak. Ale fermentují spontánně a druhotná selektovanými bio neutrálními kvasinkami. Nemusí „col fondo“ styl, připravuje klasickou metodu v tanku a také vína připravená běžným kvašením v lahvi s následným odstřelem kalů (právě ta sbírají nejvyšší ocenění).

Tohle víno je tankovka, před druhotnou vyzrávaná půl roku na jemných kalech v betonu. Dominuje v něm odrůda Glera a k tomu je i Verdiso, Perera a Bianchetta. Asi dvě pětiny hroznů pocházejí z Cartizze. Světlá žlutá barva, fajn perlení malých bublinek. Čerstvá, energická vůně. Zelené jablko, bělomasá broskev, minerální vlhce kamenitá linka, trochu strohý přísnější projev. Absolutně suché, s velmi fajn kyselinou, projev kopíruje vůni včetně jisté strohosti, decentně pecičkový dojezd. Vyžaduje pozornost a rozhodně není bez zajímavosti. Má v sortimentu Prosekárna a není to vůbec levné, flaška vyjde na pětistovku. Rozhodně odlišné Prosecco, byť o vyloženě výjimečných kvalitách mne to úplně nepřesvědčilo. Musím zkusit i variantu kvašenou v lahvi…

Komentáře používají Disqus