pátek 3. června 2016

Vinotypy, Marselan & otevření Cité du Vin v Bordeaux

Tim Hanni MW, autor knihy Why You Like the Wines You Like: Changing the way the world thinks about wine, se domnívá, že konzumenty vína lze kategorizovat do několika „vinotypů“, u kterých fyziologické i psychologické faktoru určují, jak budou vína popisovat a která jim (ne)budou chutnat. Zkusil jsem si projít dotazníkem, který má můj vinotyp určit, a skončil v kategorii milovníků nadubovaných Chardonnay či mohutných Zinfandelů a těch, co nechápou oblibu černé kávy. Nesmyslně, jak asi tušíte, pokud mne čtete pravidelně. Důvodem prý může být, slovy Tima Hanniho při výtce na nefunkčnost systému, že „čím více ponořeným do tématu vína a destilátů se člověk stane, čím větší v něm má ambice, tím výrazněji neurální plasticita překoná genetické predispozice.“ Jednoduše řečeno je systém určen především těm, kteří víno teprve začínají poznávat, může je na začátku navést správným směrem. Zatímco u těch, kteří už jsou do tématu nadšenci a mají něco za sebou, už se výrazně adaptovali a postupem času naučili na některé chutě, dotazník může svést na scestí například zaškrtnutí obliby skotské whisky. Takže asi tak. Zjistěte si svůj vinotyp a pák dále pijte co vám chutná :-)

Čína sice vysazuje nejvíce odrůdu Cabernet Sauvignon, ale její „vlajkovou lodí“ by se prý mohl stát Marselan, v šedesátých letech vyšlechtěný kříženec Cabernetu Sauvignon a Grenache. Argentina má svůj Malbec, Chile zase Carmenére (byť ta nejlepší vína jsou častěji zase Cabernet Sauvignon), Čína… to se ukáže za pár let :-)

V Bordeaux byl po několika letech budování otevřen Disneyland… ééé… chci říct vinný zábavný a edukační park, centrum vína a civilizace, Cité du Vin. Architektonicky velmi výrazná záležitost, spousta interaktivních expozic a tak. Pravda, slavnostní otevření se neobešlo bez docela výrazných protestů proti masivnímu používání pesticidů a s ním souvisejícími úmrtími v oblasti, ale to nejspíš nijak neovlivní očekávaných až 450 tisíc návštěvníků této nové atrakce ročně. Pro rok 2017 je připravována velká expozice věnována historii i současnosti gruzínského vinařství.

No a na závěr trocha vážnějšího čtení na víkend – historie a věda okolo malolaktické fermentace. Povedený text z pera Jamieho Gooda.

Komentáře používají Disqus