středa 29. června 2016

Pozitivní poznatek z postarších domácích pinotů

Minulý týden jsme se ve vyloženě komorním počtu sešli naopak nad dost velkým množstvím postarších vín z Čech a Moravy, s velkým důrazem na pět let starý Pinot Noir. Taková vzpomínka na tradiční velké akce minulosti (viz rozcestník zde) to byla. Buď to byl opravdu dobrý den, nebo jsem měl zrovna měřítka nastavena proklatě nízko, ale naprostá většina vín mi přišla v pořádku. A platilo to i o pětiletých pinotech, kde se ale projevil i velmi zajímavý ročník 2011. A možná i postupný obecný vzestup kvality domácích vín, myslím. Dříve skutečně nebývalo pravidlem, aby většina vín byla bez vad, nerozpadlá a v kondici. Tentokrát žádná obří sbírka vín řepných a sklepně zatuchlých, spíš sem tam nějaká stará dobrá oxidace. Takže dobrý! :-) Oproti začátkům tohoto testování před asi deseti lety se pravděpodobnost, že víno bude alespoň v pohodě i kdyby třeba ne nějak výborné, výrazně zvedla.

Nemám sil rozepisovat se o jednotlivých vínech, vlastně mi šlo hlavně o to zásadní závěrečné sdělení z úvodního odstavce, ale něco málo si neodpustím. Asi nejvíce mne bavilo víno, které je navíc ještě v prodeji a za dost slušné peníze (necelé tři stovky). České vinařství Chrámce Rulandské modré výběr z hroznů košer 2011 (Vinice sv. Vavřince v Rudolicích). Klasický složitější a již trochu nazrálejší pinot se stále ještě pěkně ovocnými tóny, jahody a peckoviny a sušené brusinky, s kouřovou linkou a zábavným zauzeným starým vlakovým vagónem. Suché, s výbornou kyselinou, strukturované, delší, výborně postavené víno s potenciálem dalšího vývoje. Určitě jeden z top chrámeckých pinotů a že se jim hned několik opravdu povedlo.

Opravdu hodně se mi líbilo Rulandské modré 1999 od Dobré vinice s hrozny z blíže neuvedené části velkopavlovické podoblasti, před pár lety náhodně zakoupený nalezenec v nějaké vinotéce. Víno, ze kterého autor nějak super nadšený nebyl, ale za ty roky se vyvinulo výborně. Výrazně vyzrálé, pikantní a trochu divočejší, ale stále ještě se zbytky červeného ovoce, s jemnějšími odbočkami a docela vrstevnaté. Suché, moc fajn kyseliny, relativní lehkost při dobrém důrazu, fajn struktura a dobrá délka, seriózní byť trochu divočejší projev. Pilo se velmi dobře. A zaujal mne kousek z Kounic, ze Šibeniční hory, Trpělka & Oulehla (Regina Coeli) Rulandské modré 2007 pozdní sběr. Zralejší, kořenité, suché, intenzivní a koncentrované, trochu železité, pěkně postavené, delší, hodně slušné.

Komentáře používají Disqus