čtvrtek 9. června 2016

Klasické Asyrtiko ze Santorini a Pinot Noir z Chile

Jedna ze zásadních odrůd Řecka, alespoň soudě dle tlaků na její propagaci a stoupající obliby v zahraničních článcích a různých doporučení sommeliéru, je Assyrtiko (nebo také Asyrtiko, obojí možno). Hezky samostatně a jako normální tiché bílé, ne coby součást Retsiny. Prosperuje a vysázena je především na ostrově Santorini, odkud také asi pochází, a dalších ostrovech v Egejském moři. Na Santorini, odkud je i dnešní vzorek, jde navíc zhusta o staré výsadby a navíc pravokořenné (proti révokazu je Asyrtiko nezvykle odolné, ale určitě to bude mít co dočinění i s tím, že se prakticky pěstuje jen na vulkanických půdách). Odrůda pozdě raší, pozdě dozrává, nevadí jí sucho, je odolná proti mnoha chorobám… sen šlechtitelů a ono to samo :o) A má jednu zásadní výhodu, ani při vysoké vyzrálosti a horku neztrácí kyseliny. Což samozřejmě, v kombinaci s minerálním charakterem vín a slušnou strukturou, předurčuje zajímavý obsah lahve. Moc představitelů odrůdy u nás koupit nejde, ale sem tam se na něco narazit dá.

Třeba na Tsantali Santorini Asyrtiko 2015, v kamenném obchodě Olympie za 270 Kč. Vinice někde 450 metrů nad mořem, výsadby 20 až 60 let staré. Připraveno „klasicky“ – několik hodin macerace, fermentace v nerezu za trochu nižších teplot a tam i zrání, po filtraci lahvování. Zelená burgundská láhev, plastová záklopka, celokorek. Světlejší citronová žlutá barva. Čerstvá vůně, poměrně výrazná, ovocnost do citrusů, trochu kouřově minerální a mořsky slané, fajn. Suché, čisté, s dobrou kyselinou ale nic vyloženě řízného, citrusové, vyvážené, lehce slané, čisté, dobře pitelné. Má to docela váhu, spíše středně plné a výraznější. Bezva víno na dovolené, někde poblíž pláže s grilovanou rybou na talíři :-) Ale po pravdě funguje dobře, na závěr horkého dne, i uprostřed Prahy.

Chile a Pinot Noir není spojení, který bych nějak zvlášť vyhledával, ale v rámci nedávné slevové akce na mé oblíbené vinařství Viña Errazuriz u Kupmeto jsem krom obligátního Cabernetu (nedávno jsem tu psal o jejich základce i minivertikále vyšší řady) a Carmenére vzal právě i pinot. Konkrétně základní Estate Series Pinot Noir 2015 původem z údolí Aconcagua. Fermentováno v otevřených nerezových tancích, polovina vína zraje a malolaktikou projde ve francouzských dubových sudech, kde stráví asi 8 měsíců. Lahvováno do zelené burgundské lahve se šroubovým uzávěrem. Poměrně typická světlá barva. Zralejší, teplejší vůně, červené ovoce, třešně, jahody, zajímavá herbální linka, znát trochu vyšší alkohol. Suché, čisté, ovocné, poměrně šťavnaté s pěknou kyselinou, hezky postavené a čistě udělané, fajn se pije. K Burgundsku to má daleko, příbuzné je spíše k některým slušným novozélandským pinotům, ale stojí znatelně méně. Takže spokojenost, vlastně :-)

Komentáře používají Disqus