pondělí 13. června 2016

Parádní Valtellina, povedená cava a chlastací ryzlink

Když Nebbiolo, tak… Valtellina! Jistě, Barolo a Barbaresco, to dá rozum. Ale Chiavennasca, jak Nebbiolu říkají ve Valtellině, mi prostě sedí tak nějak víc. Prostě jsem na ty severnější projevy :-) Balgera Valtellina Superiore Valgella Riserva 2000 je krásnou ukázkou stylu. Jedna konkrétní poloha, zrání dva roky ve velkých sudech a další dva roky v malých. A pak dobu v lahvi, tohle je nákup letos ve vinařství (za úplně směsné peníze, asi jedenáct euro). Již trochu zralejší rubínová barva, nic zvlášť tmavého. Starosvětská, klasická vůně, zralejší ovocnost, sušené peckoviny, staré dřevo, trochu pikantnější. Suché, s výraznější kyselinou a takový bezvadným napětím a energií, šťavnaté, chlastací ale zároveň vrstevnaté a se spoustou drobných odboček, s delší šťavnatou dochutí, třešně a třešňová pecka, kořenitá skořicová linka. Trochu mi to připomnělo třeba pinoty ze starých sudů od Château Arlay z Jury, je to v dost podobném duchu. Baví velmi!

Segura Viudas Gran Cuvée Reserva Brut je vyšší řadou cavy známé velké španělské značky se stejným majitelem jako Freixenet. Odrůdově je to 85 % Macabeo a Parellada, oboje ze starých výsadeb a s výrazně nižšími výnosy než je běžné, a k tomu 15 % mezinárodních odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Mělo by vznikat jen v ideálních ročnících. Tiché víno nějakou dobu na kalech, druhotná fermentace samozřejmě v lahvi a zde na kalech minimálně 15 měsíců, dozáž relativně nízká jen 6 g/l. Citronová barva, velmi pěkné perlení menších bublinek. Moc pěkná aromatika, svěží, sušené květy, bílé ovoce, toastové tóny a krémovost, o něco „hutnější“ než bývá u běžné cavy zvykem. Suché, bezva kyseliny, vyvážené a skvěle pitelné, minerální linka, bílá ovocnost, šťavnatost, velmi slušná délka. Navíc vypadá hezky na stole. Za něco málo přes tři stovky (Toro Blanco) dobrý nákup. Ale platí to i o jejich Brut Reserva, levnějším o stovku, v projevu o něco lehčí ale stále fajn. Za pozornost každopádně stojí specialitka Torre Galimany.

Nejprodávanější víno u dovozce OHMS, Grans Fassian Mineralschiefer Riesling trocken, v rámci výprodeje posledních zbytečků jsem ulovil ročník 2012. Pěkná citronová žlutá barva, trochu tmavší již. Stále čerstvá a svěží vůně, byť s již lehce nazrálejšími tóny směrem do medu, minerální, zralé jablko a dotyky žlutého ovoce, moc pěkné. Šťavnaté, středně plné ale lehkonohé, parádní kyselina, dobrá délka, vyvážené, skvěle pitelné. Prostě letní ryzlink se vším všudy, perfektně připravený. Suchá Mosela a jde to :o)

Komentáře používají Disqus