čtvrtek 30. června 2016

Tři roséčka téměř domácí

Probojoval jsem se teď pár vzorky „letních“ růžových vín (a trpěl u zbytkových cukrů) a dovolím si alespoň o několika z nich pár řádků (byť zatím nic domácího letos nedosáhlo kvalit, které přinesl Gravettien od Nepraše). Žádný problém jsem neměl s Rosé Trkmanska VOC 2015 z odrůdy Frankovka od Víno J. Stávek. To je prostě tak, když se někdo na něco specializuje, a je to prostě vidět. Intenzivní, poměrně dost výrazná růžová barva. Čerstvá, svěží krásně ovocná vůně, červené plody, třešně, trochu minerální linka. Úplně suché ale vyvážené a výtečně pitelné, středně plné, důrazné s výbornou kyselinou, sladší červená ovocnost, koncentrace, fajn stavba a délka. Jde to pít jen tak, ale i si s tím hrát. Baví dost.

Vinařství Kořínek Frankovka 2015 rosé kabinet polosuché (Hnanice / Fládnická) má světlou malinovou růžovou barva. Čerstvá ovocná vůně, malé červené plody, červený grep, lehce jogurtový tón. Mírně nasládlé v chuti ale s dobrou kyselinou, fajn červená ovocnost, čistě udělané, dobře dlouhé a pitelné. Určitě jednodušší a přímočařejší než Trkmanska, ale celkem hezky postavené a není to nuda. Možná osloví více „laické publikum“ :-) Každopádně by mne od vinařství Trávníček & Kořínek zajímal Pinot Noir, který tak nadchnul Wine Spectator. Samotná degustace Kořínka mne totiž nějak vyloženě neoslovila, ovšem je to už nějaký ten pátek.

Otevřel jsem taky Růžového vlka 2015 ze slovenského vinařství Magula (oblast malokarpatská, Orešanský rajón), směs frankovky z Ružovej doliny s Modrým portugalem z Vlčej doliny. Má to velmi nápaditou vinětu. Podnik jede v biorežimu ve vinicích a i ve sklepě je čím dál „odvážnější“, chutnal jsem je na Praha pije víno a mám doma připravena vína na další zkoumání, takže určitě napíšu víc. Tohle kvašeno spontánně, nefiltrováno a tak. Růžový vlk má světlounkou růžovou barvu, vůně je jemně červeně peckovinově ovocná, trochu navinulá. V chuti spíše lehčího střihu, jemně ovocná, v dobrém slova smyslu jednoduché a dobře pitelné. Nic o čem psát romány, ale do vedra na zahradu skvělé a žádný chemicko-technologický nesmysl.

Roséčka na balkóně při letním západu slunce...

Komentáře používají Disqus