středa 8. června 2016

Roséčko, Cabernet Moravia a Neuburské

Dneska třikrát Morava a třikrát spokojenost, dokonce velká. Vždycky jsem tak rád, když to mohu napsat, v té záplavě vín v pořádku, ale naprosto nezajímavých. Tak tahle prostě za pozornost stojí. Propíjím se postupně víny z Vinařství NEPRAŠ & Co. (web), tedy (stále ještě) novým projektem Radomíra Nepraše, zakladatele svého času jednoho z nejzajímavějších domácích vinařství, Reisten, ve kterém svůj podíl ale prodal. Budu se jim věnovat více časem, dneska zatím jen jedno víno. Rosé Gravettien 2015 pozdní sběr je panenská sklizeň z výsadeb vedených v bio režimu v trati Ober Hertalberge (dnes Sahara). Ve směsi je časně sklizené Zweigeltrebe a dále pak odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon, vše zraje v sudu objemu 2500l. Čirá láhev bordó tvaru, šroubový uzávěr. Malinová pěkná barva. Čerstvá, čistá, energická vůně, efektně ovocně líbivá ale ne nějak vlezlá nebo falešná. Drobné červené ovoce, krvavý pomeranč, jemně sladší až lehce vanilková kořenitá linka, mineralita, moc pěkné. Suché, šťavnaté, s bezvadnou kyselinou a velmi slušnou plností, není to žádná lehká růžovka, delší, vyvážené, ovocné, pěkně postavené, výborné pití. Užil jsem si velmi a milerád bych doma vypil další lahve, musím zakoupit.

Druhá zastávka bude Nosislav a trať Přední hory, Vinařství Válka (web) a Cabernet Moravia 2013 jakostní. Zelená bordó láhev, aglomerovaný DIAM korek. Temná barva, fialový tón. Docela výrazná vůně, čerstvá tmavá ovocnost, výrazná kořenitá linka, mletý mák. Suché, středně plné, bezva kyselina, čisté, lehkonohé, pěkně postavené, nijak dlouhé ale tak nějak sympaticky dobře pitelné. Takové… normálně a bez předstírání čehokoliv fajn. Nic složitého, nic komplexního, ale jistá serióznost v tom je a mám z toho vína dobrý pocit, s chutí jsem ho pil. A to se mi, po pravdě, u domácích flašek za sto dvacet korun zas tak často nestává.

Kobylské vinařství Čačík (web) a Neuburské 2012 zemské. O tomhle víně jsem tu nadšeně psal v lednu roku 2014 a tenkrát nakoupil vše co vinař měl / byl ochoten pustit. Takže stále mám dost slušné zásoby a postupně upíjím :-) Tmavší žlutá barva. Již nazrálejší takové trochu „teplejší“ aroma, krémovost, žluté ovoce, hruška, trocha bylinek a zajímavých odboček. Suché, čisté, dost zakulacené a krémovější, kyseliny má a není díky nim fádní (ale nic vyloženě výrazného), vjemy kopírují vůni, hodně zajímavý projev s delší mírně pecičkovou dochutí. Dost se mění, je to dost mimo styl který obvykle preferuji (kyselinýýýýýý!!!), ale má zvláštní kouzlo. Schválně někdy hodím naslepo do degustace :-)

Komentáře používají Disqus