čtvrtek 2. června 2016

Dvakrát Châteauneuf-du-Pape a jednou skoro

Příští týden se koná akce nazvaná Châteauneuf-du-Pape v Praze 2016, přehlídka několika desítek vín různých producentů z této slavné apelace. Na pár vzorků se dost těším, ale preventivně jsem se třemi lahvemi rovnou trochu zkalibroval doma a udělal si dva pěkné večery :-) Bylo to dost zajímavé srovnání. Jako „základ“ posloužilo Château Beauchêne Côtes du Rhône Premier terroir 2012, směs zhruba 70 % Grenache, 25 % Syrah 5 % Mourvèdre ze starších výsadeb školená přes rok v dubových sudech, stálice v sortimentu Kupmeto. Není to sice Châteauneuf-du-Pape ale jen Côtes du Rhône, ovšem s oblibou dávají k dobru, že od prestižnějšího bratříčka vinice pro toto víno odděluje jen pár metrů silnice :-) Na slavnější apelaci si tak trochu hraje i láhev, která na první pohled může reliéfem v horní části zmást. Víno má pěknou, nijak temnou rudou barvu. Vůně čerstvá, příjemně ovocná, do červeného ovoce, s minerální linkou. Suché v chuti, středně plné a nic hutného, šťavnatá kyselina a sladší dobré třísloviny, sladkost červeného ovoce, dobrá délka. Vyvážené, dobře postavené a pitelné víno za slušnou cenu.

Ve druhé sklence jsem měl na srovnání Domaine Arnesque Châteauneuf du Pape 2011 z 50 letých vinic v oblasti Arnesque, 80 % Grenache, po 10 % Syrah a Mourvèdre. Kvašeno v betonu, poté demi-muid staré sudy až 18 měsíců. Zde již reliéf na lahvi tradiční papežská tiára a překřížené klíče sv. Petra. O něco tmavší ale ne vyloženě temná barva. Intenzívní, hutnější sladší tmavší ovocnost, černý rybíz trochu překvapivě, teplejší, efektní, mladistvé. Se vzduchem se hezky rozvíjelo, nabízelo zajímavou železitou linku a zábavné odbočky. Suché, plné, sladce ovoce ale s dobrou kyselinou, jemnozrnné třísloviny, hutnější, delší dochuť, efektní pití. Potřebuje ještě čas zrát, ovšem velmi slušný „nabušenec“. Dováží www.vino-chateauneuf.cz. Z Arnesque jsem nakoupil i další vína a též se mi líbila.

>No a na závěr vyšší liga, i když láhev žádný emblém nemá, Pignan Réservé 2001. Jak jsme se u předchozích vín pohybovali ve spektru něco přes deset a zhruba 25€, tak tady je to bylo při nákupu před šesti lety několikanásobně více a dneska by bylo ještě horší. Pignan je řekněme „druhým vínem“ od vyložené legendy oblasti, Château Rayas. Stejně jako vzácnější bratříček je Pignan stoprocentní Grenache, taktéž z dost starých výsadeb. Na jejich vinicích s chudými písčitými půdami nenajdete, v každém textu kvality Châteauneuf du Pape vyzdvihujícím zmíněné, bílé oblázky. Mají navíc spíše chladnější polohy, pro Rayas se severní expozicí, sklízí hodně pozdě a s malými výnosy. Zrání vína něco přes rok v demi-muids a foudres, tj. trochu větších sudech.

Pignan byl úžasný. Manželka ho dostala naslepo a vůni a vzhled popsala jako „staré blátové Burgundsko“ a doplnila, že to bude víno „za ránu“, rozuměj od prvního přivonění prostě drahé. Pili jsme ho dva dny, během kterých se extrémně proměňovalo. Barva světlejší nazrálejší červená. Hned po otevření se víno předvedlo sladkou čerstvou červenou peckovinovou ovocností a nečekanou energií. Ale jakmile se nadechlo, ovocnost se začala měnit do sušených sladších plodů. Dotyk živočišnosti, potu. Fakt dost připomínalo staré burgundy, ale nalití do burgundské sklenice tomu vůbec nesvědčilo a objevila se až nepříjemná naoxidovaná jablečná linka, která jinak vůbec nebyla patrná. Zajímavý kořenitý tón mleté papriky, železitost, rez, krev. V chuti suché, poměrně plné ale ne hutné, se sladší ovocností, vyzrálé, s uhlazenou ale patrnou tříslovinou, trošku svíravé. Má to důraz i určitou lehkost, eleganci. Krásný, moc krásný, velký víno na vrcholu (a to je navíc ročník 2001 v oblasti spíš podprůměrný). Dovozce AdVivum pořádá 15. června výjimečnou degustaci, kde bude desetiletý Pignan, čtyři ročníky červeného Château Rayas (2000, 2001, 2005 a 2006) + jeden bílého. Míst málo a cena není nízká, asi spíš splatím kus hypotéky :-)

Komentáře používají Disqus