středa 15. června 2016

Čaj ledové víno, DWWA, Zdeněk Reimann

O víkendu jsem narazil na čaj ze sortimentu Oxalisu s aroma ledového vína. Přiznám se, že peníze jsem do něj neinvestoval, ale alespoň si směs očichal. Aroma ledovky obsahuje prý nejméně čtyři procenta, ale voní to docela přesvědčivě, dostat tím ovoněnou vinnou sklenku budu asi chvilku zmaten. Já to říkám furt, že pro určitý segment trhu jsou vína z hroznů nadbytečná :-) Ostatně na tohle téma jsem nedávno odkazoval na článek, pak to docela dobře zpracoval web Osel.cz v článku Legální padělky nejdražších vín, to je oč běží vědeckému vinaření. Což mi připomíná výborný článek o Joe Wagnerovi, jednom z velmi úspěšných vinařských podnikatelů v USA, který nedávno prodal značku Meiomi, pod kterou chrlil miliony lahví nasládlého Pinot Noir (ač na vinětě neuvedeno ovoněného trochou ryzlinku a tramínu), za 315 milionů dolarů – jen značku, bez jediného hektaru vinic či budovy vinařství. „Je to příběh, ve kterém síla značky nahradila hodnotu půdy způsobem, který jsme dosud v americkém víně neviděli.“ Moc zajímavé čtení, opravdu, byť zároveň trochu smutné.

Když jsme u spotřebních vín – supermarketový Malbec řetězce Asda získal významné ocenění na Decanter World Wine Awards a jelikož UK je přeci jen trochu jiný trh, tak se o tom rychle začalo psát a web prodejce nevydržel zájem :-) Pokud jde o samotnou soutěž, tak do ní letos přišlo nějakých 16 tisíc vzorků a výsledky najdete samozřejmě na webu. Je tam i 73 kousků z ČR, nejlepší skóre si odnesla tradičně ledovka (od Znovínu) a pak překvapivě suché bílé, Ryzlink rýnský ze Zámeckého vinařství Bzenec. Dost lákavý popis a 95 bodů. V kategorie top Pinot Noir poprvé porazil Oregon Burgundsko. Udělené medaile krásně ukazují, jak se svět producentů kvalitních vín rozrůstá do šířky, top medaile si odnesla třeba produkce Japonska či Anglie :-) Má milovaná sherry, ale i další fortifikovaná vína, sice činila jen dvě procenta přihlášených vín, ale sesbírala 11 % zlatých medailí. Jak jinak.

Jedna smutná zpráva na závěr. V sobotu zemřel ve věku 74 let Zdeněk Reimann, známý vinný žurnalista, degustátor, neúnavný organizátor ochutnávek vína a dalších (nejen s vínem spojených) akcí. Byla s ním vždy zábava. I espézetku auta měl vtipnou…

Komentáře používají Disqus