středa 22. června 2016

Především ryzlinky 2015 s Vinonautem

Léto je tu a úvodní dny prý přinesou tropické teploty, čas na ryzlink! Minulý týden představil více než třicet různých kousků + pár vín dalších odrůd na pravidelné každoroční ochutnávce Vinonaut. Jednalo se především o aktuální mladý ročník 2015 a vína spíše nepřipravená k pití, chtělo to trochu představivosti a zkušeností odhadnou, jak budou vypadat za několik měsíců či ještě lépe pár let. Ne všechna se nakonec objeví ve Vinonautově sortimentu, ochutnávka slouží i coby způsob, jak zapojit zákazníky do rozhodovacího procesu. Práce, prostě, ale s ryzlinky je vždycky i trochu zábavná :o) Ve sklenkách končila jak vína od stálic nabídky – vinařství Toni Jost, Florian Weingart, Dr. Randolf Kauer a Lisa Bunn – tak i několika zajímavých novinek z Rheingau – podniků Corvers Kauter a Laquai. A jak už jsem psal dříve, tak z vín je jasné, že ročník 2015 se v Německu povedl. Čekejte spíše „nabušenější“ vína, koncentrovaná a důrazná, spíše než nějakou jemnější chladnou eleganci :-) Ale kyseliny jim rozhodně nechybí, mají jich více než dostatek.

Nebudu se snažit rozepisovat nějak detailně o jednotlivých vínech, stejně budou za půl roku vypadat úplně jinak, spíš si dovolím od každého z vinařů své osobní tipy a co bych sám zakoupil. Tradičně výbornou kvalitu má Dr. Randolf Kauer a baví mne velmi už základní čerstvý energický limetkový Riesling trocken 2015, parádní suchý ryzlink se vším všudy. Vinonaut se rozhoduje mezi zařazením Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett 2015 trocken a Bacharacher Wolfshöhle Riesling Kabinett 2015 trocken. Ač analyticky dost podobné, tak Kloster Fürstental mi přijde takový koncentrovanější, důraznější, zatímco Wolfshöhle křehčí, minerálnější, vzletnější ale i přísnější. Oboje má hodně do sebe a jde o parádní vína.

Toni Jost jsou jako obvykle vína voňavá, výrazná, ovocná, svým způsobem až trochu líbivá, ale výborně udělaná. Opět už základní Riesling 2015 trocken je bezva, víno energické, citrusové, efektní s lehkým dotykem cukru. Největší zájem asi vzbudí Devon-S Riesling 2015 trocken, velmi ovocný a koncentrovaný, exoticky aromatický, velmi efektní. Mně možná o chlup víc bavil St. Jost Riesling 2015 trocken, aromaticky o něco uměřenější a vážnější, byť stále plnější ovocný důrazný styl.

Florian Weingart byl zastoupen spíše víny se zbytkovým cukrem, ale i trocha (německy) suchého se našlo, třeba Riesling Bopparder Hamm Kabinett 2015 trocken. Což je aromaticky sladší a výraznější efektní záležitost, koncentrovaná v chuti, spíše suchá ale trocha cukru tam prostě je, dlouhá, krásně postavená. Líbí velmi. Z těch s více cukru bych sáhl nejraději po Riesling Mathias Weingarten Kabinett 2015 halbtrocken, asi díky krásné kouřově minerální lince ve vůni a s cukrem bezvadně souznící řízné kyselině a skvělé pitelnosti.

Lisa Bunn měla vína asi nejvíce rozdivočelá z čerstvého lahvování, těžko je posuzovat, hodnocení bych nechal na později. Nejvíce mne zaujal Riesling vom Kalkstein 2015 trocken. Aromatický, minerální, křemen, kouř, suché, šťavnaté, krásná kyselina a pěkná stavba, fajn délka.

U Laquai byla základní vína slušná, ale přeci jen o něco slabší (ale též levnější) než u vinařů výše. Co mne ovšem zaujalo hodně byl (dle očekáváná naopak znatelně dražší, zde už 430 Kč) Riesling Lorcher Schlossberg Spätlese 2015 trocken. Květinovo-ovocný, koncentrovaný, aromatický, s dotykem medu, intenzivní, s parádní kyselinou, dlouhý, bohatší, minerální. Krásný rýňák, prostě. Mimochodem bez zajímavosti nebyl jejich Spätburgunder Lorcher Bodental-Steinberg 2015. Pinot mladičký, peckovinově ovocný, trochu kořenitý, svíravější, pěkně postavený, solidní.

Vinařství Corvers Kauter se mi líbilo prakticky kompletně, od vyváženého krásně pitelného Riesling Oestricher Lenchen Kabinett 2015, přes další kabinety až po potenciálně špičkový nádherný klasický (ale momentálně dost rozdivočelý) Riesling Rüdesheimer Kirchenpfad Kabinett 2015. R3 Rheingau Riesling Remastered bych chtěl ochutnat znovu za pár měsíců, na ochutnávce byl extrémně divoký, ale potenciál byl cítit velmi. Jo a k ochutnání zde byl i polozapomenutý Roter Riesling Spätlese 2015 trocken, znatelně odlišně ovocný, plnější, minerál, delší, pěkně postavený. Určitě zajímavá zkušenost do nějaké ryzlinkové srovnávačky. Za mne Corvers Kauter velké plus a společně s Dr. Randolf Kauer asi nejzajímavější část Vinonautova sortimentu.

Komentáře používají Disqus