pátek 17. června 2016

Moscato a Barbera, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia

V poslední době doma docela dost lítám, víny z vlastních nákupů i vzorky, z jedné oblasti do druhé, od odrůdy k odrůdě. Nestíhám odhrnovat poznámky, takže dneska takový rychlý průlet pár kousky z uplynulých týdnů. Ze sortimentu Víno pro Vás se postupně propíjím vinařstvím Anna Ghione z Piemonte. Moscato d'Asti Canelli 2015 je dobře udělaná klasika. Světlá žlutá barva, jemné perlení. Čistá, ovocná, muškátová vůně, aromatické ale ne nějak vlezle přestřelené, květiny, hrozny, lehce grep. Sladká chuť ale s osvěžujícím perlením a pěknou kyselinou, plnější sladký dojem, dobrá dochuť. Oslazený grep, decentní zemitost. Baví dost. Vůbec láhev Moscata jsem schopen vypít jen tak a nestydím se za to, cukr není nutně zlo :-) Barbera d'Asti „Old Tradition“ 2013 je víno tmavé barvy, s oxidativním štychem, spíše červená ale teplá až lehce džemová ovocnost, dost výrazná kyselina, zralá ovocnost, dobrá délka, i přes vyšší alkohol dobrá pitelnost. Barbera d'Asti Superiore „Le Brume“ 2009 je víno již lahvově vyzrálejší a také tepleji zraleji ovocné, tmavé plody, marmeláda, hodně výrazně vypálené dřevěné sudy. Plné, výrazné, tmavě ovocné v chuti, slušně postavené, dobrá kyselina, důraznější ovocnost, hodně dřeva. Docela efektní kousek. Ale po pravdě mám raději Barberu udělanou ve velkém starém dřevě než tuto „moderní“ variantu. Ale rozhodně stále lepší, než v současnosti třeba v USA docela populární Barbera v polosuché podobě, že jo :-)

Po parádním rosé z Vinařství NEPRAŠ & Co. jsem otevíral jejich Ryzlink rýnský (Riesling) kabinet 2014 z mikulovské trati Pod Mušlovem. Na úvod s velmi příjemnou, čerstvou, šťavnatou vůní, citrusy do limetky, trocha meruňky, mineralita. Suché, spíše lehčí až středně plné, řízné, s fajn ovocností, dobrá stavba a délka, pitelnost. Bavilo dost. Se vzduchem v otevřené lahvi se začíná výrazně projevovat linka syrovějšího dřeva, vanilka, toastovost. K tomu říznému ryzlinku mi to dvakrát nesedí, po pravdě, ale bez zajímavosti to určitě není. Ale za pár let, až se ty sudy pořádně vypláchnou… :-)

Měl jsem tu a stále mám na hodnocení docela dost mladých růžovek z Moravy a po pravdě s tím hodně bojuji, polosladký a docela zakulacený projev je norma, když ne polosladké tak alespoň polosuché. A i když označeno coby suché, stejně tam trocha cukru je. Davům to asi chutná, technicky je naprosto v pořádku, voní výrazně a efektně a tak, ale mne moc nebaví. Násobně raději si dám z Kobylského vinařství Čačík jejich Cabernet Moravia rosé 2015. Víno světlounké malinové barvy, s jemnou decentní vůní červených plodů, suché s příjemnou kyselinou, lehčí, opět jemná červená decentně navinulá ovocnost, takové v poklidu přirozené příjemné pití. Nevtíravě fajn.

Komentáře používají Disqus