pátek 10. června 2016

Trocha čtení a novinek na víkend

Trocha zahraničního čtení a novinek / zajímavostí na víkend. A jeden běžecký dotaz v závěru :-) Jamie Goode je nově jedním z hostujících autorů na oficiální prezentaci vín z Jerezu, v seriálu o sherry nejprve nakousl problematiku zrání pod flórem a má to hezky připravené. Úplně jsem dostal chuť na fino (a musím dodělat velkou objednávku sherry na léto) :o) Jancis Robinson se zase rozepsala o zásadních změnách ve vinařské mapě světa za posledních pár desetiletí. A že se toho děje! Americký časopis Eeater a téma naturální vína. Zmíněn Nestarec a především jako jedna z doporučených lahví „pečlivě střežené tajemství pražské naturální vinné scény“ (jejich slova) Jakub Novák a jeho Pinot Noir/Frankovka 2014. I my už jsme na mapě! ;-)

Což mi připomíná pár informací od šéfa Bibendum, důležitého dovozce vína v UK. V zásadě na téma jaké chyby nedělat a čím se řídit, pokud chcete mít šanci, že se se svým vínem na tamní trh dostanete. A že je to nějaký trh! Opět Jamie Goode a tentokrát téma Peníze a víno. A peníze logicky vedou k Burgundsku, tam nás s cenami čekají už jen horší a horší věci.

Od té doby, co jsem o letošním šíleném ročníku psal naposledy, Burgundsko znovu a opakovaně zasáhla další vlna přívalových dešťů a krupobití. Už ani nebudu linkovat na jednotlivé reporty, je to depresivní. A navíc prý „lidé budou umírat, pokud se nepřestane s používáním pesticidů.“ Alespoň se to praví v anonymním dopise vinaři a šéfovi unie vinařů Mâconu. Vyšetřují to jako výhružku, ale dá se to chápat různě, že jo. Vůbec vinice a postřiky je teď ve Francii dost žhavé téma, s protesty všude možně a zvýšeným zájmem běžných konzumentů. Bylo na čase.

Mapy! Zatím teda jen apelace Côte-Rôtie (v některých kruzích familiárně vyslovovaná jako kotě rodí), ale doufám, že podobným způsobem zpracují i další místa.

Nechystáte se někdo v půlce září na (půl)maraton ve Wachau? Ideální trať z Emmersdorfu do Kremže, v podstatě úplná placka, hezky podél Dunaje, vinic a zásadních vinařských obcí. Láká mne to moc, ale samotnému by se mi vyrazit asi nechtělo…

Komentáře používají Disqus